Οι τρόποι για να τρως σωστά τα στρείδια

Έτσι θα τα απολαύσεις, χωρίς απολύτως κανένα ρίσκο.

Υπάρχει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής αστικός μύθος που υποστηρίζει πως ο περίφημος καρδιοκατακτητής Giacomo Casanova συνήθιζε να καταναλώνει περίπου 50 στρείδια κάθε πρωί στο μπάνιο, με την εκάστοτε σύντροφό του. Η δόση πραγματικότητας που περιέχεται σε αυτή τη φήμη έγκειται στο ότι τα στρείδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος έχει σχέση με τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό. 

Εκτός όμως από τον ψευδάργυρο, τα στρείδια "φιλοξενούν" κι άλλες ουσίες που τα καθιστούν ένα από τα πιο επισφαλή τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις. Φιλτράρουν το θαλασσινό νερό, τρέφονται με πλαγκτόν και άλλες οργανικές ύλες, γεγονός που βοηθά τη διατήρηση διαφόρων βακτηρίων ή ακόμη και ακαθαρσιών πολύ μικρών οργανισμών εντός τους. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν τα εμποδίζουν ώστε να θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά εδέσματα που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αρκεί να έχεις τη γνώση να τα καταναλώσεις σωστά.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια είναι το vibrio vulnificus, που αναπτύσσεται κυρίως στις εκβολές ποταμών και ακτών, προσβάλλοντας τα εν λόγω οικοσυστήματα και αν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί τροφική  δηλητηρίαση. Πάντως, δεν είναι σχεδόν ποτέ θανατηφόρο, εκτός αν μιλάμε για εξαιρετικά ευπαθείς οργανισμούς και άτομα με υπέρμετρα ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η κατανάλωση στρειδιών σε εστιατόρια σπάνια οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας. 

Οι τρόποι για να τρως σωστά τα στρείδια

Αν πάλι εξακολουθείς να είσαι επιφυλακτικός, μάθε ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως στρείδια τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου: Πέρα από το γεγονός πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων, το ίδιο το στρείδι τείνει να καταστρέφεται. Επιπλέον, τότε -συνήθως από τα τέλη Απριλίου- γίνεται και η αναπαραγωγή του μαλακίου και όλες οι ενέργειές του είναι επικεντρωμένες εκεί, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ πιο λεπτή σάρκα. Η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να τα απολαύσεις είναι το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα ο Σεπτέμβριος.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φρεσκάδα. Ο τελειότερος άλλωστε τρόπος κατανάλωσής τους είναι όταν βγαίνουν απευθείας από τη θάλασσα. Αυτό ασφαλώς είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί σε ένα εστιατόριο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικεντρωθείς στο να έχουν έντονο θαλασσινό άρωμα, σταθερή υφή και μπόλικο από το φυσικό χυμό τους στο κέλυφος. 

Αν εξακολουθείς να εμφανίζεσαι διστακτικός, προτίμησέ τα μαγειρεμένα, ώστε να βεβαιωθείς πως οποιοσδήποτε παθογόνος οργανισμός είναι νεκρός. Το να τα φας ωμά με λίγο λεμόνι όμως είναι η ιδανικότερη επιλογή.


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice, τα τρικ που κάνουν πιο διασκεδαστική κάθε σούπα και γιατί το να τρως μόνος έξω κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας