Γιατί βλέπουμε ερωτικά όνειρα και τι σημαίνουν

Όλα για κάποιο λόγο γίνονται, αλλά όχι γι' αυτόν που νομίζεις.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 07 Μαρτίου 2021

Στο βιβλίο του The Interpretation of Dreams, ο Sigmund Freud ανέφερε ότι η μετάφραση των ονείρων απαιτεί την άμεση αναζήτηση σεξουαλικών συμβόλων - μία άποψη που θεωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική την εποχή που κυκλοφόρησε, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από λοιπούς ψυχιάτρους των αρχών του 20ου αιώνα. O Freud ωστόσο, δεν έκανε λάθος, κάτι που επιβεβαιώθηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα με περισσότερο αναλυτικές μεθόδους επεξήγησης των ονείρων.

Ο Patrick McNamara, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, τόνισε την σημασία και την αξία των όσων υποστήριζε ο Freud: τα ερωτικά όνειρα είναι εκδηλώσεις της σεξουαλικής ενέργειας και τρόποι εκπλήρωσης των σεξουαλικών επιθυμιών που διέπουν το ανθρώπινο υποσυνείδητο.

Και δεν περιορίστηκε σε αυτό, καθώς κατά κάποιο τρόπο επαναπροσδιόρισε την επιστημονική πεποίθηση για τη διπλή έννοια των ονείρων, βασισμένη στο σεξουαλικό θεμέλιο που κρύβεται πίσω από αυτά.

Μελέτες πάνω στον μαγνητικό συντονισμό κατά τη διάρκεια της REM φάσης του ύπνου απέδειξαν ότι οι άντρες εμφανίζουν στύση κατά τη διάρκεια των ερωτικών ονείρων και οι γυναίκες μία διεύρυνση της κλειτορίδας, καθώς ενεργοποιούνται οι ορμόνες που επηρεάζουν τον ενθουσιασμό. Οι διαδοχικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άντρες ονειρεύονται περισσότερο περιπετειώδεις και γενικά βίαιες καταστάσεις, ενώ οι γυναίκες υποκύπτουν περισσότερο στα όνειρα με συζητήσεις. Από καθαρά Freud-ική σκοπιά αυτό μπορεί να μεταφραστεί στα εξής: Οι άντρες επιστρέφουν ιστορικά σε εκείνους τους αιώνες, στους οποίους έπρεπε να πολεμήσουν μεταξύ τους για να πάρουν την αγάπη μιας γυναίκας, με τις γυναίκες να χρησιμοποιούν την λεκτική επιθετικότητα. 

Με την έρευνά του, ο McNamara δείχνει ότι η Freud-ική σκέψη δεν απέχει πολύ και από την σύγχρονη πραγματικότητα. Ένα ακόμη σημαντικό σημείο της, είναι το γεγονός πως αυτοί που ζουν μέσα σε μια ευτυχισμένη σχέση ή επιθυμούν διακαώς να βρουν ταίρι βλέπουν περισσότερα και πιο έντονα όνειρα σεξουαλικής φύσης. Είναι επομένως θέμα εξέλιξης, σύμφωνα πάντα με τα Δαρβινικά πρότυπα. 

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Επανασχεδιάζοντας τον Mozilla Firefox

Μεγαλύτερα tabs και toolbar διευκολύνουν τη ζωή μας αλλά "τρώνε" χώρο από την οθόνη μας.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Πώς ο κορονοϊός επηρεάσε την επιθυμία για αλκοόλ

Η πανδημία του κορονοϊού υπήρξε καθοριστική για την κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη.

10.000 βήματα τη μέρα αδυνατίζουν. Σωστά;

Η θεωρία θέλει τα 10.000 βήματα που καλύπτεις τη μέρα να επαρκούν για να αδυνατίσεις.

Le Mans, 1955: Το πιο φρικτό ατύχημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Ένας απερίσκεπτος Βρετανός playboy, μία φλεγόμενη Mercedes και 83 νεκροί σημάδεψαν την 11η Ιουνίου του 1955 στην πίστα του Σαρτ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η χρυσή εποχή των Playboys

Την δεκαετία του 1950, άντρες όπως οι Gianni Agnelli και Aly Khan όρισαν τον μύθο της γαλλικής Ριβιέρας.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η τηλεόραση που θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι στο γήπεδο

Με τη λειτουργία Sports Alert δε θα χάσεις στιγμή από τις κορυφαίες διοργανώσεις.