Το πρώτο ρομπότ-κατοικίδιο είναι γεγονός

Το νέο project της Google ονομάζεται Laikago και μπορεί να φέρει επανάσταση.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 07 Απριλίου 2020

Τα νέα ρομπότ-σκύλοι της Google μαθαίνουν, μιμούμενα άλλους σκύλους. Πραγματικούς, με σάρκα και οστά. Χρησιμοποιώντας ένα dataset που αποθηκεύει και προσαρμόζει πληροφορίες μέσω μία σειράς αισθητήρων, μία ομάδα ερευνητών της κορυφαίας τεχνολογικής εταιρείας κατόρθωσε να δημιουργήσει τα "πλάσματα" που αφομοιώνουν λειτουργίες και συνήθειες από τον πραγματικό κόσμο, παρακολουθώντας κυρίως βίντεο. 

Το ρομποτικό μοντέλο βαπτίστηκε από το περιβόητο ζωάκι της Σοβιετικής Ένωσης -  μία αδέσποτη σκυλίτσα που χρησιμοποιήθηκε στο Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα και στις 3 Νοεμβρίου 1957, έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, επιβαίνοντας στον τεχνητό δορυφόρο Sputnik 2. Η επιστημονική ομάδα πίσω από το project έχει μεταξύ άλλων ευθυγραμμίσει τις προσομοιώσεις ενός κανονικού σκύλου με εκείνες του Laikago, ώστε με τη χρήση των κατάλληλων αλγορίθμων και των τεχνολογικών λειτουργιών, να μοιάζουν εξαιρετικά ρεαλιστικές. Το ρεπερτόριο δεν περιορίζεται μόνο στις πιο βασικές λειτουργίες αλλά και σε πιο εξειδικευμένες, όπως το "γουργούρισμα" του σκύλου ή δυνατότητα πλευρικών βημάτων. 

Προς το παρόν, το Laikago βρίσκεται σε μία πρόωρη φάση αλλά η προσπάθεια εκμάθησης μέσω βίντεο είναι μία στρατηγική που μακροπρόθεσμα στοχεύει στην περαιτέρω εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης - ένα σαφώς τεράστιο στοίχημα για τον κόσμο της ρομποτικής. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν κάποια περιοριστικά στοιχεία στην ανάπτυξη του project, όπως το βάρος των ρομπότ που περιορίζει την κινησιολογία τους και δεν τους επιτρέπει να κάνουν άλματα ή να τρέχουν. "Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορεί ένα ρομπότ να έχει τις δεξιότητες ενός πραγματικού σκύλου, είτε όσον αφορά τις κινήσεις του, είτε την εγκεφαλική του λειτουργία. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε κάτι αρκετά κοντά σε πραγματικό σκύλο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του αρμοδίου τμήματος Jason Peng.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει τη super τεχνητή νοημοσύνη

Όλα δείχνουν πως η Google βρίσκεται μπροστά σε μία σημαντική ανακάλυψη.

DualSense, το νέο χειριστήριο του PlayStation 5

Το wireless controller της πολυαναμενόμενης παιχνιδομηχανής είναι εδώ.