
Οι τρόποι για να τρως σωστά τα στρείδια
Έτσι θα τα απολαύσεις, χωρίς απολύτως κανένα ρίσκο.
Υπάρχει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής αστικός μύθος που υποστηρίζει πως ο περίφημος καρδιοκατακτητής Giacomo Casanova συνήθιζε να καταναλώνει περίπου 50 στρείδια κάθε πρωί στο μπάνιο, με την εκάστοτε σύντροφό του. Η δόση πραγματικότητας που περιέχεται σε αυτή τη φήμη έγκειται στο ότι τα στρείδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος έχει σχέση με τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό.
Εκτός όμως από τον ψευδάργυρο, τα στρείδια "φιλοξενούν" κι άλλες ουσίες που τα καθιστούν ένα από τα πιο επισφαλή τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις. Φιλτράρουν το θαλασσινό νερό, τρέφονται με πλαγκτόν και άλλες οργανικές ύλες, γεγονός που βοηθά τη διατήρηση διαφόρων βακτηρίων ή ακόμη και ακαθαρσιών πολύ μικρών οργανισμών εντός τους. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν τα εμποδίζουν ώστε να θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά εδέσματα που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αρκεί να έχεις τη γνώση να τα καταναλώσεις σωστά.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια είναι το vibrio vulnificus, που αναπτύσσεται κυρίως στις εκβολές ποταμών και ακτών, προσβάλλοντας τα εν λόγω οικοσυστήματα και αν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Πάντως, δεν είναι σχεδόν ποτέ θανατηφόρο, εκτός αν μιλάμε για εξαιρετικά ευπαθείς οργανισμούς και άτομα με υπέρμετρα ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η κατανάλωση στρειδιών σε εστιατόρια σπάνια οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Αν πάλι εξακολουθείς να είσαι επιφυλακτικός, μάθε ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως στρείδια τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου: Πέρα από το γεγονός πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων, το ίδιο το στρείδι τείνει να καταστρέφεται. Επιπλέον, τότε -συνήθως από τα τέλη Απριλίου- γίνεται και η αναπαραγωγή του μαλακίου και όλες οι ενέργειές του είναι επικεντρωμένες εκεί, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ πιο λεπτή σάρκα. Η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να τα απολαύσεις είναι το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα ο Σεπτέμβριος.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φρεσκάδα. Ο τελειότερος άλλωστε τρόπος κατανάλωσής τους είναι όταν βγαίνουν απευθείας από τη θάλασσα. Αυτό ασφαλώς είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί σε ένα εστιατόριο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικεντρωθείς στο να έχουν έντονο θαλασσινό άρωμα, σταθερή υφή και μπόλικο από το φυσικό χυμό τους στο κέλυφος.
Αν εξακολουθείς να εμφανίζεσαι διστακτικός, προτίμησέ τα μαγειρεμένα, ώστε να βεβαιωθείς πως οποιοσδήποτε παθογόνος οργανισμός είναι νεκρός. Το να τα φας ωμά με λίγο λεμόνι όμως είναι η ιδανικότερη επιλογή.
Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice, τα τρικ που κάνουν πιο διασκεδαστική κάθε σούπα και γιατί το να τρως μόνος έξω κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα