Τα πιο θρυλικά πιάτα των McDonald's
Τα φαγητά που ουσιαστικά έχτισαν την αυτοκρατορία των McDonald's.
Η ιστορία των McDonald's είναι γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, entreprenιλίκι αλλά και προδοσία. Πάντοτε όμως ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, ειδικά από τη στιγμή που μπήκες στο παιχνίδι ο πολυμήχανος Ray Kroc. Σε όλη αυτή την πορεία, που ξεκινά τυπικά το 1940 αλλά ουσιαστικά το 1948, υπήρξαν εκατοντάδες πιάτα. Κάποια από αυτά ξεχώρισαν και ξεπουλούν μέχρι και σήμερα.
Τηγανητές πατάτες (1949)
Οι τηγανητές πατάτες δεν αποτελούν ασφαλώς εφεύρεση των McDonald's αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα το best-selling dish της ιστορίας της γνωστής αλυσίδας. Μαζί με το cheesburger είναι τα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη χρονικά παρουσία στα μενού, που τρέχει πίσω στο 1949. Όσο για το μυστικό της νοστιμιάς τους; Μπορείς να διαβάσει γι' αυτό εδώ.
Big Mac (1968)
Πρόκειται για το πιο εμβληματικό burger της ενδεχομένως πιο δημοφιλούς αλυσίδας fast food εστιατορίων όλων των εποχών και είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που θα οδηγήσουν κάποιον σε ένα κατάστημα των McDonald's. Υπάρχει ακόμη και τύπος που τρώει εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον ένα Big Mac την ημέρα. Ο μεγάλος όγκος του και η μυστική του sauce είναι δυο από εκείνα τα στοιχεία που το κατέστησαν τόσο διάσημο. Ο "πατέρας" του Big Mac είναι ο Jim Delligatti, ιδιοκτήτης ενός franchise καταστήματος της εταιρείας στο Πίτσμπουργκ.
Ένα από τα στοιχεία που του χάρισαν τεράστια δημοφιλία είναι πως κατά τα τέλη των 60s και στις αρχές των 70s η συνταγή διέφερε σε κάθε Πολιτεία, λόγω της χρήσης διαφορετικών υλικών, κάτι που του έδινε άλλη γεύση κάθε φορά. Τελικά, λίγα χρόνια μετά, το brand επέβαλλε μία κοινή συνταγή που άπαντες ακολούθησαν. Φυσικά, το απολαμβάνεις σε κάποιο από τα καταστήματα της αλυσίδας αλλά αν θέλεις να πειραματιστείς στο σπίτι, εδώ θα βρεις μία συνταγή που ίσως σε βοηθήσει.
McRoyal DeLuxe (1972)
Ακόμη μία ιδέα που προήλθε από ιδιοκτήτη franchise καταστήματος - αυτή τη φορά από τον Al Bernanrdin στην Καλιφόρνια, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος της αλυσίδας παραγωγής της εταιρείας. Ο Bernanrdin κατανόησε την ανάγκη του ενήλικου κοινού για μεγαλύτερη ποσότητα στο burger και έτσι αποφάσισε να αυξήσει την ποσότητα του κιμά στο μπιφτέκι.
Happy meal (1979)
Τα McDonald's ανέκαθεν ήταν μία αλυσίδα fast food που απευθύνονταν σε όλη την οικογένεια, ειδικότερα στα παιδιά. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Happy Meal: Ένα γεύμα διαφόρων mini πιάτων με έξυπνο packaging και δωράκι-έκπληξη. Έγινε viral πολύ πριν καν υπάρξει ως υπόνοια ο όρος.
Chicken McNuggets (1980)
Τηγανητό κοτόπουλο αλλά σε fast food version. Όχι φτερούγες, ούτε στήθος, χωρίς κόκαλα. Το κρέας είναι επξεργασμένο και μετατρέπεται σε μπουκιές που είναι ευκολοφάγωτες. Το combo δε, με τις σάλτσες τα καθιστά ακαταμάχητα, γι' αυτό και παραμένουν ακόμη από τα πρώτα προϊόντα σε πωλήσεις.
Διάβασε ακόμη για το τέλειο cocktail and food pairing, όλα όσα έμαθε η ζωή στον Gordon Ramsay, τον Άγγελο Μπακόπουλο που γεννήθηκε για να γίνει μάγειρας και κάποια tips για άψογες μακαρονάδες από έναν σεφ με τρία αστέρια Michelin.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση
Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας