Η Νάξος, η μεγαλύτερη των Κυκλάδων, τυγχάνει να είναι και μία εκ των πιο γοητευτικών, πλέοντας σχεδόν στην καρδιά της δημοφιλούς Αιγαιοπελαγίτης πολυνησίας, ακριβώς απέναντι από την Πάρο. Κι αν κατά την αρχαιότητα υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού, σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία ταξιδιωτική σταθερά για όλους εκείνους που εκτιμούν το αυθεντικό (από παρέες νεαρών μέχρι ζευγάρια κάθε ηλικίας και οικογένειες), παρουσιάζοντας ένα γοητευτικό μπουκέτο που περικλείει πανέμορφα χωριά και μία θαυμάσια Χώρα, παρθένες και υπέροχες παραλίες, αληθινό φαγητό και εξίσου αληθινούς ανθρώπους.
Σε αυτά, μπορείς να προσθέσεις το μπλεντάρισμα φύσης, ιστορίας και παράδοσης και έχεις το πλήρες πακέτο για έναν προορισμό που παρέχει όλα όσα επιζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης, δίχως να φλερτάρει με τον κίνδυνο του μαζικού τουρισμού και διατηρώντας αναλλοίωτη την Κυκλαδίτικη ψυχή του.
Είναι το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων -εξού και η σημαντική παραγωγή στον πρωτογενή τομέα- καθώς και το μεγαλύτερο, όπως προείπαμε, με έκταση περίπου 430 τ.χλμ. Φιλοξενεί μάλιστα το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, το όρος Ζα (ή Μύτη του Ζα) με την κορυφή του να αγγίζει τα 1.001 μέτρα.
Η Νάξος έχει κάτι για όλα τα γούστα. Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εδώ θα το αντιληφθείς. Το κάνει μάλιστα με τρόπο εξόχως κυκλαδίτικο αλλά και διαφορετικά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα νησιά του περίφημου και εντυπωσιακά δημοφιλούς συμπλέγματος.
Η Χώρα της Νάξου
Η πρώτη εικόνα; Πλησιάζεις τον βράχο της Πορτάρας, του πιο χαρακτηριστικού αξιοθέατου του νησιού στη δεξιά πλευρά του λιμανιού και ακριβώς κάτω από το κάστρο της Χώρας -που μοιάζει να σε υποδέχεται επισήμως και μεγαλόπρεπα στο νησί- και αβίαστα ο νους σου ταξιδεύει αρκετά πίσω στο χρόνο, προσπαθώντας να φανταστείς την εποχή που εκεί ακριβώς υπήρχε ολόκληρος ο ναός του Απόλλωνα - έτσι τουλάχιστον φημολογείται. Μία στάση είναι απαραίτητη, με πιο μαγική στιγμή για να το κάνεις το ηλιοβασίλεμα (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού) αλλά πιο ήρεμη, εξίσου όμως σαγηνευτική, πολύ νωρίς το πρωί. Στο background αχνίζουν λευκά σπίτια, το κάστρο και τα ατέλειωτα δρομάκια που σε προκαλούν να μην αφήσεις σπιθαμή τους απάτητη.
Μεγάλη η Χώρα της Νάξου, με ατέλειωτα στενάκια. Με πλούσιο μωσαϊκό τοπίου, κοινού, επιλογών και γειτονιών. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία έχει ως διαμάντι του στέμματος, στην κορυφή του λόφου, το Κάστρο της Χώρας. Φτιάχτηκε από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, μετά την κατάληψη του νησιού -μαζί με άλλα 17 του Αιγαίου- το 1207 μ.Χ.
Ανακηρύχθηκε Δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου (του) τη Νάξο. Εν είδει φυσικής ακρόπολης, το συγκεκριμένο σημείο έμοιαζε και ήταν ιδανικό για τον Ενετό κατακτητή το καταλληλότερο για να αναπτυχθεί ο οικισμός, στα πέριξ του Κάστρου.
