Μία ακτίδα ελπίδας (και υγιεινής) στις στάσεις των λεωφορείων

Όλα της αστικής μετακίνησης δύσκολα; Όχι ακριβώς και γι' αυτό 'ευθύνεται' μία νέα, εξαιρετική πρωτοβουλία.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 30 Μαρτίου 2021

Με μια γρήγορη ματιά στα social media μπορεί κανείς να δει την κατάσταση που επικρατεί στα MMM μέσα από φωτογραφίες που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Ας συμφωνήσουμε σε αυτό: Όσοι χρησιμοποιούσαμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς προτού ξεσπάσει η πανδημία και συνεχίζουμε -έστω και αραιότερα- να τα χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκειά της, δεν μπορούμε παρά να εκφέρουμε μία πιο ψύχραιμη άποψη για την επικρατούσα κατάσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τις έγκυρες μαρτυρίες είναι εκείνοι που τις διατυπώνουν να πιστεύουν στην ύπαρξη του κορονοϊού (!), να σέβονται το διπλανό τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό, να μη διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και να μη δαιμονοποιούν τα εμβόλια. Τα αυτονόητα δηλαδή. 

Μία ακτίδα ελπίδας (και υγιεινής) στις στάσεις των λεωφορείων

Προσωπικά, προ πανδημίας, αλλά και για όλο το 2020, μπήκα σε όλα τα πιθανά μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσω στη δουλειά μου. Καθημερινά διανύω μία απόσταση 1,5 ώρας αποκλειστικά και μόνο μέσω λεωφορείων από τα νότια προάστια όπου διαμένω, μέχρι τα βόρεια όπου βρίσκεται το γραφείο. Δε θα πρωτοτυπήσω, η αθηναϊκή συγκοινωνία πάσχει από πολλές απόψεις αλλά παραδόξως, τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνω μία απειροελάχιστη βελτίωση. Είναι πιο ευδιάκριτη κυρίως στα λεωφορεία, αφού σε πολλά δρομολόγια έχω συναντήσει καινούρια ή έστω νεότερα οχήματα. 

Στάση λεωφορείου στην Αθήνα

Με ή χωρίς συνωστισμό και δεδομένης της εξαιρετικά εύκολης μετάδοσης της Covid-19, τα ΜΜΜ εύστοχα χαρακτηρίζονται υγειονομικές βόμβες. Όσοι τα χρησιμοποιούμε, πέρα από τη μάσκα, προσπαθούμε όπου είναι δυνατό να τηρούμε αποστάσεις και να μην ακουμπάμε πουθενά, με το τελευταίο σκέλος να είναι πρακτικά αναπόφευκτο εφόσον βρισκόμαστε εν κινήσει. Άραγε υπάρχει σωτηρία ή έστω μία ακτίδα ελπίδας σε μία περίοδο που η παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από την ατομική ευθύνη; 

Η απάντηση είναι καταφατική. Μόλις χθες, κατεβαίνοντας στη στάση Συγγρού Φιξ προς Αθήνα αντίκρισα ένα άκρως ενθαρρυντικό σκηνικό που με εξέπληξε ευχάριστα. Συγκεκριμένα, στο χώρο της στάσης είχε τοποθετηθεί ειδικός μηχανισμός με αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών και ουσιαστικά ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν εκείνη τη στιγμή, γιατί λίγο πριν από την αποβίβασή μου είχε χρειαστεί να στηριχτώ σε μία χειρολαβή. 

Στάση λεωφορείου στην Αθήνα με μηχανισμό που παρέχει αντισηπτικό

Στάση λεωφορείου στην Αθήνα με μηχανισμό που παρέχει αντισηπτικό

Σκεπτόμενη πως πρόκειται για μία θαυμάσια κίνηση, έψαξα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως ενημερώθηκα, υπάρχουν 9 ακόμη τέτοιες στάσεις, οι οποίες βρίσκονται στην πλειονότητά τους στο αθηναϊκό κέντρο -την περιοχή με το υψηλότερο ιικό φορτίο στην Αττική- ενώ μερικές φτάνουν έως τα βόρεια και τα νότια προάστια.

