Κι αν το Matrix του Keanu Reeves είναι αληθινό;

Ένα βιβλίο επιχειρηματολογεί για την πιθανότητα τα πάντα γύρω μας να είναι μια τεχνητή κατασκευή και ίσως έχει την απάντηση.

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 06 Δεκεμβρίου 2023

Μπορεί άραγε να αποδειχθεί επιστημονικά ότι η πραγματικότητα είναι ένα αντικειμενικό γεγονός; Πολύ πιθανό να μην υπάρξει ποτέ μία καθολική απάντηση σε αυτό το αιώνιο ερώτημα, που ξύπνησε έντονα μέσα μας από το Matrix και μετά, ωστόσο ένα βιβλίο επιχειρηματολογεί σχετικά με αυτό και ίσως, έχει την απάντηση. 

Στο βιβλίο Reality Reloaded: Vopson, ο συγγραφέας, Melvin M. Vopson, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεστ ούτως ώστε να καταλάβουμε αν η πραγματικότητα είναι αληθινή ή όχι. Γίνεται όμως να απαντηθεί αυτό; Είτε γίνεται είτε όχι, αυτός είναι σίγουρα ο βασικότερος λόγος για τον οποίον γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας εμβαθύνει στις συνδέσεις μεταξύ της επιστήμης της πληροφορικής, των τεχνολογικών εξελίξεων, των πρωτοποριακών εννοιών της φυσικής και της αληθοφάνειας της υπόθεσης του προσομοιωμένου σύμπαντος, παρέχοντας μοναδικές προοπτικές και νέα επιστημονικά επιχειρήματα που φαίνεται να υποστηρίζουν την υπόθεση. "Το βιβλίο είναι πολύ ενθαρρυντικό και προσκαλεί σε περαιτέρω έρευνα στο συναρπαστικό πεδίο της φυσικής της πληροφορίας", σημειώνει ο Melvin M. Vopson. 

Με λίγα λόγια, το βιβλίο επικεντρώνεται στη λεγόμενη "Θεωρία της Προσομοίωσης". Μία θεωρία δηλαδή που υποστηρίζει την πιθανότητα τα πάντα γύρω μας να είναι μια τεχνητή κατασκευή. Και όχι, δε μιλάμε για μία ακόμα συνωμοσιολογία του 2023 αφού υπάρχουν πολύ αρχαία παραδείγματα αυτής της ιδέας, η οποία ακόμη και σήμερα παραμένει αντικείμενο φιλοσοφικών εικασιών και όχι μόνο. 

Λοιπόν, τι κάνουμε αν το Matrix του Keanu Reeves βγει αληθινό; Μείνε συντονισμένος στο Esquire, γιατί μέσα στις επόμενες ημέρες ένας ειδικός επί του θέματος θα μας λύσει αρκετές απορίες. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το fasted cardio;

Καις περισσότερο λίπος εάν δεν φας το πρωί;

Αποτοξίνωση από το smartphone σε 7 βήματα

7 συμβουλές για να ανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, όπως και τον έλεγχο του τι κάνουμε με το τηλέφωνο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Χάνοντας λίπος μια για πάντα

Μερικές συμβουλές για να χάσουμε λίπος και να μην το ξαναδούμε μπροστά μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένα μοντέλο του Playboy 'καίει' τον Leonardo DiCaprio

Και έτσι ξαφνικά, μάθαμε πολλά για τα γούστα του ηθοποιού στο κρεβάτι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος