Το σχέδιο της Microsoft για μετά την πανδημία

O CEO του τεχνολογικού κολοσσού μίλησε για τον ρόλο της τεχνολογίας στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ως o CEO της εταιρείας με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, η οποία συνεργάζεται με εκατοντάδες εκατομμυρίων πελάτες και απασχολεί περισσότερους από 150.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο, ο Satya Nadella έχει μία ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για την παρακολούθηση του ρόλου της τεχνολογίας στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της Microsoft αναφέρει ότι βλέπει μια μετάβαση σε νεότερες μορφές τεχνολογίας cloud για τις τοπικές κυβερνήσεις, τα σχολεία και τα νοσοκομεία που σε ορισμένες περιπτώσεις ''προσπερνούν'' πολλές γενιές τεχνολογίας.

"Πρόκειται για ένα άλμα", υποστηρίζει ο Nadella. "Έχουμε μιλήσει για αυτά τα πράγματα εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η στιγμή που τα κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα. Και έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι, τι μαθαίνουμε; Τι δείχνει να είναι πιο βιώσιμο; Τι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε όταν επιστρέψουμε στην ''κανονικότητα'';".

Ο Nadella επισημαίνει το ''έξυπνο'' υγειονομικό bot που αναπτύχθηκε από τη Microsoft, το οποίο χρησιμοποιείται από εκατοντάδες νοσοκομεία σήμερα για τη διαλογή και την προτεραιοποίηση των ασθενών που πιθανόν να είναι φορείς του κορονοϊού. Το bot υποβάλλει ερωτήσεις σε πιθανούς ασθενείς σε έναν πρώτο γύρο διαλογής, ως εικονικός γιατρός μέσω τηλεϊατρικής και τελικά οδηγεί σε μια λύση για τεστ. "Τώρα που έχει κατασκευαστεί, είμαι σίγουρος ότι θα χρησιμοποιείται ακόμη και σε μια κανονική συνθήκη", λέει ο Nadella. "Νομίζω ότι αυτές οι ροές εργασίας θα παραμείνουν σε χρήση και μετά τον κορονοϊό".

Τα σχόλια αυτά αποτελούν μέρος μιας αποκλειστικής, εκτεταμένης συνέντευξης με τον ηγέτη της τεράστιας σε παγκόσμια κλίμακα τεχνολογικής εταιρείας αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τη διάσκεψη Build των προγραμματιστών της Microsoft, η οποία άρχισε την Τρίτη. Όπως και άλλες εκδηλώσεις, το Build πραγματοποιείται φέτος εξ αποστάσεως. Ο Nadella μίλησε στο Forbes για το Microsoft Teams, την ''απάντηση'' της εταιρείας του στο Zoom.

Επηρεασμένο από τις τωρινές συνθήκες, το Build εστιάζει το 2020 στον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές και κωδικοποιητές λογισμικού δημιουργούν εργαλεία για την καταπολέμηση και τη διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στην εποχή του κορονοϊού. "Σε έναν κόσμο όπου το λογισμικό πρόκειται να αλλάξει τη μορφή σχεδόν κάθε κλάδου, είτε πρόκειται για την υγειονομική περίθαλψη, είτε για τον κλάδο της λιανικής, είτε για την εκπαίδευση και τον δημόσιο τομέα, τότε το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τους προγραμματιστές λογισμικού εξαιρετικά παραγωγικούς", λέει ο Nadella.

Το σχέδιο της Microsoft για την περίοδο μετά την πανδημία

Για να προωθήσει αυτούς τους στόχους, η Microsoft ανακοίνωσε ορισμένα νέα προϊόντα και δυνατότητες στα πλαίσια του φετινού Build: το Microsoft Cloud για την υγειονομική περίθαλψη, με την εταιρεία με έδρα το Redmond της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, να δημιουργεί για πρώτη φορά ένα cloud suite το οποίο στοχεύει σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, ένα εργαλείο ανάλυσης για τη μονάδα cloud της Microsoft, Azure, το οποίο ονομάζεται Azure Synapse Link. Τέλος, το λογισμικό ανοικτού κώδικα του Fluid Framework για προγραμματιστές για τη δημιουργία νέων συνεργατικών εργαλείων εγγράφων. Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στα Windows 10 και έναν "υπερυπολογιστή Τεχνητής Νοημοσύνης", το οποίο η εταιρεία ανέπτυξε με - και αποκλειστικά για - το ερευνητικό εργαστήριο OpenAI για την καλύτερη διαχείριση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι νέες δυνατότητες της Microsoft, αν και "τεχνικές", είναι σημαντικές για προγραμματιστές που θέλουν να δημιουργήσουν εργαλεία που σχετίζονται με τον κορονοϊό, υποστηρίζει η Amanda Silver, αντιπρόεδρος του τμήματος προϊόντων εργαλείων προγραμματιστών. "Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν τακτικές λύσεις στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα, είτε πρόκειται για την εξ αποστάσεως ανάπτυξη και συνεργασία ή τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των επιχειρηματικών διαδικασιών", τονίζει η Silver. "Αν είμαι προγραμματιστής, θα έχω οπωσδήποτε μια στιγμή έμπνευσης και ανακάλυψης''.

Όσο για τα προϊόντα της Microsoft που έχουν σημειώσει αύξηση στη χρήση τις τελευταίες εβδομάδες, ο Nadella επισημαίνει το Teams, το ανταγωνιστικό εργαλείο της Microsoft έναντι του Slack και του Zoom, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου, έχει ξεπεράσει τα 75 εκατομμύρια καθημερινών ενεργών χρηστών. Ο Nadella αναφέρεται επίσης στο Dynamics 365, το οποίο ανταγωνίζεται ευρέως το Salesforce και αποδεικνύεται σημαντικό για τις επιχειρήσεις που αναζητούν τη δημιουργία νέων λύσεων, όπως οι ανέπαφες αγορές. "Αυτά είναι που διαμορφώνουν τώρα τον χάρτη της μελλοντικής πορείας μας κατά τεράστιο ποσοστό", σημειώνει.

Το GitHub, εξάλλου, έχει σημειώσει αύξηση 25% στις συνεργασίες τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τον CEO του, Nat Friedman, με τα pull requests να ολοκληρώνονται κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες ταχύτερα και με τους προγραμματιστές να αφιερώνουν κατά μέσο όρο μια επιπλέον ώρα την ημέρα στα εργαλεία του κώδικα. "Το λογισμικό είναι ένα τεράστιο διεθνές ομαδικό άθλημα και βασιζόμαστε όλοι ο ένας στον άλλο", λέει ο Friedman.

Ο Nadella προβλέπει τρεις φάσεις στη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού: αντίδραση, ανάκαμψη και επανερμηνεία. "Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουμε μπροστά με τον ίδιο ακριβώς τύπο ροών εργασίας ή με τον ίδιο τρόπο εργασίας και συναλλαγών που χρησιμοποιούσαμε ως σήμερα", σημειώνει ο ίδιος. Εντός της Microsoft, ο Nadella θέλει το προσωπικό να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Microsoft έχει προσαρμοστεί και λειτουργεί. Ένας τομέας τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος λέει ότι παρακολουθεί ιδιαίτερα είναι το πώς τα στελέχη μπορούν να διατηρούν την επαφή τους με τα αισθήματα των εργαζομένων μέσα σε ένα περιβάλλον εργασίας από απόσταση.

"Πραγματοποιούμε πολλές συναντήσεις και όλες γίνονται μέσω βιντεοκλήσεων. Αυτό είναι φανταστικό, καταφέρνουμε και κάνουμε πολλά πράγματα. Ωστόσο δεν έχουμε αυτές τις συνομιλίες στους διαδρόμους, εκείνα τα λίγα λεπτά που έχετε ένα άτομο να  κάθεται δίπλα σας σε μια συνάντηση και έχετε την ευκαιρία να συνδεθείτε μαζί του", σημειώνει ο Nadella. "Πώς αναδημιουργείται αυτός ο μηχανισμός; Νομίζω ότι απαιτείται ένα νέο είδος κουλτούρας".

Θα ακολουθήσει η Microsoft τη πρωτοβουλία του CEO της Twitter και της Square, Jack Dorsey, και θα επιτρέψει στους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι επ 'αόριστον, ακόμη και μετά την κρίση του κορονοϊού; Ο Nadella λέει ότι η απάντηση θα είναι "πολυσύνθετη", σημειώνοντας ότι στο GitHub και σε ορισμένες ομάδες της Microsoft, όπως τα γραφεία του κλάδου πωλήσεων, οι περισσότεροι υπάλληλοι ήδη εργάζονται εξ αποστάσεως, τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. "Δεν υπάρχει ένας ''μονολιθικός'' τρόπος με τον οποίο να λειτουργεί η Microsoft", αναφέρει ο Nadella. "Νομίζω ότι θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερη ευελιξία. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνουμε πιο προσαρμοστικοί έναντι του να παραμένουμε δογματικοί".

Ο επικεφαλής της Microsoft υπογραμμίζει ότι συνειδητοποίησε πώς έχει η κατάσταση μέσα από τη συνομιλία του με τον CEO της Walmart, Doug McMillon, σχετικά με την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ το προσωπικό της Microsoft μπορεί να εργάζεται παραγωγικά από το σπίτι, η Walmart έστελνε καθημερινά περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στα καταστήματά της. "Νομίζω ότι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να είναι απόλυτος και να λέει ότι όλα πρέπει να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο", καταλήγει ο Nadella.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear

Η ανησυχία του Elon Musk για την Ελλάδα

"Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα...".

Συμβουλές για να διατηρήσεις το σώμα σου εκεί κοντά στα 40

Ξέρουμε όλα όσα πρέπει να κάνεις και τα μοιραζόμαστε μαζί σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα Huawei FreeClip είναι τα πιο ξεχωριστά ακουστικά στην κατηγορία τους

Δοκιμάσαμε τα νέα ασύρματα ακουστικά της Huawei και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έρχοναι μαζικές απολύσεις στην Tesla για 'περισσότερη παραγωγικότητα' λέει ο Elon Musk

Αναμένεται να ξεπεράσουν του 10% του εργατικού δυναμικού της.