Θυμάσαι το Winamp; Ετοιμάζεται να επιστρέψει

Άλλο ένα software από τα 90s έρχεται να ενισχύσει τη νοσταλγία που ζούμε.

Αρκετά gigabytes μουσικής, σχεδόν καθημερινά ξενύχτια στο Soulseek αναζητώντας δίσκους χαμένους στη limbo, ένας ευχάριστος πονοκέφαλος να κρατάς αυστηρό backup στα μουσικά αρχεία (cd, dvd, σκληρούς δίσκους) για να μην καταστραφεί ο κόσμος σου. Κάπως έτσι ήταν η πραγματικότητα για αρκετούς από εμάς τις πρώτες μέρες του ελεύθερου (;) downloading. Ιδανικός σύμμαχος σε όλο αυτό; Τo Winamp, το music player που ανέθρεψε τη γενιά των early 00s.

Το Winamp υπήρξε το απόλυτο αφεντικό των μουσικών ακροάσεων κατ' οίκον

Αν είσαι λίγο κάτω λίγο πάνω από 30 σίγουρα το θυμάσαι. Ήταν το music player με τις άπειρες δυνατότητες παραμετροποίησης: μπορούσες να διαλέξεις εκατομμύρια skins, να αλλάξεις το equalizer κατά βούληση, να πειράξεις το πόσο βαρύ ή ελαφρύ ήταν το πρόγραμμα. Σε μία εποχή που κύριος ανταγωνιστής ήταν το Windows Media Player, το Winamp υπήρξε το απόλυτο αφεντικό των μουσικών ακροάσεων κατ' οίκον.

Θυμάσαι το Winamp; Ετοιμάζεται να επιστρέψει

Κι ύστερα ήρθε η πτώση. Γρήγορη κι απότομη. YouTube, iTunes, Spotify ήταν μόνο μερικά απότα προγράμματα που έδιναν πιο άμεσες, πιο σύγχρονες, πιο γρήγορες λύσεις στους ακροατές. Το Winamp άρχισε να θυμίζει δεινόσαυρο. Πολλοί πίστεψαν ότι εξαφανίστηκε για πάντα. Ή μήπως όχι; "Θα υπάρξει μία τελείως καινούργια έκδοση του προγράμματος τον επόμενο χρόνο, η οποία θα κρατήσει την κληρονομιά του Winamp δίνοντας μία πολύ πιο ολοκληρωμένη μουσική εμπειρία στον ακροατή" δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Alexandre Saboundjian, CEO της Radionomy (η εταιρεία που αγόρασε την πλατφόρμα το 2014). "Θα μπορείτε να ακούσετε τα MP3s που έχετε στο σπίτι αλλά κι όποια τραγούδια, playlists ή podcasts έχετε ανεβάσει στο cloud".

Justin Frankel
Ο δημιουργός του Winamp, Justin Frankel (τρίτος από τα αριστερά) ποζάρει για φωτογράφιση της εποχής.

Ναι, το αγαπημένο music player θα δοκιμάσει να επιστρέψει. Πώς όμως ξεκίνησε; Πίσω στο μακρινό 1997, ο προγραμματιστής Justin Frankel, φοιτητής τότε στο Πανεπιστήμιο της Utah είχε μία φαεινή ιδέα - δεν είχε όμως καμία διάθεση να την εκμεταλλευτεί εμπορικά, έτσι την διέθετε τελείως τσάμπα με μοναδική προϋπόθεση την καλή διάθεση των χρηστών και κάποιες λίγες δωρεές.

Η AOL έδωσε 80 εκ. δολάρια το 1999 για να το κάνει δικό της

Αυτό αρχικά, διότι στη συνέχεια η καλή διάθεση μετατράπηκε σε ενθουσιασμό: τον Ιανουάριο του 1998, ο Frankel είχε μαζέψει 100 χιλιάδες δολάρια (!) από χορηγίες που του έστελναν στο χρηματοκιβώτιό του. Αναμενόμενα ο θόρυβος που είχε δημιουργήσει το software τράβηξε τα αρπακτικά της αγοράς. Η πάλαι ποτέ κραταιά AOL έδωσε γη και ύδωρ το 1999 για να το κάνει δικό της: σε πιο απλά ελληνικά 80 εκ. δολάρια. Φυσικά, η συνύπαρξη ενός νεαρού ιδεολόγου με μία πολυεθνική εταιρεία μόνο εύκολη δεν ήταν. Οι διαφωνίες και οι καυγάδες βρίσκονταν στην ημερησία διάταξη. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που οι τεχνολογικές εξελίξεις άφησαν το Winamp πολύ πίσω. Δεν είναι καθόλου εύκολο τα MP3s να ανταγωνιστούν τα videos του YouTube. Έτσι, ένα software που κάποτε αριθμούσε 57 εκ. χρήστες και είχε τιμή εκκίνησης τα 80 εκ. δολάρια έφτασε να πωλείται το 2014 για το εξευτελιστικό ποσό των 10 εκ. δολαρίων.

Winamp επιστροφή

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η ιστορία του Winamp φαίνεται να ξεκινά από εκεί που σταμάτησε. Υπάρχει η έκδοση 5.8 που ακόμα χρησιμοποιούν κάποιοι αθεράπευτα ρομαντικοί, με την έκδοση 6.0 να έρχεται το 2019. Τι καινούργιο μπορεί όμως να φέρει στην αγορά; "Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι οι χρήστες είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν συνεχώς πλατφόρμες για να ακούσουν τραγούδια, ράδιο ή podcasts. Αυτό δεν είναι μία καλή συνολική εμπειρία. Εκεί στοχεύουμε" αποκάλυψε ο Saboundjian, απαντώντας στην απορία πολλών νοσταλγών του software.

Ένα είναι, τελικά, σίγουρο: ένα σύμβολο των 90s και των early 00s επιστρέφει και δε μένει παρά να δούμε αν θα τα καταφέρει στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος