Ένα πυρηνικό εργοστάσιο νέας γενιάς έρχεται με την υπογραφή του Bill Gates

Η TerraPower, η εταιρεία του μεγιστάνα της Microsoft, θέλει να κατασκευάσει τον πρώτο από μια νέα γενιά αντιδραστήρων.

Η TerraPower είναι μια νεοφυής επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Bill Gates και θέλει να "φρεσκάρει" τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, η οποία βρίσκεται σήμερα περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο των διαφωνιών. Κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να βοηθήσει θεμελιωδώς στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, ενώ άλλοι τη θεωρούν ακριβή και επικίνδυνη πηγή ενέργειας.

Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο νέας γενιάς

Η TerraPower θέλει να ξεκινήσει τον Ιούνιο την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου νέας γενιάς στις ΗΠΑ. Ο Chris Levesque, ο διευθύνων σύμβουλός της, δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση άδειας από τις αμερικανικές αρχές για την κατασκευή του αντιδραστήρα της στο Wyoming, μια ορεινή πολιτεία της αμερικανικής Δύσης.

Στο επίκεντρο της πρότασης της TerraPower, η οποία έχει συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης, βρίσκεται μια τεχνολογική αλλαγή: οι αντιδραστήρες της με την επωνυμία Natrium, σε αντίθεση με εκείνους που κατασκευάστηκαν από τα μέσα του 20ού αιώνα έως σήμερα, δεν ψύχονται με νερό, αλλά με υγρό νάτριο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό μειώνει το κόστος κατασκευής έως και κατά το ήμισυ περίπου σε σχέση με την προηγούμενη τεχνολογία.

Η TerraPower αναμένει να αρχίσει να παράγει ενέργεια στο Γουαϊόμινγκ από το 2030, αλλά έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Emirates Nuclear Energy Corporation, τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τους πυρηνικούς σταθμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την προμήθεια υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μικρότερες εγκαταστάσεις χαμηλότερης παραγωγής

Η εταιρεία του Gates είναι, ωστόσο, μόνο μία από τις πολλές διεθνείς εταιρείες που ανταγωνίζονται για την κατασκευή μιας νέας γενιάς πυρηνικών σταθμών: πρόκειται για μικρότερες εγκαταστάσεις ικανές για χαμηλότερη παραγωγή, τις οποίες η βιομηχανία έχει ονομάσει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (ή SMR). Ένας SMR μπορεί να φτάσει το πολύ τα 300 MW ενέργειας, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της ισχύος των συμβατικών πυρηνικών εργοστασίων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την κατασκευή του πρώτου SMR σε ευρωπαϊκό έδαφος "το αργότερο εντός δέκα ετών", αλλά οι επικριτές της νέας γενιάς αντιδραστήρων υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβή (τον Νοέμβριο, η NuScale, μια άλλη αμερικανική εταιρεία, αναγκάστηκε να ακυρώσει τα κατασκευαστικά της σχέδια λόγω αύξησης του κόστους κατά 50%), ενώ η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει κοινό πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, τα μόνα υπάρχοντα παραδείγματα SMR στον κόσμο είναι ένας ρωσικός πλωτός σταθμός παραγωγής ενέργειας 70 MW στο Πέβεκ της Ανατολικής Σιβηρίας και ένας κινεζικός αντιδραστήρας 200 MW στον κόλπο Σιντάο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), τα οικονομικά οφέλη των SMR "δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί στην πράξη".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα Porsche Cayenne GTS προσφέρει ακρίβεια και δυναμισμό

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος