Ο Donald Trump πουλά όπλα εν μέσω πανδημίας

Στην Σαουδική Αραβία, που αυτή τη στιγμή μετρά περισσότερα από 200.000 κρούσματα COVID-19.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα μεγάλη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από τη διμερή συμφωνία τεραστίων διαστάσεων που έκλεισε, παρά την αντίσταση που πρόβαλε το Κογκρέσο, στηλίτευσε χθες Τετάρτη Δημοκρατικός γερουσιαστής, που εναντιώνεται στην ιδέα.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί το τρέχον διάστημα να πουλήσει χιλιάδες ακόμη βόμβες ακριβείας στον ‘φίλο’ του προέδρου, τον (σαουδάραβα) πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν", ανέφερε ο Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστής του Νιου Τζέρσι, σε άρθρο του που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην πώληση αυτή, οι λεπτομέρειες γύρω από την οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, παρότι "οι Σαουδάραβες λένε πως θέλουν να τερματίσουν τον αποτυχημένο και βάρβαρο πόλεμό τους στην Υεμένη", συνέχισε.

Ο Μενέντεζ, δεύτερος τη τάξει στην επιτροπή διεθνών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, υπενθύμισε το προηγούμενο της πώλησης όπλων διαφόρων τύπων στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε εμποδιστεί από το Κογκρέσο μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο φόνος του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη διατάχθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο, θύμισε ακόμη ο γερουσιαστής, που χαρακτηρίζει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν "καπριτσιόζο δεσπότη που πιστεύει ότι μπορεί να σφαγιάζει τους επικριτές του χωρίς καμιά συνέπεια".

Μεγάλη αντίδραση από το Κονγκρέσο

Όταν συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αξιοποίησε τη δυνατότητά του να προχωρήσει στην πώληση με διαδικασία κατεπείγοντος, επικαλούμενος κάποια ακαθόριστη κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει η πώληση των όπλων στο Ριάντ.

"Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για την πώληση των βομβών στη Σαουδική Αραβία. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να εξηγήσει γιατί είναι απαραίτητο να πωληθούν χιλιάδες νέες βόμβες στη Σαουδική Αραβία, πέραν των χιλιάδων άλλων που μένουν να παραδοθούν στο πλαίσιο της πώλησης που έγινε με την επίκληση της ‘έκτακτης ανάγκης’ πέρυσι", τόνισε ο Μπομπ Μενέντεζ, απευθύνοντας έκκληση στο Κογκρέσο να απορρίψει οποιαδήποτε νέα πώληση.

Ο Τραμπ καθαίρεσε πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος του Πομπέο, τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Στιβ Λίνικ, ο οποίος ερευνούσε — μεταξύ άλλων — την πώληση αυτή με κατεπείγουσα διαδικασία.

Περισσότερα από 200.000 κρούσματα στα ΗΑΕ

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στα έξι αραβικά κράτη του Κόλπου διπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα μήνα για να ξεπεράσει τα 200.000 σήμερα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, σε μια χρονική περίοδο που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής προχωρούν στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

Οι μολύνσεις από κορονοϊό στην περιοχή παραγωγής ενέργειας, που ξεπέρασαν τις 100.000 στις 11 Μαΐου, είχαν αρχικά συνδεθεί με ταξίδια, αλλά στη συνέχεια ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ μεταναστών εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, ωθώντας τις αρχές να αυξήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για την Covid-19.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις, ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν σε τρεις φάσεις που θα ολοκληρωθούν με την λήξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση την ιερή πόλη της Μέκκας.

Οι σαουδαραβικές αερογραμμές θα πραγματοποιούν ορισμένες εσωτερικές πτήσεις από την Κυριακή. Η προσέλευση στον χώρο εργασίας στις κυβερνητικές υπηρεσίες, η οποία είχε ανασταλεί από τις 16 Μαρτίου, θα αρχίσει σταδιακά στις 31 Μαΐου και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να επιστρέψουν στο γραφείο.

Τα προσκυνήματα Χατζ και Ούμρα, που προσελκύουν εκατομμύρια μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο, παραμένουν σε αναστολή.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι ήρε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ 6:00 π.μ. και 11:00 μ.μ. Επέτρεψε να ανοίξουν οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και ορισμένοι χώροι ψυχαγωγίας, καθώς είχε επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των εστιατορίων τον περασμένο μήνα. Η προσέλευση στο χώρο εργασίας στο Ντουμπάι επιτρέπεται τώρα σε ποσοστό 50%.

Η πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Αμπού Ντάμπι, έχει διατηρήσει μέχρι τώρα την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο από τις 8:00 μ.μ. έως τις 6:00 π.μ., αλλά έχει επιτρέψει στα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια να λειτουργούν με όριο χωρητικότητας.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ μπορεί να επιτρέψει τουλάχιστον το 30% της προσέλευσης στο χώρο εργασίας σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, Αρχές και ιδρύματα, από τις 31 Μαΐου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα κάνουν άλλες χώρες του Κόλπου που έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς. Το Κατάρ, το οποίο έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, διέκοψε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες από τις 19 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου. Το Κουβέιτ επέβαλε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 Μαΐου, αλλά ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει σε μερική απαγόρευση στα τέλη Μαΐου.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.