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια κομμάτι της είδησης, έγκειται στο ότι πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία: Η Eurolife FFH στοχεύοντας στην ενθάρρυνσή μας να προσπαθούμε για ό,τι αξίζει περισσότερο στη ζωή μας (την υγεία μας εν ολίγοις), φρόντισε μέσω της δράσης αυτής να διασφαλίσει ότι μία μεγάλη μερίδα επιβατών θα μπορεί να απολυμάνει τα χέρια της on the go.

Εξ ου και το κεντρικό μήνυμα που βλέπεις στη στάση "ένα πσσστ με τεράστια αξία". Στη δική μου περίπτωση όντως, ήταν απίθανη διευκόλυνση διότι δεν άγγιξα την τσάντα μου για να βγάλω το δικό μου αντισηπτικό, αλλά χρησιμοποίησα απευθείας εκείνο που βρήκα στη στάση. 

Στάση λεωφορείου στην Αθήνα

Προ κορονοϊού, η υγεία μας μπορεί να μην κινδύνευε όπως τώρα, ωστόσο, υπήρχαν κάποια άλλα "ζητήματα" που σχετίζονταν με έννοιες όπως το "μπάνιο" και το "αποσμητικό" για κάποιους επιβάτες. Τέτοια αποπνικτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τον κλιματισμό που άλλοτε δε λειτουργεί ή "σαμποτάρεται" από τη συνήθεια μερικών να ανοίγουν τα παράθυρα εις βάρος της λειτουργίας του, είναι επιεικώς ανυπόφορη.

Η πανδημία κατάφερε απλώς να αναγάγει αυτήν την καθημερινή, ξεχωριστή εμπειρία σε ένα αμίμητο τεστ για γερά νεύρα, που ευτυχώς προσπαθούν να λύσουν ενέργειες όπως αυτή της Eurolife FFH. Όταν κάποιοι δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όταν επιβιβάζονται με σκοπό να ξεσπάσουν τα ψυχολογικά τους στο διπλανό τους, να καταστρέψουν τη δημόσια περιουσία ή να καταγγείλουν την "άτιμη κοινωνία" καβγαδίζοντας, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Ο κορονοϊός στο μεταξύ, ευθύνεται για την όξυνση πολλών από τα προαναφερθέντα περιστατικά.

Στάση λεωφορείου στην Αθήνα

Πράγματι, η ατομική ευθύνη και ανάγκη μας για πρόληψη σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ, αρκεί να μη μένουμε στη θεωρία και να περνάμε στις πράξεις. Μήπως σε δεύτερο χρόνο, μετά τη λήξη της πανδημίας, να εξετάσουμε μία αντίστοιχη, χρήσιμη δράση για αποσμητικά σώματος;


Info

www.eurolife.gr

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς το τρέξιμο σου κόβει την πείνα

Η επιστήμη καταλήγει: Το τρέξιμο βοηθάει στο να διατηρείς το βάρος σου σταθερό, χωρίς να νιώθεις στέρηση και πείνα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η τέχνη της φιλοξενίας επιστρέφει με το Athens Capital

Το Athens Capital Hotel-MGallery Collection ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στις 10 Μαΐου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Alvaro Morte αποχαιρέτησε και επισήμως το La Casa de Papel

H συγκινητική ανάρτηση του Professor για το τέλος των γυρισμάτων.

Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου

Ξεκίνησε ως θιασώτης του Bitcoin στα 17 του και έγινε μεγιστάνας χάρη στο Ethereum.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Τα SUV είναι η απόλυτη τάση στον κόσμο των 4 τροχών

Ξεχωρίζουν σε εμπορικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην πρακτικότητα, τη σχεδίαση, τον οικολογικό χαρακτήρα και τις ψηφιακές δυνατότητες διασύνδεσης

Γραφει Γιαννης Σπανος