Κι αν ο Bruce Lee πέθανε από υπερκατανάλωση νερού;

Σύμφωνα με έρευνα, η υπερβολική ενυδάτωση υπήρξε μοιραία για τη ζωή του σινεστάρ των πολεμικών τεχνών.

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια απ' όταν ο Bruce Lee πέθανε, στα 32 του μόλις χρόνια, στο Χονγκ Κονγκ. Τότε, ως επίσημη αιτία θανάτου του είχε καταγραφεί το εγκεφαλικό οίδημα, παρ' όλα αυτά, το τι είχε προκαλέσει το εγκεφαλικό οίδημα παρέμενε μυστήριο. Στη συνέχεια οι fans του επινόησαν μια σειρά από σχετικές θεωρίες που περιλαμβάνουν από το να πέθανε λόγω θερμοπληξίας (πράγμα που θα μπορούσε να βγάζει νόημα) έως το να δολοφονήθηκε (κομματάκι δύσκολο). Μία μελέτη, πάλι, προσφέρει μία νέα πιθανή εξήγηση: Ο σινεστάρ των πολεμικών τεχνών που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940 να πέθανε επειδή έπινε πολύ νερό. Μάλιστα.

Πώς φτάσαμε στο συμπέρασμα της υπονατριαιμίας

Η μελέτη, που διεξάχθηκε από μια ομάδα ειδικών επί των νεφρών στην Ισπανία και δημοσιεύτηκε στο φετινό τεύχος Δεκεμβρίου της Κλινικής Επιθεώρησης Νεφρών, υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία θανάτου του Lee ήταν η υπονατριαιμία, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν μια υπερβολική ποσότητα νερού στο σώμα ενός ανθρώπου μειώνει την ποσότητα του νατρίου στο αίμα του και τον εμποδίζει να το αποβάλλει γρήγορα ή αρκετά αποτελεσματικά μέσω της ούρησης.

"Υποθέτουμε ότι ο Bruce Lee πέθανε από έναν ειδικό τύπο νεφρικής δυσλειτουργίας: Την ανικανότητα να αποβάλλει αρκετό νερό για να διατηρήσει την ομοιόσταση του νερού στον οργανισμό του", αναφέρει η έρευνα. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, εάν η πλεονάζουσα πρόσληψη νερού δεν συνοδευτεί από την αντίστοιχη αποβολή του μέσω των ούρων".

Οι επικίνδυνες συνήθειες του Bruce Lee

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης αρκετούς παράγοντες κινδύνου που έκαναν τον Lee ιδιαίτερα επιρρεπή στην υπονατριαιμία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η χρόνια υπερβολική κατανάλωση υγρών, η χρήση μαριχουάανας (που αυξάνει τη δίψα), το ιστορικό των τραυματισμών στα νεφρά κατά τη διάρκεια της καριέρας του στις πολεμικές τέχνες, η κατανάλωση αλκοόλ και το γεγονός ότι την περίοδο που πέθανε είχε αναφερθεί ότι έκανε μια δίαιτα που βασιζόταν σε υγρά και χυμούς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης