Tι μπορούμε να περιμένουμε από τα ρομπότ του Elon Musk

Ένας καθηγητής ρομποτικής κάνει προβλέψεις για τη χρήση και τα πιθανά εμπόδια στην επιτυχία των ανθρωποειδών ρομπότ του Elon Musk.

Πρόσφατα ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla θα κατασκευάσει τα πρώτα της ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία θα είναι ικανά να εκτελούν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε βαρετά, καθημερινά tasks. Τι να περιμένουμε, όμως, στην πράξη από ένα τέτοιο project; O Michael Peshkin, καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Νορθουέστερν και εξπέρ επί θεμάτων ρομποτικής έχει ήδη εκφράσει τις σκέψεις του για το νέο εγχείρημα του για κάποιους κάπως ανισόρροπου μεγιστάνα, οι οποίες έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα της στράτας-στρατούλας

Ένα από τα πιο σημαντικά tasks στα οποία θα έχουν να ανταπεξέλθουν τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι κάτι που οι περισσότεροι το εκλαμβάνουμε ως δεδομένο: το περπάτημα. "Σε ένα παιδί παίρνει αρκετά χρόνια το να μάθει πως να χρησιμοποιεί το σώμα του", σημειώνει ο Peshkin. "Δεν αναγνωρίζουμε ποτέ το πόσο περίπλοκοι είναι οι άνθρωποι. Υπάρχουν πράγματα που κάνουν τα παιδιά αλλά η εκτέλεσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα ρομπότ".

Οι δυσκολίες των "βαρετών, καθημερινών tasks"

Αφού ξεπεράσουν το πρόβλημα της βάδισης, τα ανθρωποειδή ρομπότ του Musk θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τις περίπλοκες απαιτήσεις κάποιων τυπικών βαρετών, καθημερινών tasks, όπως π.χ. το βίδωμα ή το shopping, καθώς προαπαιτούν ικανότητες αναγνώρισης καταστάσεων, ορθής ανταπόκρισης σε συγκεκριμένες οδηγίες και επεξεργασίας πολύπλοκης γλώσσας.

Tι μπορούμε να περιμένουμε από τα ρομπότ του Elon MuskTesla

Ανθρωποειδή ρομπότ ή εργάτες αποθήκης στην Amazon;

Σύμφωνα με τον Peshkin τα ανθρωποειδή ρομπότ που περιγράφηκαν από τον Musk στην ουσία θα αποτελούν μία ρομποτική εκδοχή των εργατών που απασχολούνται στις αποθήκες της Amazon, καθώς θα εκτελούν αυτοματοποιημένα καθήκοντα που αυτή τη στιγμή τα κάνουν οι άνθρωποι. Μόνο που το περιβάλλον στο οποίο θα δρουν θα πρέπει να έχει υποστεί συγκεκριμένες προσαρμογές για να είναι πιο ασφαλές για αυτά: "Κάθε task που θα τους ανατίθεται θα πρέπει να έχει γίνει όσο πιο ομοιόμορφο γίνεται για να μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από το λογισμικό τους".

Ρομπότ για δύσκολα επαγγέλματα, ρομπότ στον Άρη

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το όραμα του Musk είναι το να ανατεθούν στα ρομπότ της Tesla οι πιο δύσκολες δουλειές που εκτελούν τώρα οι άνθρωποι - μία παλιά ιδέα που όμως στις μέρες μας ίσως να μπορεί όντως να πραγματοποιηθεί.

"Γιατί να μην κάνουν τα ρομπότ κάποια tasks για τα οποία οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για την εκτέλεσή τους ή κάποια πράγματα τα οποία οι άνθρωποι δεν τα κάνουν σωστά;", λέει ο Peshkin. "Ας αφήσουμε στους ανθρώπους να κάνουν πράγματα τα οποία κάνουν καλά".

Ανάμεσα σε άλλα, τα ανθρωποειδή ρομπότ ίσως να μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην κατάκτηση του διαστήματος και του Άρη, κάνοντας έτσι πραγματικότητα ένα άλλο κομμάτι του οράματος του Elon Musk, ο οποίος δείχνει πάντα έτοιμος να θέσει τις ιδέες και τα χρήματά του στην υπηρεσία του ανθρώπινου μέλλοντος ή, μάλλον, του προσωπικού του μέλλοντος.

Από: Esquire IT

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης