Τα μοντέλα της Jaguar θα αντιλαμβάνονται τη διάθεση του οδηγού

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα διαβάζει το πρόσωπο και θα προσαρμόζει τις λειτουργίες του οχήματος.

Γράφει: Αδαμάντιος Άττενμπεργκ 15 Ιουλίου 2019

Θα μπορούσαν ποτέ τα αυτοκίνητα να λειτουργήσουν ως οι προσωπικοί ψυχολόγοι του οδηγού; Κατά κάποιο τρόπο ναι, αν λάβουμε υπόψιν τις καινοτομίες που θα λανσάρει η Jaguar Land Rover σε επερχόμενα μοντέλα της. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να προσαρμόσει κάποιες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της όλης οδηγικής εμπειρίας, τόσο για το άτομο που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες. 

Συγκεκριμένα, ένα σύστημα με κάμερες και αισθητήρες θα "διαβάζει" τα πρόσωπα των επιβατών και θα μπορεί να αξιολογήσει τη διάθεσή τους. Έπειτα, θα προσαρμόζει τα επίπεδα του κλιματισμού, του εξαερισμού, των πολυμέσων, του φωτισμού και οποιασδήποτε άλλης ρύθμισης της καμπίνας προκειμένου να προσφέρει τις βέλτιστες συνθήκες, κυρίως για τον οδηγό. 

Ουσιαστικά, το αυτοκίνητο θα αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις από τα ερεθίσματα που μπορεί να προκύψουν στο δρόμο και αναλόγως θα προσαρμόζεται. Για παράδειγμα, μία από τις λειτουργίες θα είναι η αυτόματη προσαρμογή του φωτισμού της καμπίνας κατά την είσοδο ή την έξοδο από μία σήραγγα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα ανίχνευσης της διάθεσης θα χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης για να καταγράψει ακόμα και τις παραμικρές αλλαγές στην έκφραση του προσώπου, προβαίνοντας στις αντίστοιχες ενέργειες. Με την πάροδο του χρόνου, θα "μαθαίνει" όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις του πιλότου και θα προσαρμόζει τις ρυθμίσεις με ολοένα και πιο εξατομικευμένο τρόπο.

Τα μοντέλα της Jaguar θα αντιλαμβάνονται τη διάθεση του οδηγού

Η Jaguar Land Rover εξετάζει παράλληλα και μία παρόμοια τεχνολογία για τη δεύτερη σειρά καθισμάτων, με κάμερες προσαρμοσμένες στο πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, όταν εντοπίζεται η παραμικρή ένδειξη κόπωσης, θα προσαρμόζει τις συνθήκες στο πίσω μισό του οχήματος, ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες χαλάρωσης για τους επιβάτες. 

Το καινούριο σύστημα ελέγχου της διάθεσης είναι μόνο μία από τις νέες τεχνολογίες που έχει στο μικροσκόπιό της η Jaguar Land Rover, που ασφαλώς και σκοπεύει να εντάξει σε αυτό και μία λειτουργία εκτάκτου ανάγκης, στην οποία θα ακινητοποιείται σταδιακά και αυτόματα το όχημα, όταν ο οδηγός εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια κόπωσης ή αδιαθεσίας. 

ΤΖΑΓΚΟΥΑΡ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 1

Όχι μόνο λοιπόν αναβαθμίζεται η γενικότερη εμπειρία οδήγησης αλλά και οι ευρύτερες συνθήκες ασφαλείας.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γύρος της Ιταλίας με ένα σπάνιο ηλεκτρικό Fiat 500

To custom made Fiat 500 Jolly Spiaggina Icon-e είναι ο καλοκαιρινός star του πρωτοποριακού προγράμματος Selezione Italia, που αναβαθμίζει κάθε road trip στη γειτονική χώρα.

Η Aston Martin Valkyrie βγήκε επιτέλους στην πίστα

Η βρετανική εταιρεία απελευθέρωσε το κτήνος των 1.160 αλόγων στα δοκιμαστικά του Silverstone.