Τι παίζει με τη γιγαντιαία αράχνη στο ΚΠΙΣΝ

Μία ματιά στους συμβολισμούς του εμβληματικού αρθροπόδου και η σημασία της μεταφοράς του στην Αθήνα.

Γράφει: Esquire Editors 31 Μαρτίου 2022

Το μπρούτζινο γλυπτό "Maman" της Λουίζ Μπουρζουά, ύψους πάνω από 10 μέτρα, φιλοξενείται από σήμερα στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ. Ας ρίξουμε μια ματιά στους συμβολισμούς του εμβληματικού αρθροπόδου και πώς αυτό κατέληξε στην πόλη της Αθήνας.

Η εμβληματική αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά δημιουργήθηκε το 2000 στα πλαίσια των art commissions για το Turbine Hall της Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ στο Λονδίνο.

Τα σημαντικότερα έργα της διάσημης γλύπτριας αποτελούν οι γιγαντιαίες αράχνες που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της, και η "Maman", ίσως η πιο γνωστή από αυτές, έχει ταξιδέψει από το Λονδίνο σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο και, εκτός από την Πινακοθήκη Τέιτ, έχει υπάρξει μόνιμο έκθεμα στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, το Mori Art Museum της Ιαπωνίας και την Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά. Πρόσφατα παρουσιαζόταν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σεράλβες στο Πόρτο και διένυσε περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα για να καταλήξει στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνει έως τις 6 Νοεμβρίου στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ.

Ο τίτλος του έργου είναι φυσικά η γαλλική λέξη μαμά και δεν αποδόθηκε τυχαία: η Μπουρζουά ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της, η οποία ήταν υφάντρια και συντηρήτρια ταπισερί. Έφυγε από τη ζωή όταν η καλλιτέχνιδα ήταν 21 και, έτσι, η Μπουρζουά άρχισε να χρησιμοποιεί την τέχνη ως μέσο εξερεύνησης συναισθημάτων απώλειας και εγκατάλειψης. 

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης