Η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου στην υπηρεσία του ασθενή

Η ρομποτική ορθοπεδική χειρουργική έχει ανοίξει εντυπωσιακά νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισχίου.

Γράφει: Esquire Editors 23 Νοεμβρίου 2022

Η ρομποτική ορθοπεδική χειρουργική μας επιτρέπει να αυξήσουμε την ακρίβεια προπαρασκευής των ιστών και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, η οποία στις επεμβάσεις ισχίου έχει τεράστια αξία, καθότι μπορεί να μας δώσει άρτιο χειρουργικό αποτέλεσμα που προσομοιάζει απόλυτα και εξατομικευμένα με τη βιο-γεωμετρία του ανθρώπου. Επίσης, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος αυξάνει εξαιρετικά τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών.

Τι είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική ισχίου;

Όπως δηλώνει και ο όρος, πρόκειται για τη χειρουργική που εκτελείται με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό αυτό σύστημα δεν πραγματοποιεί σε καμία περίπτωση την επέμβαση, δεν λαμβάνει αποφάσεις και δεν κινείται χωρίς καθοδήγηση. Ο χειρουργός είναι αυτός που το κατευθύνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Αυτό που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα είναι ότι ακολουθεί κατά γράμμα το προεγχειρητικό πλάνο, προετοιμάζοντας και βοηθώντας στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ακριβής εμβιομηχανική τοποθέτηση των υλικών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές.

Ποιες οι ενδείξεις για ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ρομποτική αρθροπλαστική του ισχίου εφαρμόζεται σε επώδυνα ισχία όπου έχει αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική της αρθρώσεως, ήτοι στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδή οστεοαρθρίτιδα
 • Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής
 • Μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα
 • Κάταγμα κεφαλής μηριαίου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Η ρομποτική αρθροπλαστική του ισχίου χρησιμοποιεί προεγχειρητική απεικόνιση με αξονική τομογραφία του πάσχοντος άκρου για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο εικονικό (virtual) χειρουργικό πλάνο και διεγχειρητικά ένα ρομποτικό βραχίονα για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου με υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι:

 • Εξατομικευμένη προσέγγιση
 • Σταθερότητα στις κινήσεις
 • Μέγιστη ακρίβεια χιλιοστού
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Άμεση κινητοποίηση
 • Ελαχιστοποίηση τραυματισμού οστών
 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων

*Ευχαριστούμε τον ορθοπεδικό χειρουργό-αθλητίατρο Δρα Ιωάννη Ν. Χιώτη, αναπλ. διευθυντή Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, επιστημονικό συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Έδρα Ανατομίας και πιστοποιημένο χειρουργό στη χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος (https://chiotisioannis.gr).


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις με το που τελειώσει η συνέντευξη για δουλειά

Τα τέσσερα πράγματα που θα σου ανοίξουν την πόρτα στη νέα εταιρεία.

To παράνομο μυστικό της fitness ρουτίνας

Μπορεί η κάνναβη να σε κάνει να θέλεις να είσαι όλη την ώρα στο γυμναστήριο;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μελομακάρονο, κουραμπιές ή δίπλες; Ποιο γλυκό είναι πιο υγιεινό;

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, υπάρχει το ίδιο δίλημμα, "Να φάω μελομακάρονο, κουραμπιέ ή δίπλα;". Τι να επιλέξεις σύμφωνα με την ειδικό.

Ένα ρομπότ στην υπηρεσία κάθε εργένη, pet lover ή μπαμπά

Η νέα Roomba Combo™ j7+ είναι η σκούπα-ρομπότ που θα σου κάνει τη ζωή εύκολη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η Jennifer Aniston στόλισε το δέντρο της

Το 90s celebrity crush μας ξέρει πώς να δημιουργεί γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ξέρεις τη γλώσσα Rallienglanti και ποιοι τη μιλάνε;

Υπάρχει μια γλώσσα ειδική για αγώνες. Τη μιλάνε λίγοι και τελικά για κάποιους είναι απολύτως απαραίτητη και για εμάς απολαυστικό να την ακούμε.

Γραφει TopGear