Ένα εξόχως ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι πως το τείχος δομείται από τους τοίχους των περιμετρικών σπιτιών. Το Κάστρο φιλοξενεί εντός του, μεταξύ άλλων την καθολική μητρόπολη και τα ερείπια του κεντρικού πύργου (που η παράδοση θέλει να είναι το παλάτι του Σανούδου). Εκεί κοντά και η Σχολή των Ουρσουλινών, η Καπέλλα Καζάτζα (η πρώτη καθολική εκκλησία της Νάξου και, πιθανότατα, το παρεκκλήσι που έφτιαξε ο Μάρκος Σανούδος τον 13ο ή τον 14ο αι. για να εκκλησιάζεται, δίπλα από τον πύργο του) και η Εμπορική Σχολή, όπου φοίτησε για ένα χρόνο και ο Νίκος Καζαντζάκης - σήμερα στεγάζεται εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου.
H Χώρα της Νάξου ξεδιπλώνεται δίπλα στο λιμάνι - παρατηρείς εύκολα και άμεσα το πόσο μεγάλη είναι η ακτογραμμή. Ο κεντρικός δρόμος είναι μάλλον τουριστικός με πολλά μαγαζιά - είναι όμως από τους πιο συμπαθητικούς του είδους.
Τα Χωριά της Νάξου
Η Νάξος είναι από εκείνα τα νησιά που ενδείκνυνται για village hopping, με τα χωριά της, ειδικά εκείνα των ορεινών της όγκων, να σε μαγνητίζουν ώστε να τα εξερευνήσεις πέτρα-πέτρα. Περισσότερα από 40, τα χωριά της Νάξου απλώνονται στην ενδοχώρα και τα παράλια του νησιού, συνήθως σε τοποθεσίες ειδυλλιακές, ασχέτως του αν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή στην κορυφή κάποιου λόφου. Πύργοι και κάστρα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πολιτισμός και ιστορία, πανηγύρια και φεστιβάλ, σοκάκια και άνθρωποι και, φυσικά, καταπληκτική τοπική γαστρονομία αποτελούν το παζλ του προφίλ τους.
Χωριό highlight αλλά και ένα από εκείνα που σίγουρα κάποια στιγμή έχει ακούσει κάποιος ακόμη κι αν δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη Νάξο, είναι η Απείρανθος. Αυθεντικό μέρος με γραφικά καλντερίμια, προσεγμένα, παραδοσιακά και πετρόχτιστα σπίτια με μαρμάρινες προσόψεις και φουρούσια καθώς και δύο παλιά πυργόσπιτα, που φαντάζει λες και ο χρόνος δεν έχει καμία επίδραση πάνω του. Διάθετει μάλιστα πέντε αρκετά σημαντικά μουσεία και καλές ταβέρνες, για αληθινές εμπειρίες ναξιώτικης γεύσης. Φιλοξενεί, μεταξύ άλλων Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Γεωλογικό Μουσείο, Βιβλιοθήκη και Υφαντουργικό Συνεταιρισμό Γυναικών.
Ακόμη ένα χωριό στο οποίο η αίσθηση του χρόνου είναι σχετική, είναι το Χαλκί, στο οροπέδιο της Τραγαίας και στο κεντρικό σώμα του νησιού. Χαρακτηριστικά δείγματα του νεοκλασικισμού, τα σπίτια του μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία που γνώρισε το χωριό σε παλαιότερες εποχές - μιλάμε για την παλιά εμπορική πρωτεύουσα στην εύφορη "καρδιά" της Νάξου. Στα καλντερίμια του φωλιάζουν υπέροχα αρχοντικά με πλακόστρωτες αυλές, μεγαλόπρεποι πύργοι, βυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες και μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά.
Εδώ υπάρχει και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά αξιοθέατα του νησιού, το ποτοποιείο-μουσείο Βαλληνδρά, όπου μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η παράδοση της παραγωγής Κίτρου Νάξου (το χαρακτηριστικό λικέρ - προϊόν απόστασης σε χάλκινους άμβυκες).
Ένα ακόμη από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Νάξου, η Κόρωνος, συναντάται σχεδόν 30 χλμ ανατολικά της Χώρας. Από τα πιο δυνατά σμυριδοχώρια του νησιού (σ.σ υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη χάρη στην εξόρυξη του ορυκτού της σμύριδας), σήμερα έχει εξελιχθεί σε δημοφιλές σημείο και φιλοξενεί μία όμορφη πλάτσα (πλατεία) με καφενεία και ταβέρνες, λουλουδιασμένες αυλές και ασπρισμένα καλντερίμια, απλωμένο στις αντικριστές πλευρές μιας πράσινης ρεματιάς.
Μη διαστάσεις να περιπλανηθείς και στις 7 γειτονιές του (Ανεγυρίδα, Κάστρο, Λειβαδάκι, Κάτω Γειτονιά, Απάνω Στέρνα, Προβολάκια και Πλάτσα), για να βιώσεις στο απόλυτο τη φυσιογνωμία του.
Το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου (34 χλμ νοτιοδυτικά της Χώρας) και σε καμία των περιπτώσεων δε στερείται από λευκά παραδοσιακά σπιτάκια και στενά δρομάκια με λουλούδια. Σε στρατηγικό σποτ στο κέντρο του νησιού και στα πόδια του βουνού Ζα, συστήνει αρχικά μία γραφική πλατεία με πλάτανο και καφενεία για να καλωσορίσει τον επισκέπτη, ενώ έχει πολύ καλή φήμη για τα τοπικά προϊόντα που φτιάχνονται εδώ. Ξακουστό το πανηγύρι του τον Δεκαπενταύγουστο, με παραδοσιακούς χορούς και ναξιώτικα βιολιά. Must ο δροσάτος περίπατος στην άκρη του χωριού μέχρι την πηγή Αριών, με θέα που ταξιδεύει ως τις παραλίες της νοτιοδυτικής πλευράς.
Ο Απόλλωνας από την πλευρά του είναι ένα ψαροχώρι στο βορρά, κάτι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Στην κορυφή του χωριού, στη θέση Καστράκι, βρίσκεται ξαπλωμένος ένας από τους κούρους της Νάξου, ένα ημιτελές μαρμάρινο άγαλμα μήκους 10,5 μέτρων το οποίο χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα.
Άλλα χωριά της Νάξου
- Γλινάδο/Γαλανάδο
- Ποταμιά
- Σαγκρί
- Γαλήνη
- Εγγαρές
- Μελανές
- Κεραμωτή
- Κυνίδαρος
- Μουτσούνα
Οι καλύτερες παραλίες της Νάξου
Πότε να πας στη Νάξο
Η ιδανικότερη εποχή για να βρεθεί κανείς στο νησί της Νάξου είναι το καλοκαίρι, προφανώς, δίχως όμως αυτό να αποκλείει πως μπορεί να εξελιχθεί και σε έναν εξαιρετικό προορισμό για το τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του φθινοπώρου - περίοδοι κατά τις οποίες το κλίμα και η θερμοκρασία βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα ενώ αποφεύγεται ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών του θέρους. Ειδικά κατά τον Σεπτέμβριο, που ο καιρός διατηρεί ακόμη τη γλύκα του, οι παραλίες είναι πιο ήρεμες και τα χωριά έχουν περισσότερο τους κανονικούς τους ρυθμούς, το νησί μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική αποκάλυψη. Οι μυρωδιές είναι ακόμη έντονες, το κοινό πιο ιντελεξουέλ, οι ουρές για τα αξιοθέατα μικρότερες - οπότε, γιατί όχι;
Πού να φας στη Νάξο: Οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και το φαγητό
Αν κάτι καθιστά αμέσως ξεκάθαρο η Νάξος και η εστιατορική της σκηνή, είναι ότι μιλάμε για ένα νησί που όπου κι αν επιλέξεις να φας, θα φας καλά. Σε πολλές περιπτώσεις δε, θα φας αρκετά καλά. Κι αυτό δε θα έπρεπε να προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση -το αντίθετο, θα χρειαζόταν να το περιμένεις και να το προσδοκάς- δεδομένης της εντυπωσιακά πλούσιας, ποιοτικά και ποσοτικά, παραγωγής της σε πρώτη ύλη αλλά και της σημαντικής γαστρονομικής της παράδοσης.
Πώς θα χαρακτηριζόταν το φαγητό εδώ; Σίγουρα όχι δήθεν, καθώς όλες οι συνταγές, οι προτάσεις και οι επιλογές έχουν κάτι να πουν, είτε πατούν πιστά στην παράδοση και την ελληνική κουζίνα, είτε ακολουθούν πιο μοντέρνες και διεθνείς οδούς.
