Κάτι παίζει με τον Elon Musk, την Tesla και το Twitter

Με ποιον τρόπο χρηματοδοτεί τελικά το Twitter o Elon Musk;

Γράφει: Esquire Editors 20 Δεκεμβρίου 2022

Από τον Απρίλιο, όταν και κατέθεσε την πρόταση εξαγοράς του Twitter, ο Elon Musk έχει ξεφορτωθεί μετοχές της Tesla αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο CEO της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίζει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο και οικονομικούς πόρους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προς μεγάλη απογοήτευση των επενδυτών της Tesla.

Μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης ο Musk πούλησε μετοχές της Tesla αξίας περίπου 3,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πλέον, έχει πουλήσει μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας 22,93 δισ. δολαρίων σε τέσσερις γύρους. Η αρχή έγινε στις 26 Απριλίου, μια ημέρα αφότου συμφώνησε να εξαγοράσει το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Tesla, το ΑΤΜ του Elon Musk για το Twitter

Έκτοτε η μετοχή της Tesla έχει καταποντιστεί κατά 59%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 13% Η κεφαλαιοποίηση της Tesla έχει μειωθεί κατά 705 δισ. δολάρια από τις 4 Απριλίου, όταν ο Musk αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι είχε μερίδιο 9% στο Twitter. Η αξία της Tesla έχει κατρακυλήσει στα 495 δισ. δολάρια από τα 1,2 τρισ. δολάρια.

"Ο εφιάλτης του Twitter συνεχίζεται, καθώς ο Musk χρησιμοποιεί την Tesla ως το προσωπικό του ATM για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Twitter", επισήμαναν οι αναλυτές της Wedbush, Dan Ives και John Katsingris, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους την Πέμπτη, αναφερόμενοι στην προσπαθεια του Twitter να κρατήσει τους διαφημιστές στην πλατφόρμα. "Ο Musk κατάφερε να αλλάξει το αφήγημα της Tesla και από μια εταιρεία μετασχηματισμού [ηλεκτρικών οχημάτων] να την καταστήσει πηγή χρηματοδότησης του Twitter"

"Η ιστορία του Twitter πιστεύουμε πως θα μείνει στην ιστορία ως η πιο υπερβολικά καλοπληρωμένη εξαγορά στον τεχνολογικό κλάδο - παραμένει ατύχημα", σχολίασαν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes, η αξία του Musk βρίσκεται στα 174 δισ. δολάρια, και πλέον είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η καθαρή του αξία έφτασε στο απόγειό της πέρυσι, όταν ξεπέρασε τα 320 δισ. δολάρια και η πολυετής "βασιλεία" του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τερματίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά και την τελευταία "βουτιά" του τίτλου της Tesla.

Ο επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της εταιρείας αεροδιαστημικής SpaceX πρόσθεσε ένα ακόμη "φτερό CEO στο καπέλο του" στα τέλη Οκτωβρίου μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter. Έκτοτε ο Musk αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του για να διαμορφώσει το Twitter κατά τις βουλές του, απολύοντας την πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας αλλά και των υπαλλήλων της.

O αυτοαποκαλούμενος "απόλυτος υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου" έχει καταργήσει τους περισσότερους ελέγχους περιεχομένου στο Twitter και επαναφέρει στην πλατφόρμα πληθώρα accounts που είχαν μπλοκαριστεί και τα οποία ανήκαν ως επί το πλείστον σε άτομα με ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις. Πολλοί διαφημιστές έχουν εγκαταλείψει το Twitter λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που δημιουργεί η "χαλαρότητα" ως προς το περιεχόμενο, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις του Musk να παραμείνουν στην πλατφόρμα.

Η εξέλιξη αυτή έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο το Twitter θα μπορέσει να βελτιώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα, δεδομένου ότι ότι τα έσοδα από τους διαφημιζόμενους αποτελούσαν -τουλάχιστον- το 90% των συνολικών εσόδων της εταιρείας, πριν γίνει ιδιωτική.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος