Ο γαστρονομικός μύθος του Pierre Troisgros
Ο τεράστιος Γάλλος σεφ και restaurateur άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 92 ετών.
Ο Pierre Troisgros έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Δεν μιλάμε απλά για μία εμβληματική μορφή της γαλλικής γαστρονομίας αλλά μία από τις σημαντικότερες σε οικουμενικό επίπεδο.
Διόλου τυχαία, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της nouvelle cuisine, σύμφωνα με τους Henri Gault και Christian Millau, την οποία αργότερα ακολούθησαν και ανέδειξαν οι Paul Bocuse, Michel Guérard, Charles Barrier και πολλοί ακόμη κορυφαίοι Γάλλοι σεφ.
Η ιστορία της οικογένειας Troisgros ξεκινά ουσιαστικά τη δεκαετία του 1950, όταν μαζί με τον αδερφό του Jean ολοκλήρωσαν τη μαθητεία τους δίπλα σε σπουδαίους μάγειρες στο Παρίσι και επέστρεψαν στην Roanne για να διαδεχθούν τον πατέρα τους στο εστιατόριο Hôtel Moderne, που πήρε το πρώτο του αστέρι Michelin, το 1955.
Δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε Les Frères Troisgros και σταδιακά άρχισε να "ξεστρατίζει" από την (πολύ) κλασική διαδρομή της γαλλικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας φρέσκα και ελαφρύτερα συστατικά και σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μίας νέας προσέγγισης πάνω στη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας - αυτή ήταν και η αφετηρία της nouvelle cuisine.
Μέσα σε μία δεκαετία το Les Frères Troisgros (γνωστό επίσης και ως Maison Troisgros) έγινε το δημοφιλέστερο εστιατόριο της ευρύτερης περιοχής και κέρδισε 3 αστέρια Michelin, τα οποία διατήρησε για περισσότερα από 50 χρόνια.
Έβαλε τη Roanne στο μαγειρικό χάρτη - τόσο, που ακόμη και ο σιδηροδρομικός σταθμός αποκαλείται από πολλούς ως "ο σταθμός μπροστά από το La Maison Troisgros", κάτι που μαρτυρά το πόσο είχε επεκταθεί η φήμη των αδερφών Troisgros.
Ο -επίσης- πρωτοπόρος σεφ Paul Bocuse κάποτε είχε πει πως "αν πιστεύετε ότι το εστιατόριό μου είναι σπουδαίο, τότε πρέπει να πάτε μία βόλτα μέχρι τη Roanne όπου το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο".
Το μαγειρικό ύφος των αδελφών Troisgros έγινε συνώνυμο με την απλότητα και την αγνότητα των γεύσεων, οι οποίες συναντούσαν εντάσεις. Όλα τα παραπάνω εξελίχθηκαν στο σήμα-κατατεθέν τους - και συνεχίζονται ακόμη από τις νεότερες γενιές.
Ο Pierre Troisgros ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε να μαγειρεύει λιγότερο το ψάρι, ειδικά τον σολομό που μέχρι τότε ψηνόταν αρκετά, ίσως και υπερβολικά πολύ.
Η παράδοση και η κληρονομιά που άφησε στο φαγητό ο Pierre Troisgros συνεχίστηκε αρχικά από τον γιο του, Michel, και τους εγγονούς του, Cesar και Leo. Το 2017, το Maison Troisgros μετακόμισε στη βίλλα Ouches, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Το γεγονός πως η οικογένεια διατηρεί ένα υποκατάστημα το Τόκιο καθώς και δύο ακόμη εστιατόρια -σε πιο casual ύφος- ώθησε το France24 να τους χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη γαστρονομική δυναστεία της Γαλλίας.
Διάβασε ακόμη για το kobe του χοιρινού, την καντίνα 60 ετών στην Ταϊβάν που έφτασε μέχρι τον οδηγό Michelin, το Street Food του Netflix που ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική, τι δίνει νόημα στη ζωή και την καριέρα του Σωτήρη Κοντιζά, το τηνιακό Thama του Δημήτρη Κατριβέση και τους μαέστρους του μπάρμπεκιου στο νέο κύκλο του Chef's Table.
κεντρική φωτογραφία ©SOULOY FREDERIC/SIPA
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα
Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.
Η επιστροφή στη γεύση: μια κουζίνα με ψυχή και υπογραφή
Στην καρδιά των ελληνικών βουνών, εκεί όπου η παράδοση έχει ακόμη φωνή και τα αρώματα της γης αφηγούνται ιστορίες, η γαστρονομία αποκτά υπόσταση μέσα από την ευαισθησία και την ακρίβεια δύο δημιουργών.
Οι 'Βερσαλλίες' έφεραν τη γεύση της μεσσηνιακής γης στην Αθήνα
Ο δεινός τροφοσυλλέκτης και μάστορας στην ανάδειξη της ατόφιας γεύσης με εύστοχους συνδυασμούς, ψησίματα στις φωτιές και τσουκάλια στον ξυλόφουρνο, Γιάννης Κούμανης, ήρθε με τα μπαγκάζια του γεμάτα στο Symposio at Ark.
Το καλύτερο πρωτεϊνούχο σνακ: Σπιτικό, φυσικό και με περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι!
Ένα σνακ που δεν λιώνει στην τσάντα, δεν θέλει ψυγείο και έχει… πρωτεΐνη για δύο.
Από ένα τραπέζι στα paddocks της Formula 1, η Barilla μας θυμίζει τη γεύση του 'μαζί'
Ο σεφ που ένωσε την Formula 1 και η νέα ταινία της Barilla που μας θυμίζει τη γεύση του 'μαζί'.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).