H απόλυτη συνταγή για μπουκατίνι αλά αματριτσιάνα

Μία από τις πιο απλές, εύκολες και νόστιμες συνταγές που θα συναντήσεις στην ιταλική κουζίνα.

Η αματριτσιάνα είναι η παραδοσιακή ρωμαϊκή σάλτσα ζυμαρικών με βάση το guanciale (διατηρημένο μάγουλο χοιρινού), το τυρί πεκορίνο και την ντομάτα. Κατάγεται από την πόλη Αματρίτσε της ορεινή Επαρχία Ριέτι και πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές σάλτσες ζυμαρικών στη Ρωμαϊκή και Ιταλική κουζίνα. Γι' αυτό, μάλιστα, η Ιταλική κυβέρνηση το έχει χαρακτηρίσει ως το παραδοσιακό αγροδιατροφικό προϊόν της περιοχής Λάτσιο της Ρώμης.

Η αματριτσιάνα προέρχεται από τη συνταγή gricia. Grici οι πωλητές άρτου και φαγώσιμων. Ονομάστηκαν έτσι επειδή ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών μετανάστευσε από το ελβετικό καντόνι του Grisons στη Ρώμη. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από τον οικισμό του Grisciano, στην κοινότητα του Accumoli, κοντά στο Αματρίτσε. Βασικά συστατικά της gricia, είναι το guanciale και το τριμμένο πεκορίνο. Στη συνέχεια προστέθηκε η ντομάτα και εγένετο αματριτσιάνα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by San Diego Italian Restaurant (@lovemonello) on

Η συνταγή γινόταν ολοένα και πιο διάσημη κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, λόγω της πολυεθνικής εκατονταετηρίδας σύνδεσης μεταξύ Ρώμης και Αματρίτσε. Η συνταγή έτυχε φοβερής υποδοχής και γρήγορα έφτασε να θεωρείται "κλασική" από την Κουζίνα της Ρώμης, ακόμα κι αν προέρχονταν από αλλού. Το όνομα του πιάτου στη διάλεκτο Romanesco, τελικά έγινε "ματριτσιάνα", λόγω της χαρακτηριστικής αφαίρεσης αυτής της διαλέκτου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AmatricianaCrew © (@amatricianacrew) on

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 250 γρ. μπουκατίνι
  • 120 γρ. guanciale
  • 80 γρ. πεκορίνο ρομάνο
  • ⅓ κ.γ. μπούκοβο
  • 350 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • αλάτι
  •  πιπέρι

Εκτέλεση

Μαζεύεις τα υλικά σας και κόβεις το guanciale σε κυβάκια, γεμίζεις μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό για να βράσουν τα ζυμαρικά. Αφού βράσει ρίχνεις αλάτι και βάζεις τα bucatini. Tα βράζεις ένα λεπτό λιγότερο από ότι λέει το πακέτο. Σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτεις τα κυβάκια του guanciale. Όταν αρχίσουν να λιώνουν τα κομμάτια του λίπου κατεβάζεις την ένταση, προσθέτεις το μπούκοβο και την σάλτσα ντομάτας. Όταν είναι έτοιμη, ρίχνεις τα bucatini μέσα στο τηγάνι και ανακατεύεις. Αν τα σουρώσεις, κράτα ένα φλυτζανάκι νερό με άμυλο από τα βρασμένα μακαρόνια για να αναζωογονήσεις τη σάλτσα. Σερβίρεις σε βαθύ πιάτο, προσθέτεις το πεκορίνο και ανακατεύεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας