Το νέο πρόσωπο της κλασικής (πια) Cookoovaya

5 χρόνια μετά την εμφάνισή του, το πολυσυζητημένο εστιατόριο στη σκιά του Χίλτον δεν σταματά να υπηρετεί με νόστιμο τρόπο την ελληνική κουζίνα. Αυτό ακριβώς κάνει και με το νέο του μενού.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η μεγάλη σάλα ανάμεσα από τις Χατζηγιάννη Μέξη και Κων/νου Βεντήρη απέκτησε ζωή, φέρνοντας στην αθηναϊκή σκηνή ένα εστιατόριο που έμοιαζε να έχει ανάγκη. Το project δημιουργούσε, δικαιολογημένα, προσδοκίες καθώς για πρώτη φορά, πέντε -τότε- από τους κορυφαίους μάγειρες της πόλης ένωναν τις δυνάμεις τους. Πλέον, η Cookoovaya βρίσκεται στον 5ο χρόνο της λειτουργίας της και έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Να θεωρείται πια ως ένα από τα πιο κλασικά εστιατόρια της Αθήνας, ένα μέρος που μοιάζει να υπήρχε πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο. 

Το νέο πρόσωπο της κλασικής (πια) Cookoovaya

Έπειτα, το ίδιο το φαγητό. Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα να πούμε πως όσα βγαίνουν από την αισθητικά υπέροχη open kitchen αντικατοπτρίζουν το πώς πρέπει να είναι η ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα, βασιζόμενη πάντοτε στην ποιοτική πρώτη ύλη αλλά και ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις απαρχές της και πατώντας πάντοτε στα βιώματα και τις μνήμες των τεσσάρων -πια- μαγείρων που ηγούνται της προσπάθειας και της ευρύτερης ομάδας τους.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 1

Στη φωτεινή, κομψή και φιλόξενη σάλα της Cookoovaya σερβίρεται μία ελληνική κουζίνα χωρίς φόβο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα πιάτα του νέου μενού, που προσθέτει μπόλικες αξιόλογες προτάσεις στις all time classic επιλογές. 

Από τη στιγμή που θα καθίσεις στο τραπέζι, βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά σου μία γιορτή γεύσης, όπως άλλωστε αναφέρεται γλαφυρά και στην ιστοσελίδα του εστιατορίου. Αρχικά, οφείλεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο στο πιατάκι με το βούτυρο με τρίμμα αυγοτάραχου και το χαρουπόψωμο, πριν προχωρήσεις πιο πέρα. Αφού συμβεί αυτό, τα ωμά αποτελούν την ιδανικότερη εισαγωγή με το σασίμι τόνου με τσίλι, lime, καπνιστό χέλι, κόλιανδρο και yuzu και το καρπάτσιο από βοδινό φιλέτο με γαρίδες ξιδάτες, βινεγκρέτ κρεμμύδι και φύτρες ρόκας να ξεχωρίζουν, ενώ το μαγιάτικο ταρτάρ με ρύζι μπασμάτι, αβοκάντο και spicy μαγιονέζα είναι σίγουρα μία πιο "γεμάτη" επιλογή. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 2

Περνώντας στις σαλάτες, αυτή με μπέικον μαύρου χοίρου στη σχάρα ή εκείνη με ψητή γάμπαρη Αμβρακικού, φινόκιο, σπανάκι, πορτοκάλι και σάλτσα αγουρίδας συνδυάζουν τη φρεσκάδα με τη νοστιμιά (ειδικά η δεύτερη) και προετοιμάζουν το έδαφος για το αμέσως επόμενο στάδιο. 

Αυτό περιλαμβάνει τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια μαύρου χοίρου με αγελαδινό γιαούρτι, τηγανητές πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και λουκάνικο μαύρου χοίρου -ένα πιάτο ταβέρνας που εύκολα θα στεκόταν ακόμη και σε high end εστιατόριο- αλλά και την τραγανή γαρίδα με ριζότο με βασιλικό και κουκουνάρι, ταρτάρ ντομάτας και μους φέτας. Σε περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό υπάρχουν τα καλοφτιαγμένα ραβιόλι με στεπική αγελάδα αλλά και τα νιόκι με σπάλα μαύρου χοίρου στον ξυλόφουρνο. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 3
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 6
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 5
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 10

Τέλος, τα βαριά χαρτιά. Το pepper steak από ελληνικό βοδινό φιλέτο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία πιάτα που μπορείς να γευθείς αυτή την εποχή στην Cookoovaya. Αυτό ασφαλώς δε σημαίνει ότι υπολείπονται ενδιαφέροντος και γεύσης προτάσεις όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος στο τηγάνι με αυγοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί, κάππαρη και λεμόνι, το Ossobuco με τον θαυμάσιο πουρέ πατάτας ή το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με ρεβίθια και ταχίνι. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 7
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ COOKOOVAYA 8

Όλα τα παραπάνω μπορούν να πλαισιωθούν με το housewine της Cookoovaya ή την new entry μπύρα του εστιατορίου (Black, White και Red brew). 


Info

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα
Τηλ. 210 7235005
www.cookoovaya.gr


Διάβασε ακόμη για το Steak Alive, όπου το εκλεκτό κρέας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, το Frankie που κάνει νόστιμη (και) τη Νέα Ερυθραία, τι συμβαίνει με την ελληνική ψαροφαγία του σήμερα αλλά και τη σημασία της λίστας ελαιολάδου στα ελληνικά εστιατόρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος