
Τα πιο θρυλικά πιάτα των McDonald's
Τα φαγητά που ουσιαστικά έχτισαν την αυτοκρατορία των McDonald's.
Η ιστορία των McDonald's είναι γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, entreprenιλίκι αλλά και προδοσία. Πάντοτε όμως ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, ειδικά από τη στιγμή που μπήκες στο παιχνίδι ο πολυμήχανος Ray Kroc. Σε όλη αυτή την πορεία, που ξεκινά τυπικά το 1940 αλλά ουσιαστικά το 1948, υπήρξαν εκατοντάδες πιάτα. Κάποια από αυτά ξεχώρισαν και ξεπουλούν μέχρι και σήμερα.

Τηγανητές πατάτες (1949)
Οι τηγανητές πατάτες δεν αποτελούν ασφαλώς εφεύρεση των McDonald's αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα το best-selling dish της ιστορίας της γνωστής αλυσίδας. Μαζί με το cheesburger είναι τα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη χρονικά παρουσία στα μενού, που τρέχει πίσω στο 1949. Όσο για το μυστικό της νοστιμιάς τους; Μπορείς να διαβάσει γι' αυτό εδώ.

Big Mac (1968)
Πρόκειται για το πιο εμβληματικό burger της ενδεχομένως πιο δημοφιλούς αλυσίδας fast food εστιατορίων όλων των εποχών και είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που θα οδηγήσουν κάποιον σε ένα κατάστημα των McDonald's. Υπάρχει ακόμη και τύπος που τρώει εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον ένα Big Mac την ημέρα. Ο μεγάλος όγκος του και η μυστική του sauce είναι δυο από εκείνα τα στοιχεία που το κατέστησαν τόσο διάσημο. Ο "πατέρας" του Big Mac είναι ο Jim Delligatti, ιδιοκτήτης ενός franchise καταστήματος της εταιρείας στο Πίτσμπουργκ.

Ένα από τα στοιχεία που του χάρισαν τεράστια δημοφιλία είναι πως κατά τα τέλη των 60s και στις αρχές των 70s η συνταγή διέφερε σε κάθε Πολιτεία, λόγω της χρήσης διαφορετικών υλικών, κάτι που του έδινε άλλη γεύση κάθε φορά. Τελικά, λίγα χρόνια μετά, το brand επέβαλλε μία κοινή συνταγή που άπαντες ακολούθησαν. Φυσικά, το απολαμβάνεις σε κάποιο από τα καταστήματα της αλυσίδας αλλά αν θέλεις να πειραματιστείς στο σπίτι, εδώ θα βρεις μία συνταγή που ίσως σε βοηθήσει.
McRoyal DeLuxe (1972)
Ακόμη μία ιδέα που προήλθε από ιδιοκτήτη franchise καταστήματος - αυτή τη φορά από τον Al Bernanrdin στην Καλιφόρνια, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος της αλυσίδας παραγωγής της εταιρείας. Ο Bernanrdin κατανόησε την ανάγκη του ενήλικου κοινού για μεγαλύτερη ποσότητα στο burger και έτσι αποφάσισε να αυξήσει την ποσότητα του κιμά στο μπιφτέκι.
Happy meal (1979)
Τα McDonald's ανέκαθεν ήταν μία αλυσίδα fast food που απευθύνονταν σε όλη την οικογένεια, ειδικότερα στα παιδιά. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Happy Meal: Ένα γεύμα διαφόρων mini πιάτων με έξυπνο packaging και δωράκι-έκπληξη. Έγινε viral πολύ πριν καν υπάρξει ως υπόνοια ο όρος.

Chicken McNuggets (1980)
Τηγανητό κοτόπουλο αλλά σε fast food version. Όχι φτερούγες, ούτε στήθος, χωρίς κόκαλα. Το κρέας είναι επξεργασμένο και μετατρέπεται σε μπουκιές που είναι ευκολοφάγωτες. Το combo δε, με τις σάλτσες τα καθιστά ακαταμάχητα, γι' αυτό και παραμένουν ακόμη από τα πρώτα προϊόντα σε πωλήσεις.
Διάβασε ακόμη για το τέλειο cocktail and food pairing, όλα όσα έμαθε η ζωή στον Gordon Ramsay, τον Άγγελο Μπακόπουλο που γεννήθηκε για να γίνει μάγειρας και κάποια tips για άψογες μακαρονάδες από έναν σεφ με τρία αστέρια Michelin.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Ο Jason Atherton επιστρέφει στη Μύκονο
O mega-famous chef Jason Atherton μαγειρεύει στην έδρα του: Στο δικό του εστιατόριο Mykonos Social εντός του πολυτελούς Santa Marina Resort.
Κάτι νόστιμο μαγειρεύει ο Νίκος Θωμάς στην Κρήτη
Κρητική Bistronomie στο εστιατόριο ELAIA του Kapsaliana Village Hotel.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCookoovaya και στο Saint-Tropez
Το σημαντικό αθηναϊκό εστιατόριο ξεκινά το ταξίδι του στην Κυανή Ακτή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCOYA, νόστιμη επιστροφή στη Μύκονο
Μία γευστική λατινοαμερικάνικη εμπειρία, μαζί με εντυπωσιακά πάρτι.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο cool fine dining του Jean Charles Métayer στο Le Pavillon
Ο βραβευμένος σεφ συνεχίζει την εξαιρετικά νόστιμη δουλειά στο κομψό εστιατόριο του Χαλανδρίου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςNaporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana
Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.
Γραφει Μπαμπης Δουκας