Η Apple ετοιμάζει το δικό της Google search

Μία νέα αποκλειστική μηχανή αναζήτησης φέρεται να έρχεται στις συσκευές με iOS λογισμικό.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times αναζωογόνησε τις φήμες πως η Apple σκοπεύει προσεχώς να σταματήσει να χρησιμοποιεί το Google ως μηχανή αναζήτησης για τις συσκευές της, αντικαθιστώντας με μία αντίστοιχη δική της. Το παραπάνω ίσως και να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως μέσω του iOS14 άρχισε να παρέχει στον χρήστη τα δικά της αποτελέσματα αναζήτησης και links απευθείας στις ιστοσελίδες, μετά την πληκτρολόγηση queries από την βασική οθόνη.

Τα αποτελέσματα αυτά μάλιστα είναι πολύ πιο φιλικά προς το "οικοσύστημα" της Apple, χωρίς διαφημίσεις και με ενεργά links προς υπηρεσίες όπως τα App Store και Apple TV+. Προκύπτει λοιπόν ένα μεγάλο ερώτημα: Έχει νόημα η Apple να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την Apple από τις συσκευές της; Από την μία πλευρά, ναι. Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις καινοτομίες της και την τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιώντας πλήρως τις πληροφορίες των χρηστών που -με τη συγκατάθεσή τους- διαθέτει, προσφέροντας εξαιρετικά εξατομικευμένες αναζητήσεις. Αυτό, έρχεται να συνδεθεί και με την αγωγή που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Google, κατηγορώντας την για παράνομες μεθόδους μονοπωλίου στις αναζητήσεις.

Η Apple ετοιμάζει το δικό της Google search

Από την άλλη, είναι ακόμη ασαφές κατά πόσο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε βαθμό που να ικανοποιεί πλήρως την Apple και πώς (και εάν βεβαίως) θα λειτουργήσει το όλο εγχείρημα συνδυαστικά με το Safari. Έπειτα, σίγουρα θα δημιουργηθούν άλλα θέματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Apple δεν θα χρησιμοποιήσει σαν promo για όλες τις δικές της παρεχόμενες υπηρεσίες και συσκευές την εν λόγω μηχανή αναζήτησης. Κοινώς, είναι πάρα πολύ πιθανό να κάνει ουσιαστικά ακριβώς το ίδιο πράγμα για το οποίο η Google βρίσκεται στα δικαστήρια. 

Επιπροσθέτως, η Google πληρώνει στην Apple περίπου 10-12 δισ. δολάρια ετησίως προκειμένου να ενσωματώνει στις συσκευές της τη δική της μηχανής αναζήτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει περίπου το 20% του budget της Apple στο συγκεκριμένο πεδίο, οπότε εύκολα κατανοεί κάποιος πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έσοδο που θα εκλείψει. 

 Υπάρχει, τέλος, και κάτι ακόμη. Γνωρίζοντας γενικότερα την πολιτική της Apple, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως αυτή η νέα μηχανή αναζήτησης θα είναι εντελώς δωρεάν για όλες τις λειτουργίες της.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.