Γενικά, όπως αντιλαμβάνεσαι υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις. Θα σου προτείναμε να κάνεις focus στα φαβορί της γευστικής κουλτούρας του νησιού και να επιλέξεις οπωσδήποτε απειραθίτικο ρόστο (σκορδοκρασάτο χοιρινό στην κατσαρόλα), χωριάτικο κόκορα, χοιρινό φρικασέ με προβάτσες, κατσικάκι σε διάφορες εκδοχές, αλλά και θαλασσινά όπως γούνα, σαλατούρι και γαύρο μαρινάτο. Πιο φημισμένα προϊόντα της Νάξου είναι φυσικά οι πατάτες, το γάλα και τα τυριά της (αρσενικό, γραβιέρα κ.α.), αλλά και το λικέρ και γλυκό κίτρο.
Ξεκινώντας από την παραδοσιακή κουζίνα, στο χωριό Κόρωνος, η ταβέρνα Ματίνα και Σταύρος (γνωστή και ως η Ταβέρνα της Ματίνας ή Πλάτσα) "κρύβεται" στα γραφικά δρομάκια και μοιράζει τα τραπέζια της γύρω από την πέτρινη βρύση. Ακριβώς κάτω από την κληματαριά, δοκιμάζεις μία κουζίνα γνήσια και σπιτική, με φαγητά που αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με τα φρέσκα υλικά (πολλά προέρχονται από τη φάρμα τους).
Στην Απείρανθο, ο Αμοργινός υπηρετεί την παραδοσιακή ναξιώτικη γευστική κουλτούρα. Τον βρίσκεις στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού και φροντίζεις να πιάσεις τραπέζι στο πίσω μπαλκόνι, με την εντυπωσιακή θέα. Ο κατάλογος στηρίζεται στα ντόπια κρεατικά, πολλά μάλιστα δικά τους - δεν παραλείπεις να τιμήσεις λουκάνικο και γνήσιο ζαμπόνι Νάξου δικής τους παρασκευής.
Στο ίδιο χωριό, ο Πλάτανος επενδύει στις αρχές που από γενιά σε γενιά κληροδοτούνται εδώ: Ο χώρος του είναι πάντοτε φροντισμένος, το μενού πατά διαρκώς στην τοπική παραγωγή και την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη, η φιλοξενία θεωρείται δεδομένη για παλιούς και νέους επισκέπτες και όλα σέβονται την παράδοση του τόπου.
Με λίγο πιο σύγχρονες πινελιές από τα προηγούμενα, η Αξιώτισσα, στο Καστράκι, είναι μία από τις must γευστικές στάσεις του νησιού. Έχει μία όμορφη αυλή και το σέρβις της είναι άμεσο και φιλικό. Ακολουθεί μία farm to table φιλοσοφία, με μπόλικες από τις πρώτες ύλες εδώ να προέρχονται από την φάρμα τους και να γίνονται μέρη σε ένα πληθωρικό μενού, με αρκετά ανατολίτικα στοιχεία.
Στον Κυνίδαρο (ή, επίσημα, Κινίδαρο) δε γίνεται να μη σταματήσεις Στου Βασιλαρακιού. Η ταβέρνα με την εξόχως συμπαθητική αυλή είναι top προορισμός για ντόπια κρεατικά σχάρας, με το εν λόγω μέρος να ξεκινά ως το κρεοπωλείο του παππού και να μετατρέπεται -στα χέρια πια της 3η γενιάς, σε ένα σημείο αναφοράς. Εκλεκτά κρεατικά (φρέσκα ή με σίτεμα άνω των 30 ημερών) διαχειρίζονται με σωστότατο τρόπο και ψήνονται στην εντέλεια.
Πολύ σοβαρή δουλειά στο πεδίο του κρέατος γίνεται και Στο Λαδόχαρτο, στη Χώρα της Νάξου, που επιβλέπει από προνομιακή θέση το λιμάνι του νησιού. Εδώ, ο σεφ πατρόν Νίκος Κεραμειδάς προσεγγίζει με θέρμη, εμπειρία και γεύση την καρνιβορική κουζίνα με ένα ευρύ φάσμα επιλογών - από τη ντόπια παραγωγή έως δημοφιλείς αμερικάνικες κοπές. Πριν από αυτά, μία εκπληκτική γκάμα από ορεκτικά και παράλληλα με όλα, προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα.
Παραμένοντας στη Χώρα, πάνω στην προκυμαία και με θέα στο λιμάνι, το Dal Professore Naxos είναι το κυκλαδίτικο alter ego του δημοφιλούς ιταλικού εστιατορίου του Νίκου Δημητροκάλη. Η ομάδα της κουζίνας εδώ μεριμνά για γνήσια ιταλική πίτσα, κλασικά πιάτα όπως το μοσχαρίσιο καρπάτσιο, το vitello tonnato ή η καρμπονάρα αλλά παίζουν και σε πιο δημιουργικό τερέν, ειδικά όσον αφορά τις προτάσεις ημέρας.
Ο πολύ δημοφιλής Αποστόλης απλώνει τα τραπέζια του σε μια γραφική και ατμοσφαιρική νησιώτικη αυλή, σε ένα σταυροδρόμι των στενών του Κάστρου. Τα πιάτα του είναι αποτέλεσμα του συμπλέγματος της παράδοσης με τη σύγχρονη κουζίνα, αλλά πάντοτε με ελληνικό πρόσημο.
Στη γειτονιά της Πορτάρας, το The Naxos Apothecary παρέχει μία εξαιρετικά προσεγμένη κάρτα φαγητού με ένα blend τοπικών πρώτων υλών με πολύ δημιουργικές ιδέες. Στο πλάι τους, μπορείς να βάλεις κάποιο κρασί του ελληνικού αμπελώνα ή ένα από τα cocktails της πολύ δυνατής λίστας που επιμελείται η Πόπη Σεβαστού.
Αν πάλι προτιμάς κάτι σε ψαροταβέρνα, τότε το Απανέμι, στη Μουτσούνα είναι μία αξιοπρόσεκτη περίπτωση. Τραπεζάκια κάτω από τα αλμυρίκια και δίπλα από τη θάλασσα, συν ψάρια που έρχονται καθημερινά από το δικό τους καΐκι για σχάρα και τηγάνι καθώς και μία πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα κρασιών, από τον κυκλαδίτικο αμπελώνα.
Και πάλι στην Μουτσούνα, το εστιατόριο Alos του ξενοδοχείου Ostria Inn, αφιερώνεται στην αυθεντική ναξιώτικη γαστρονομία, παντρεύοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της ντόπιας κουζίνας με σύγχρονες πινελιές, δείχνοντας ιδιαίτερη συμπάθεια σε ψάρι και θαλασσινά.
Μία ακόμη συμπαθητική πρόταση στο τερέν της ψαροταβέρνας είναι η Γοργόνα, στην Αγία Άννα. Σερβίρει από το 1970 και φημίζεται, πέρα από τα καλούδια του νερού, και για την οινική της γκάμα.
Στο combo ολοήμερη πρόταση/παραλία, το Tortuga είναι από τα πιο φημισμένα σημεία της Νάξου. Στην Πλάκα, το beach restaurant ξεχωρίζει για το boho στυλ του, την προσεγμένη διακόσμηση και την εντυπωσιακή μπάρα με τις εξωτικές πινελιές. Η κουζίνα εστιάζει στο ψάρι, με πολλά ωμά, ζυμαρικά θαλασσινών και πλούσιες σαλάτες, ενώνοντας ελληνικά με ασιατικά στοιχεία. Πολύ καλή και η μπάρα του.
Επίσης στην Πλάκα, το beachfront bar restaurant Nomad προσφέρει ατμοσφαιρικό περιβάλλον σε έναν χώρο όπου το ξύλο κυριαρχεί ως μέρος της παλέτας χρωμάτων της φύσης και προσφέρει μία πληθωρική γκάμα γεύσεων.
Σε παρόμοιο ύφος και το beach club & restaurant Santana, στην Αγία Άννα, που προσφέρει μία όμορφη και περιεκτική παραθαλάσσια εμπειρία, για κάθε στιγμή της ημέρας.
Στο πεδίο του γλυκού, ο φημισμένος pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος κάνει σούσουρο με το Chouchouro, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Νάξου. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κόνσεπτ για το νησί: Ένα take away, specialized μαγαζί προφιτερόλ που συνδυάζει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με την υψηλή ποιότητα υλικών και δίνει την επιλογή στον επισκέπτη να δημιουργήσει τους δικούς του γευστικούς συνδυασμούς προφιτερόλ.
Για παγωτό και βάφλα θα πας στο Milkato, που με τη χρήση τοπικών πρώτων υλών, καταφέρνει να ξεχωρίσει. Εδώ, μεταξύ άλλων δοκιμάζεις και cocktails με παγωτό.
Στο Χαλκί θα φας ούτως ή άλλως γλυκό, αφού εδώ βρίσκεται το παλιό καφενείο Του Γαλάνη με το μάλλον πιο ονομαστό γαλακτομπούρεκο του νησιού, ίσως και τον Κυκλάδων. Ή θα καθίσεις στη γραφική αυλή για ένα ούζο με μεζέ.
"Τι και πού πίνουμε στη Νάξο;", πιθανότατα αναρωτήθηκες κάπου εδώ και αυτές τις απορίες θα σου λύσουν οι παρακάτω γραμμές. To Belman αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές όσον αφορά τις ναξιώτικες μπάρες. Πιάνει εδώ και δύο καλοκαίρια θέση στα σκαλοπάτια του Φάραγγα που οδηγούν στο Κάστρο. Η γνωστή barlady Πόπη Σεβαστού υπογράφει ένα μενού πολύ ιδιαίτερων ποτών, που παίζουν για φέτος με ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά. Πριν τα δεύτερα ποτά, θα πιεις τα πρώτα κι έτσι The Locaλs -και πάλι στη Χώρα- είναι μονόδρομος. Θα πας εκεί για φροντισμένα aperitivo cocktails, κρασί, μικρά πιάτα και tapas.
Ο Οινοχώρος, όπως μαρτυρά και το όνομά του, είναι ένα φροντισμένο wine bar που δημιούργησε ο γεωπόνος και αμπελουργός Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης. Κάνει αποκλειστικό focus στις ελληνικές ποικιλίες (βρίσκεις περισσότερες από 500 ετικέτες εδώ) και σαν παρτενέρ για κάθε ποτήρι ή φιάλη, σερβίρει μεζέδες και ναξιώτικα τυριά από μικρές φάρμες.
Καλές μπύρες θα απολαύσεις στο Funky Hops, το taproom/bar που αγαπά και υποστηρίζει την ελληνική craft παραγωγή. Το βρίσκεις στο παλιό κομμάτι της πόλης και καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα σε 7 βρύσες και δεκάδες κουτάκια και μπουκάλια από μικροζυοθοποιίες σε κάθε γωνιά της χώρας. Η γκάμα του εμπλουτίζεται με τοπικά ποτά και απεριτίβο, pet nat οίνους και πορτοκαλί κρασιά από ελληνικά οινοποιεία. Τα πλαισιώνεις με φροντισμένο finger food.
Μία θαυμάσια ολοήμερη πρόταση που πιάνει πόστο σε προνομιακό σημείο της Χώρας της Νάξου και έχει ήδη εξελιχθεί σε στέκι είναι ο σχετικά πρόσφατα αφιχθείς Hurmas. Mε εξαιρετικής ποιότητας καφέ, ποτό και φαγητό, σε ένα οικείο περιβάλλον και με προσεγμένο χώρο, συν φιλικό σέρβις.
Μία διαφορετική εμπειρία ναξιώτικης γαστρονομίας
Μία από τις πιο farm to table και αυθεντικές γευστικές συνθήκες μπορεί να βιώσει κανείς στο Κτήμα Κάμπονες. Ακριβώς εκεί, η κυρία Ιουλία Πολυκρέτη αξιοποιεί έξοχες πρώτες ύλες από τα μποστάνια της και τις μετατρέπει σε πεντανόστιμα πιάτα. Ένα local cooking σέσιον και ένα γεύμα αλησμόνητο, σε μία εμπειρία που περικλείει εντός της όλα όσα χαρακτηρίζουν την τοπική αλλά και γενικότερα την ελληνική κουζίνα. Διόλου τυχαία, εκεί είχε φάει κάποτε -και είχε ενθουσιαστεί- και ο Anthony Bourdain.
