Οι τρόποι για να τρως σωστά τα στρείδια

Έτσι θα τα απολαύσεις, χωρίς απολύτως κανένα ρίσκο.

Υπάρχει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής αστικός μύθος που υποστηρίζει πως ο περίφημος καρδιοκατακτητής Giacomo Casanova συνήθιζε να καταναλώνει περίπου 50 στρείδια κάθε πρωί στο μπάνιο, με την εκάστοτε σύντροφό του. Η δόση πραγματικότητας που περιέχεται σε αυτή τη φήμη έγκειται στο ότι τα στρείδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος έχει σχέση με τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό. 

Εκτός όμως από τον ψευδάργυρο, τα στρείδια "φιλοξενούν" κι άλλες ουσίες που τα καθιστούν ένα από τα πιο επισφαλή τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις. Φιλτράρουν το θαλασσινό νερό, τρέφονται με πλαγκτόν και άλλες οργανικές ύλες, γεγονός που βοηθά τη διατήρηση διαφόρων βακτηρίων ή ακόμη και ακαθαρσιών πολύ μικρών οργανισμών εντός τους. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν τα εμποδίζουν ώστε να θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά εδέσματα που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αρκεί να έχεις τη γνώση να τα καταναλώσεις σωστά.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια είναι το vibrio vulnificus, που αναπτύσσεται κυρίως στις εκβολές ποταμών και ακτών, προσβάλλοντας τα εν λόγω οικοσυστήματα και αν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί τροφική  δηλητηρίαση. Πάντως, δεν είναι σχεδόν ποτέ θανατηφόρο, εκτός αν μιλάμε για εξαιρετικά ευπαθείς οργανισμούς και άτομα με υπέρμετρα ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η κατανάλωση στρειδιών σε εστιατόρια σπάνια οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας. 

Οι τρόποι για να τρως σωστά τα στρείδια

Αν πάλι εξακολουθείς να είσαι επιφυλακτικός, μάθε ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως στρείδια τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου: Πέρα από το γεγονός πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων, το ίδιο το στρείδι τείνει να καταστρέφεται. Επιπλέον, τότε -συνήθως από τα τέλη Απριλίου- γίνεται και η αναπαραγωγή του μαλακίου και όλες οι ενέργειές του είναι επικεντρωμένες εκεί, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ πιο λεπτή σάρκα. Η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να τα απολαύσεις είναι το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα ο Σεπτέμβριος.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φρεσκάδα. Ο τελειότερος άλλωστε τρόπος κατανάλωσής τους είναι όταν βγαίνουν απευθείας από τη θάλασσα. Αυτό ασφαλώς είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί σε ένα εστιατόριο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικεντρωθείς στο να έχουν έντονο θαλασσινό άρωμα, σταθερή υφή και μπόλικο από το φυσικό χυμό τους στο κέλυφος. 

Αν εξακολουθείς να εμφανίζεσαι διστακτικός, προτίμησέ τα μαγειρεμένα, ώστε να βεβαιωθείς πως οποιοσδήποτε παθογόνος οργανισμός είναι νεκρός. Το να τα φας ωμά με λίγο λεμόνι όμως είναι η ιδανικότερη επιλογή.


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice, τα τρικ που κάνουν πιο διασκεδαστική κάθε σούπα και γιατί το να τρως μόνος έξω κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.