Πώς η ισπανική γρίπη του 1918 συνέβαλε στην άνοδο του Hitler

Eξτρεμιστικά κόμματα, όπως το ναζιστικό, κέρδισαν αύξηση των ψηφοφόρων τους μετά την πανδημία του 1918.

Γράφει: 12 Μαΐου 2020

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 συνδέεται με την άνοδο του ναζισμού, ενώ γίνεται και συσχετισμός με ό,τι συμβαίνει σήμερα με τον κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε στην εφημερίδα της η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, αυτό πυροδοτεί νέους φόβους, σχετικά με τον διχασμό στην Αμερική, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της τράπεζας Κρίστιαν Μπλικλ που συνέταξε την έρευνα, η άνοδος του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ προκλήθηκε κατά έναν τρόπο από την υποχώρηση της πανδημίας, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι και μολύνθηκε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η σύνδεση των δύο πανδημιών προκαλεί ανησυχίες για τη ζωή μετά τον κορονοϊό, καθώς οι εντάσεις είναι ολοφάνερες ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς και διχάζουν βαθιά τους Αμερικανούς.

Στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει διαφωνήσει με τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών και τους κυβερνήτες του κράτους για το ποια είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξτρεμιστικά κόμματα, όπως το ναζιστικό, κέρδισαν αύξηση των ψηφοφόρων τους μετά την πανδημία του 1918.

Όπωε σημειώνεται, μετά την πανδημία του 1918, οι ίδιοι οι θάνατοι από τη γρίπη είχαν ισχυρή επίδραση στο μερίδιο των ψήφων που κέρδισαν οι εξτρεμιστές, ειδικά το εξτρεμιστικό εθνικό σοσιαλιστικό κόμμα στις εκλογές του 1932 και του 1933 στη Γερμανία.

Επιπλέον, η αύξηση των ψήφων για το ναζιστικό κόμμα οδήγησε τον Αδόλφο Χίτλερ να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας το 1933 και να δολοφονήσει περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους στο Ολοκαύτωμα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα των "αλλαγών στις κοινωνικές προτιμήσεις" και ότι, σε αντίθεση με την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους από τους νέους, η ισπανική γρίπη είχε στόχο τους νέους.

"Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη στοχοποίηση των ξένων μεταξύ των επιζώντων όπως συνέβη σε προηγούμενες πανδημίες, οδηγώντας τους ψηφοφόρους σε κόμματα των οποίων η ιδεολογία ταιριάζει σε τέτοια συναισθήματα", λέει ο οικονομολόγος Μπλικλ.
"Η μετά την πανδημία αύξηση των ψηφοφόρων του ναζιστικού κόμματος ήταν επίσης πιο σημαντική σε περιοχές όπου το αντι-εβραϊκό και το αντι-μειονοτικό συναίσθημα είχαν ήδη βαθιές ρίζες", προσθέτει.

"Ο συσχετισμός μεταξύ θνησιμότητας από τη γρίπη και του μεριδίου της ψήφου που κέρδισαν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, είναι ισχυρότερος σε περιοχές που ιστορικά κατηγορούσαν τις μειονότητες, ιδίως τους Εβραίους, για μεσαιωνικές πληγές" επισημαίνεται στην έρευνα.

"Η τάση δεν ήταν τόσο εμφανής για άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, όπως οι κομμουνιστές", υπογραμμίζεται.

Επισημαίνεται πάντως πως η έρευνα τονίζει ότι υπήρχαν ακόμη πολλοί παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, καθώς ελέγχει για τις "επιρροές της τοπικής ανεργίας, τις δαπάνες, τις μεταβολές του πληθυσμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, και τα τοπικά δημογραφικά στοιχεία ή τα μέσα για τη θνησιμότητα από τη γρίπη. "Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πώς η πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει τα συναισθήματα των ψηφοφόρων σήμερα αλλά υπάρχουν ανησυχητικοί συσχετισμοί του σήμερα και του χθες" σημειώνεται στη μελέτη της FED.

Από: thetoc.gr


Φωτογραφία Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Angela Merkel vs Donald Trump στη μάχη κατά του κορονοϊού

Δεν περιμέναμε ποτέ να "τα βρουν" οι δυο τους, αλλά εν μέσω πανδημίας, οι διαφορές τους είναι πιο εμφανείς από ποτέ.