Πού να μείνεις: Η διαμονή και τα ξενοδοχεία στη Νάξο
Με προνομιακό background την παραλία του Αγίου Προκοπίου και τη λαγκούνα της Νάξου, τα κυκλαδίτικα πολυτελή σπίτια του Naxian Collection Luxury Villas & Suites (Στελίδα, 22850 24300, naxiancollection.com) προσφέρουν άνετη και κομψή διαμονή, στην κορυφή ενός λόφου. Το μπαρ του συγκροτήματος διαθέτει με μία από τις κορυφαίες συλλογές ουίσκι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και κελάρι οινογευσίας.
Η παραλιακή εκδοχή του ίδιου συγκροτήματος, το Naxian On The Beach, συναντάται στην Πλάκα (22850 24300, naxianonthebeach.com), με το ίδιο κυκλαδίτικο εσάνς και πολυτελείς παροχές, υπό το πρίσμα ενός πολυτελούς θερέτρου κοντά στη θάλασσα, απευθυνόμενου αποκλειστικά σε ζευγάρια.
Το 4* Virtù on the Hill (Στελίδα, τηλ. 22850 44354, virtuonthehill.com) είναι μία από τις πρόσφατες προσθήκες στην ξενοδοχειακή σκηνή του νησιού. Πέρα από τις 3 κατηγορίες για τις σουίτες του, προσφέρει ακόμη στον επισκέπτη το ατού της πολύ καλής τοποθεσίας και της προνομιακής θέας στη θάλασσα.
Επίσης 4*, το Kouros Art Hotel (Άγιος Προκόπιος, τηλ. 22850 29150, kouros-naxos.com) επενδύει στην τέχνη όσον αφορά τη (μοντέρνα) διακόσμησή του, όπως μαρτυρά και το όνομά του. Παράλληλα, είναι το μοναδικό adults only ξενοδοχείο της Νάξου.
Ελάχιστα λεπτά από την παραλία του Άγιου Προκόπιου, το Melidron Hotel & Suites (Άγιος Προκόπιος, τηλ. 22850 44216, melidronnaxos.gr) αποπνέει αβίαστα αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία στα πολυτελή δωμάτια και τις καλαίσθητες σουίτες, προσφέροντας κάθε σύγχρονη παροχή.
Η θέα στο Αιγαίο συνδυαστικά με τους άνετους χώρους και τα σύγχρονα amenities είναι τα δυνατά χαρτιά στη Villa Armelina (Πλάκα, τηλ. 6972 461503, villa-armelina.gr), που μοιάζει -και είναι- ιδανική για ζευγάρια, παρέες και οικογένειες, που αποζητούν χαλαρωτικές διακοπές.
Προσεγμένη αισθητική και φροντίδα είναι τα ατού στο boutique Nissaki Beach Hotel (Άγιος Γεώργιος, τηλ. 22850 25710-3, nissaki-beach.com), που φροντίζει για μια πλήρη εμπειρία διαμονής στη Νάξο.
Στην 'παρθένα' πλευρά της Νάξου και τη Μουτσούνα, το Ostria Inn (Μουτσούνα, τηλ. 22850 68235, ostria.com) είναι απαλά τοποθετημένο πλάι σε μία γαλήνια αμμώδη παραλία, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και βουκαμβίλιες.
Σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο της Χώρας της Νάξου, οι boutique σουίτες και βίλες του El Mar (τηλ. 6936 025025, elmar-naxos.com) σε υποδέχονται σε ένα ήρεμο όσο και πολυτελές σκηνικό, με όμορφη θέα και κορυφαίο σέρβις.
Οι πολυτελείς βίλες και σουίτες του Naxian Rhapsody (Στελίδα, τηλ. 22850 25044, naxianrhapsody.com) γιορτάζουν τη ναξιώτικη φύση και παράδοση, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η πέτρα. Συναντά, βιώσιμες τακτικές, εξατομικευμένες εμπειρίες εφαρμόζονται σε όλα τα δωμάτια και πολύ ιδιαίτερο ντεκόρ.
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.