Τι είναι πάλι αυτά τα nepo babies;

Το New York Magazine έχρισε το 2022 ως τη χρονιά των nepo babies ή, αλλιώς, των μήλων που πέφτουν κάτω από τη διάσημη μηλιά.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 23 Δεκεμβρίου 2022

Σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει ποτέ τη φράση nepo baby, που βγαίνει από τον όρο nepotism baby, να σε ενημερώσουμε ότι αναφέρεται στο παιδί ενός celebrity -ή κάποιου που έχει εξουσία και επιρροή στο πεδίο του- το οποίο χρησιμοποιεί αυτή την κατάσταση για να πάει την καριέρα του ένα βήμα παραπέρα. Αρχετυπικά nepo babies είναι η Lily-Rose Depp (κεντρική φωτογραφία), θυγατέρα του Johnny Depp και της Vanessa Paradis, όπως και η Maya Hawke, κόρη του Ethan Hawke και της Uma Thurman.

Οι κάστες των nepo babies

Για να διασαφηνίσει τον όρο, το New York Magazine πρόσφατα κατηγοριοποίησε τα nepo babies σε διάφορες βαθμίδες. Στην υψηλότερη κάστα βρίσκονται τα κλασικά nepo babies, που κληρονομούν διάσημα οικογενειακά ονόματα, όπως το Depp και το Hawke.

Ακριβώς μετά ακολουθούν τα industry babies, τα παιδιά των ανθρώπων που εργάζονται στα "παρασκήνια" της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και τα οποία ενδέχεται επίσης να επωφελούνται από τις διασυνδέσεις των γονιών τους, όπως π.χ. η Phoebe Bridgers, που ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα παιδιά των δισεκατομμυριούχων, όπως είναι η Paris Hilton.

Μια συζήτηση που όζει λαϊκισμό

Η προέλευση του όρου nepo baby εντοπίζεται σε ένα tweet που είδε το φως το ηλεκτρονικό τον Φεβρουάριο. Έκτοτε, κάθε φορά που σκάει η είδηση ότι ένα νέο πρόσωπο του "χώρου" δεν μας ήρθε από το πουθενά αλλά τα είχε τα connections του, το ίντερνετ πλήττεται και φρίττει για το ποιοι έχουν τελικά ευκαιρίες στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

Παρόλα αυτά, το σχετικό discourse, αν δούμε τα πράγματα ψύχραιμα, όπως πραγματικά είναι, δηλαδή, συνήθως συνιστά εξαιρετικά επιφανειακή ταξική ανάλυση μιας κατάστασης που υπάρχει σε κάθε χώρο. Ας μη γινόμαστε, λοιπόν, λαϊκιστές.

Δεν υπάρχουν nepo babies μόνο στη βιομηχανία του θεάματος, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη δημοσιογραφία, τις τράπεζες, την πολιτική, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις οικοδομές. Όχι;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.