Πώς να προπονείσαι μετά από αρθροπλαστική στο ισχίο ή τα γόνατα

Τα αθλήματα που επιτρέπονται και όλα όσα πρέπει να προσέχεις μετά από την επέμβαση.

Γράφει: Esquire Editors 13 Μαρτίου 2023

Μία επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου/γόνατος δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει ο ασθενής να σταματήσει το αθλητισμό. Μερικές αθλητικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένο πλαίσιο μπορούν να γίνουν.

Ποια σπορ μπορώ να κάνω μετά από αρθροπλαστική;

Μερικά αθλήματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς περιορισμούς, όπως το κολύμπι, οι καταδύσεις, η ποδηλασία, το γκολφ καθώς και όλα τα στατικά αθλήματα όπως η τοξοβολία. Το περπάτημα σε μαλακές επιφάνειες και με υποδήματα που απορροφούν τους κραδασμούς συνιστώνται για τον ασθενή.

Μετά από αρθροπλαστική ισχίου υπάρχουν αθλήματα που απαγορεύονται;

Πρέπει να γνωρίζουμε πως παρόλο έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές με καινούργια υλικά, υπάρχουν όρια αντοχής και θραύσης των υλικών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού με το Ορθοπεδικό μας και κυρίως αν είμαστε νέοι σε ηλικία οφείλουμε να συζητήσουμε με τον Χειρουργό μας τις αθλητικές μας συνήθειες γιατί η τεχνική και το είδος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί σχετίζεται άμεσα με αυτές. Υπάρχουν νέες προθέσεις με πλεονέκτημα ότι είναι πολύ ανθεκτικές στη φθορά και προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε αθλήματα που είναι πολύ βίαια και εκθέτουν το ισχίο σε επαναλαμβανόμενες δονήσεις, όπως το ράκμπι, το ποδόσφαιρο, τα αθλήματα επαφής όπως οι πολεμικές τέχνες, το τρέξιμο, το σκι.

Παίζω τένις σε καλό επίπεδο, μπορώ να ξανά παίξω μετά την αρθροπλαστική;

Αν παίζουμε τένις μπορούμε να συνεχίσουμε μετά την αρθροπλαστική. Πρέπει να μιλήσουμε με τον Χειρουργό μας για να μας συμβουλεύσει και να μας δώσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης ούτως ώστε να ξανά ξεκινήσουμε σταδιακά και κυρίως με διπλά σε συγκεκριμένα τερέν.

Πότε μπορούμε να ξαναξεκινήσουμε τον αθλητισμό;

Σε γενικές γραμμές συνιστάται η αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για ένα διάστημα 3-6 μηνών ανάλογα φυσικά το άθλημα, την τεχνική και το είδος της πρόθεσης που έχουμε χρησιμοποιήσει.

*Ευχαριστούμε τον Δρα Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα, M.D., ορθοπεδικό χειρούργο, αθλητίατρο, συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Υγεία, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία (www.georgokostasorthopaedics.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί ο αδερφός της Diana επιτίθεται στον Donald Trump;

Ο αδερφός της πριγκίπισσας του λαού δεν θέλει το όνομα της αδερφής του να συνδέεται με εκείνο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι Beckhams μας δείχνουν τη γυμναστική τους στο Instagram

Οι φωτογραφίες που ανέβασε η διάσημη σχεδιάστρια και το σχόλιο για τον σύζυγό της.

Πώς η BMW χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσει σκληρά SUV

Η γερμανική εταιρεία με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής ρομποτικής κατάφερε να σχεδιάσει ένα SUV που είναι εφάμιλλο των καλύτερων μοντέλων της.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Bill Gates και ο έρωτάς του με την τεχνητή νοημοσύνη

Για τον Bill Gates η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο επαναστατική όσο τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί το να πίνεις συνεχώς νερό δεν είναι καλή ιδέα

Ξέρεις ότι η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία σου. Τα παρακάτω όμως ίσως δεν τα γνωρίζεις.

Γιατί ο Mark Zuckerberg δίνει στα παιδιά του ονόματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων;

Ο Mark Zuckerberg έγινε για τρίτη φορά μπαμπάς και η τρίτη του κόρη λέγεται Aurelia.