Οι συμβουλές του Γιάννη Γορανίτη για κάθε σου ταξίδι

Ταξιδιωτικά μυστικά για τον επόμενο προορισμό σου από τον δημοσιογράφο, μεταφραστή και συγγραφέα.

Ο ιδανικός ταξιδιωτικός σύντροφος πρέπει να έχει καλό προσανατολισμό γιατί εγώ χάνομαι ακόμα και στο Παγκράτι, καλύτερο προγραμματισμό γιατί είμαι άθλιος στην οργάνωση των ταξιδιών και ευελιξία και προσαρμοστικότητα γιατί απεχθάνομαι την γκρίνια. Ειδικά στα ταξίδια.

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη "Αθήνα" είναι το σπίτι. Με όλα τα καλά και όλα τα κακά που συνεπάγεται αυτό.

Δε θα βαρεθώ ποτέ να επιστρέφω στη Νέα Υόρκη. Είναι η πόλη των πόλεων. Όσες φορές κι αν την επισκεφθείς, πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούριο.

Από την τσάντα μου δε λείπουν ποτέ τα βιβλία. Για να μην ταξιδεύει μόνο το σώμα.

Οι συμβουλές του Γιάννη Γορανίτη για κάθε σου ταξίδι
Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο

Πρόσφατα βρέθηκα στην Ισλανδία. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία εξερεύνησης μεταξύ πάγου και λάβας.

Αν μπορούσα να ζήσω σε τρία σπίτια στον κόσμο, θα διάλεγα ένα lodge στην Αμαζονία του Περού, ένα λοφτ στην Μπάρι Γκότικ της Βαρκελώνης και ένα δωμάτιο-ησυχαστήριο στον Πύργο της Τήνου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΡΑΝΙΤΗΣ
Βώλαξ, Τήνος

Η αγαπημένη μου παραλία βρίσκεται στο νότιο Ρέθυμνο και τη λένε Τριόπετρα.

Αν ήταν να απομονωθώ σε κάποιο νησί, θα διάλεγα την Ανάφη. Η μποέμ ατμόσφαιρα, το εκπληκτικό φαγητό στης Μαργαρίτας στο Κλεισίδι και η ηρεμία του νησιού ακόμα και τη high season θα με έκαναν να θέλω να μείνω εκεί.

Μου έκανε εντύπωση το εστιατόριο De Kas στο Άμστερνταμ. Είναι μια καλαίσθητη γυάλινη κατασκευή που θυμίζει θερμοκήπιο και προσφέρει μια γευστική εμπειρία επτά πιάτων. Το μόνο που μαθαίνεις προκαταβολικά είναι τα υλικά – και των επτά ανάκατα.

Ένιωσα ευτυχισμένος σε μια απομονωμένη παραλία στη χερσόνησο Le Morne Brabant στο Μαυρίκιο. Κάτι το μαγικό τοπίο, κάτι η μαγική παρέα…

Είχα κατασταλάξει ότι το Βερολίνο αποτελεί την αγαπημένη μου πόλη μέχρι που πήγα δύο φορές απανωτά στο Δουβλίνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΡΑΝΙΤΗΣ
Δουβλίνο

Είναι αμέτρητα τα μέρη όπου θέλω να πάω και δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Ενδεικτικά: Κόστα Ρίκα, Μαδαγασκάρη, Ιαπωνία. Το γιατί σχετίζεται αποκλειστικά με το διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Πέρασα τρεις βασανιστικές ώρες στο immigration office του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης υπό την απειλή της απέλασης, γιατί είχα ταξιδέψει με δημοσιογραφική βίζα, αλλά δήλωσα ότι πήγα για διακοπές. Αν δεν ήταν μια πονόψυχη υπάλληλος που εισάκουσε τα παρακάλια μου και σφράγισε το διαβατήριο, θα έμπαινα στην επόμενη πτήση για Αθήνα.

Κάθε λεπτό που έχω διαθέσει από την τσέπη μου για ταξίδια, όπως και κάθε λεπτό που έχω διαθέσει από το χρόνο μου, άξιζε 100%.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΡΑΝΙΤΗΣ
Ουάντι Ραμ, Ιορδανία

O Γιάννης Γορανίτης είναι δημοσιογράφος, μεταφραστής και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο 24 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης