Η NASA μετέδωσε βίντεο μίας γάτας από το διάστημα

Ένα πείραμα που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση.

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι στη μέση του σύμπαντος, πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, και νιώθεις την ανάγκη να στείλεις στο σπίτι σου το βίντεο μιας γάτας. Πώς θα μπορούσες να το κάνεις; Ευτυχώς, η NASA έχει την απάντηση σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

Ένα βίντεο υπερυψηλής ευκρίνειας μιας ginger γάτας, με το όνομα Taters, μεταδόθηκε από απόσταση 19 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, για τους σκοπούς του πειράματος Deep Space Optical Communications (DSOC) της διαστημικής υπηρεσίας, το οποίο αποδεικνύει την αποστολή οπτικών δεδομένων από αποστάσεις πέρα από το φεγγάρι.

Η μετάδοση του βίντεο των 15 δευτερολέπτων πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου από το διαστημικό σκάφος Psyche με τη χρήση ενός λέιζερ πομποδέκτη πτήσης. Σύμφωνα με τη NASA, η συσκευή αυτή εξέπεμψε ένα λέιζερ υπέρυθρης ακτινοβολίας στο τηλεσκόπιο Hale στο Palomar, στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο, όπου τα δεδομένα μεταφορτώθηκαν και στάλθηκαν στο JPL για να μεταδοθούν ζωντανά στην ομάδα. Το όλο εγχείρημα χρειάστηκε περίπου 101 δευτερόλεπτα για να μεταδοθεί από το διαστημικό σκάφος στη Γη, με ταχύτητα 267 megabits ανά δευτερόλεπτο.

Γάτες στο διάστημα

Ο Taters, που κυνηγάει στο βίντεο την κόκκινη κουκκίδα ενός λέιζερ, δεν είναι το πρώτο αιλουροειδές που μπαίνει σε τροχιά, καθώς πριν από αυτόν το έχουν κάνει και άλλες γάτες με τη φυσική τους παρουσία. Η πρώτη γάτα στο διάστημα, η Félicette, είδε τη Γη από μακριά τον Οκτώβριο του 1963 (και επέστρεψε με ασφάλεια).

Η NASA εξήγησε ότι τα γραφικά στο βίντεο του Taters είναι όλα μέρος της επίδειξης του πειράματος, δείχνοντας όχι μόνο τον καρδιακό ρυθμό της γάτας, αλλά και την τροχιά του Psyche, το bitrate του λέιζερ και το σχήμα του θόλου του τηλεσκοπίου στο αστεροσκοπείο Palomar του Caltech.

Το βίντεο του Taters αποτελεί μέρος μιας πολύ φιλόδοξης σειράς πειραμάτων, με τα οποία η NASA εργάζεται για τη μετάδοση δεδομένων υψηλής ευκρίνειας από το βαθύ διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος Deep Space Optical Communications. Στόχος τους είναι να καταστεί δυνατή η επικοινωνία από εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα