Η καλύτερη περίοδος για να φας ψάρι

Ο όρος της εποχικότητας ισχύει και με το παραπάνω για τον κόσμο του βυθού. Το τέλος του φθινοπώρου είναι η χρυσή περίοδος για τα μεσογειακά ψάρια και θαλασσινά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Δεκεμβρίου 2019

Το τέλος του φθινοπώρου και η αρχή του χειμώνα, εν αντιθέσει με το τι μπορεί να πίστευες μέχρι τώρα, είναι μία εξαιρετική περίοδος για τα μεσογειακά ψάρια. Και ναι, εννοούμε αυτό που κατάλαβες διαβάζοντας τον τίτλο. Μπορεί παλαιότερα το καλό ψάρι να ήταν σχεδόν είδος πολυτελείας αλλά πλέον έχει γίνει αρκετά πιο προσιτό. Το σημείο-κλειδί ωστόσο για τη σωστή αντιμετώπισή του και ειδικά στο κομμάτι της κατανάλωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποχικότητα - κάτι που ο κάθε foodie θα πρέπει να έχει υπόψιν αν επιθυμεί να τρώει για πολύ καιρό ακόμη ψάρια και θαλασσινά χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει μία περιουσία. 

Πέρα από αυτά, το ψάρι θεωρείται απαραίτητο στο πλαίσιο μία ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς αποτελεί την κύρια πηγή Ω3 λιπαρών, που έχουν αρκετές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών. 

Η καλύτερη περίοδος για να φας ψάρι

Για τα περισσότερα είδη ψαριών που κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου, το πεντάμηνο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο στην αναπαραγωγή. Το 1/3 του βάρους τους χάνεται και ως εκ τούτου, το κρέας τους γίνεται λιγότερο σε ποσότητα και αισθητά πιο στεγνό. Κατά την χειμερινή περίοδο, που ουσιαστικά ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου, τα ψάρια αρχίζουν και επανακτούν τις δυνάμεις τους, προκειμένου μερικούς μήνες αργότερα να αρχίσει και πάλι ο κύκλος ζωής. 

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΨΑΡΙΩΝ 5

Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτά, οφείλει να λειτουργεί η βιώσιμη αλιεία, η ορθή δηλαδή εφαρμογή του ψαρέματος. Με τον όρο εννοούμε τις πρακτικές που μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον, χωρίς να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων ειδών και κατ' επέκταση να φτάσουν πολλά είδη να θεωρούνται "υπό εξαφάνιση", αλλά και χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα του βυθού ή ακόμη και πιθανότητες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στη Μεσόγειο, μόνο λίγα δεν είναι τα είδη που έχουν υπεραλιευτεί, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να μην μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. 

Πριν το επόμενο σεβίτσε, το σπαγγέτι θαλασσινών ή το ταρτάρ τόνου, οφείλεις να έχεις κατά νου κάποια πράγματα. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που μπορείς να καταναλώσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις ψάρια όπως η τσιπούρα και ο σαργός, το μπαρμπούνι, ο τόνος και η παλαμίδα, η συναγρίδα και η κουτσομούρα. Τον Δεκέμβριο, σε αυτά προστίθενται η γόπα και η γλώσσα, τα βραστόψαρα και τα λιθρίνια, το σαφρίδι και η σφυρίδα, η πεσκανδρίτσα και οι μαρίδες αλλά και τα χταπόδια και τα στρείδια

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΨΑΡΙΩΝ 1
ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΨΑΡΙΩΝ 2
ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΨΑΡΙΩΝ 3

Ασφαλώς, υπάρχει πάντοτε και η λύση των προϊόντων ιχθυοτροφείου καθώς και των κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: Τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο. Η καλύτερη πρώτη ύλη, αν έχει δουλευτεί σωστά είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο εστιατόριο, θα κάνει πάντοτε τη διαφορά. 

Διάβασε ακόμη τι συμβαίνει με την ελληνική ψαροφαγία του σήμερα, το κρέας που είναι πάντοτε ο πρωταγωνιστής στην Φάρμα Μπράλου, τις άγνωστες λέξεις της αθηναϊκής γαστρονομίας και τη δυναμική αντεπίθεση της πίτσας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας