Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου για το 2019
Το Mirazur και όλα τα υπόλοιπα μέρη που ξεχώρισαν στα γαστρονομικά Όσκαρ.
Στη φετινή εκδήλωση του World's 50 Best Restaurants, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη και κατά πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη ετήσια βραδιά της παγκόσμιας γαστρονομίας, αναδείχθηκαν τα 50 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη για τη χρονιά που διανύουμε. Οι κριτές του θεσμού -περισσότερα από 1.000 άτομα, κυρίως σεφ, δημοσιογράφοι και restaurateurs- απένειμαν τα Όσκαρ της γεύσης, με παρόντες φυσικά του σημαντικότερους εκπροσώπους του κόσμου της γαστρονομίας.
Καλύτερο εστιατόριο του πλανήτη για φέτος αναδείχτηκε το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin Mirazur του Αργεντινού chef patron Mauro Colagreco, που βρίσκεται στη γαλλική Ριβιέρα και την πόλη της Μεντόν. Το Mirazur κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην κορυφή από την τρίτη θέση της περσινής λίστας, εκτοπίζοντας από την κορυφή το Osteria Francescana του Massimo Bottura.
Το τελευταίο εντάσσεται σε μία νέα κατηγορία του World's 50 Best Restaurants που ονομάζεται "Best of the Best” και περιλαμβάνει επίσης τo The Fat Duck του Heston Blumenthal, το (αρχικό) Noma του Rene Redzepi, το elBulli του Ferran Adria καθώς και τα σπουδαία El Celler de Can Roca και Eleven Madison Park.
Στο Mirazur, ο Colagreco παρουσιάζει τη δική του εκδοχή της μεσογειακής κουζίνας, εμπνευσμένος από το τοπίο εντός του οποίου βρίσκεται το εστιατόριο. Επενδύει πολλά στην in house παραγωγή ων πρώτων υλών, καθώς στους περιβάλλοντες χώρους του Mirazur υπάρχουν αρκετοί κήποι στους οποίους καλλιεργούνται τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιεί. Ο 43χρονος Colagreco βρέθηκε στη Γαλλία από την Αργεντινή στα 20 του και έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στο Arpège του Alain Passard και το Hotel Plaza Athénée του Alain Ducasse, πριν ανοίξει το 2006 το δικό του εστιατόριο στα γαλλο-ιταλικά σύνορα. Στη δεύτερη θέση της φετινής λίστα συναντάται το (νέο) Noma του Rene Redzepi, με το Asador Etxebarri του Victor Arguinzoniz να ακολουθεί. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Gaggan (Μπανγκόγκ) και Geranium (Κοπεγχάγη).
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα εστιατόριο από τη Γαλλία κερδίζει την πρώτη θέση στα 18 χρόνια της ιστορίας του θεσμού.
Η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2019
- Mirazur - Μεντόν, Γαλλία
- Noma - Κοπεγχάγη, Δανία
- Asador Etxebarri - Άσπε, Ισπανία
- Gaggan - Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
- Geranium - Κοπεγχάγη, Δανία
- Central - Λίμα, Περού
- Mugaritz - Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
- Arpège - Παρίσι, Γαλλία
- Disfrutar - Βαρκελώνη, Ισπανία
- Maido - Λίμα, Περού
- Den - Τόκιο, Ιαπωνία
- Pujol - Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
- White Rabbit - Μόσχα, Ρωσία
- Azurmendi - Λαραμπέτζου, Ισπανία
- Septime - Παρίσι, Γαλλία
- Alain Ducasse au Plaza Athenee - Παρίσι, Γαλλία
- Steirereck - Βιέννη, Αυστρία
- Odette - Σιγκαπούρη
- Twins Garden - Μόσχα, Ρωσία
- Tickets - Βαρκελώνη, Ισπανία
- Frantzen - Στοκχόλμη, Σουηδία
- Narisawa - Τόκιο, Ιαπωνία
- Cosme - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Quintonil - Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen - Παρίσι, Γαλλία
- Borago - Σαντιάγκο, Χιλή
- The Clove Club - Λονδίνο, Αγγλία
- Blue Hill at Stone Barns - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Piazza Duomo - Άλμπα, Ιταλία
- Elkano - Χετάρια, Ισπανία
- Le Calandre - Ρουμπάνο, Ιταλία
- Nerua Guggenheim - Μπιλμπάο, Ισπανία
- Lyle’s - Λονδίνο, Αγγλία
- Don Julio - Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
- Atelier Crenn - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
- Le Bernardin - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Alinea - Σικάγο, ΗΠΑ
- Hisa Franko - Κόμπαριντ, Σλοβενία
- A Casa do Porco - Σάο Πάουλο, Βραζιλία
- Tim Raue - Βερολίνο, Γερμανία
- The Chairman - Χονγκ Κονγκ, Κίνα
- Belcanto - Λισαβόνα, Πορτογαλία
- Hof Van Cleve - Κράιζεμ, Βέλγιο
- The Test Kitchen - Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
- Suhring - Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
- De Librije - Τσβόλε, Ολλανδία
- Benu - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
- Ultraviolet - Σανγκάη, Κίνα
- Leo - Μπογκοτά, Κολομβία
- Schauenstein - Φίρστεναου, Ελβετία
Διάβασε ακόμη για την κληρονομιά του Anthony Bourdain και τι χρειάζεται ένα εστιατόριο για να κερδίσει αστέρι Michelin.
φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα