Τα πιο θρυλικά πιάτα των McDonald's

Τα φαγητά που ουσιαστικά έχτισαν την αυτοκρατορία των McDonald's.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Δεκεμβρίου 2020

Η ιστορία των McDonald's είναι γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, entreprenιλίκι αλλά και προδοσία. Πάντοτε όμως ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, ειδικά από τη στιγμή που μπήκες στο παιχνίδι ο πολυμήχανος Ray Kroc. Σε όλη αυτή την πορεία, που ξεκινά τυπικά το 1940 αλλά ουσιαστικά το 1948, υπήρξαν εκατοντάδες πιάτα. Κάποια από αυτά ξεχώρισαν και ξεπουλούν μέχρι και σήμερα.

Τα πιο θρυλικά πιάτα των McDonald'sGetty Images

Τηγανητές πατάτες (1949)

Οι τηγανητές πατάτες δεν αποτελούν ασφαλώς εφεύρεση των McDonald's αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα το best-selling dish της ιστορίας της γνωστής αλυσίδας. Μαζί με το cheesburger είναι τα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη χρονικά παρουσία στα μενού, που τρέχει πίσω στο 1949. Όσο για το μυστικό της νοστιμιάς τους; Μπορείς να διαβάσει γι' αυτό εδώ.

MCDONALDS ΠΙΑΤΑ 3Getty Images

Big Mac (1968)

Πρόκειται για το πιο εμβληματικό burger της ενδεχομένως πιο δημοφιλούς αλυσίδας fast food εστιατορίων όλων των εποχών και είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που θα οδηγήσουν κάποιον σε ένα κατάστημα των McDonald's. Υπάρχει ακόμη και τύπος που τρώει εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον ένα Big Mac την ημέρα. Ο μεγάλος όγκος του και η μυστική του sauce είναι δυο από εκείνα τα στοιχεία που το κατέστησαν τόσο διάσημο. Ο "πατέρας" του Big Mac είναι ο Jim Delligatti, ιδιοκτήτης ενός franchise καταστήματος της εταιρείας στο Πίτσμπουργκ.

MCDONALDS ΠΙΑΤΑ 4Getty Images

Ένα από τα στοιχεία που του χάρισαν τεράστια δημοφιλία είναι πως κατά τα τέλη των 60s και στις αρχές των 70s η συνταγή διέφερε σε κάθε Πολιτεία, λόγω της χρήσης διαφορετικών υλικών, κάτι που του έδινε άλλη γεύση κάθε φορά. Τελικά, λίγα χρόνια μετά, το brand επέβαλλε μία κοινή συνταγή που άπαντες ακολούθησαν. Φυσικά, το απολαμβάνεις σε κάποιο από τα καταστήματα της αλυσίδας αλλά αν θέλεις να πειραματιστείς στο σπίτι, εδώ θα βρεις μία συνταγή που ίσως σε βοηθήσει.

McRoyal DeLuxe (1972)

Ακόμη μία ιδέα που προήλθε από ιδιοκτήτη franchise καταστήματος - αυτή τη φορά από τον Al Bernanrdin στην Καλιφόρνια, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος της αλυσίδας παραγωγής της εταιρείας. Ο Bernanrdin κατανόησε την ανάγκη του ενήλικου κοινού για μεγαλύτερη ποσότητα στο burger και έτσι αποφάσισε να αυξήσει την ποσότητα του κιμά στο μπιφτέκι.

Happy meal (1979)

Τα McDonald's ανέκαθεν ήταν μία αλυσίδα  fast food που απευθύνονταν σε όλη την οικογένεια, ειδικότερα στα παιδιά. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Happy Meal: Ένα γεύμα διαφόρων mini πιάτων με έξυπνο packaging και δωράκι-έκπληξη. Έγινε viral πολύ πριν καν υπάρξει ως υπόνοια ο όρος.

MCDONALDS ΠΙΑΤΑ 1Getty Images

Chicken McNuggets (1980)

Τηγανητό κοτόπουλο αλλά σε fast food version. Όχι φτερούγες, ούτε στήθος, χωρίς κόκαλα. Το κρέας είναι επξεργασμένο και μετατρέπεται σε μπουκιές που είναι ευκολοφάγωτες. Το combo δε, με τις σάλτσες τα καθιστά ακαταμάχητα, γι' αυτό και παραμένουν ακόμη από τα πρώτα προϊόντα σε πωλήσεις.


Διάβασε ακόμη για το τέλειο cocktail and food pairing, όλα όσα έμαθε η ζωή στον Gordon Ramsay, τον Άγγελο Μπακόπουλο που γεννήθηκε για να γίνει μάγειρας και κάποια tips για άψογες μακαρονάδες από έναν σεφ με τρία αστέρια Michelin.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας