Μερικά πραγματικά αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

Γράφει: Esquire Editors 06 Ιουνίου 2023

O υπερακάνθιος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μυς για την κίνηση και τη στήριξη του ώμου, ωστόσο θεωρείται και ο πιο ευάλωτος στις ρήξεις. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιατρό, χειρουργό Δρα Αχιλλέα Μπουτσιάδη, η αρθροσκοπική χειρουργική θεραπεία μπορεί να έχει σημαντική επιτυχία και να οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση της περιοχής.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στη χειρουργική θεραπεία όσο και στη συνολική αποκατάσταση του ασθενή αποτελούν οι μεγάλες και οι μαζικές ρήξεις. "Μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά αναφέρουν υψηλά ποσοστά υποτροπών, από 40% μέχρι και 90%, όταν η βιολογία της περιοχής έχει επηρεαστεί σημαντικά, και παρά μια πρώτη επιτυχή χειρουργική συρραφή", τονίζει ο Δρ Μπουτσιάδης

To 2016 οι Μπουτσιάδης και Barth ξεκινούν για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Grenoble της Γαλλίας μια νέα τεχνική, με τη χρήση του τένοντα του δικεφάλου στη χειρουργική αποκατάσταση του υπερακανθίου. Η τεχνική δημοσιεύεται το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό "Arthroscopy Τechniques", με τίτλο "Long Head of the Biceps as a Suitable Available Local Tissue Autograft for Superior Capsular Reconstruction: The Chinese Way. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και αξιολογούνται συνεχώς από τον Dr Barth και τον Δρα Μπουτσιάδη. Η τεχνική φαίνεται να υπερέχει πολύ έναντι όλων των προηγούμενων τεχνικών και το 2020 έγιναν δεκτά τα αποτελέσματα στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό "American Journal of Sports Medicine", με τίτλο "Superior Capsular Reconstruction With the Long Head of the Biceps Autograft Prevents Infraspinatus Retear in Massive Posterosuperior Retracted Rotator Cuff Tears".

Η μέθοδος συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον. Το 2019 ο Δρ Μπουτσιάδης συμμετείχε σε workshop κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ώμου του Dr Laurent Lafosse στο Annecy της Γαλλίας και παρουσιάζει την τεχνική. Επιπλέον, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ώμου στο Βερολίνο (Berlin International Shoulder Course, 7-9/1/2021) ο Δρ Μπουτσιάδης παρουσίασε σε βιντεοσκοπημένο χειρουργείο επέμβαση που αφορούσε την αρθροσκοπική συρραφή μαζικών ρήξεων του υπερακανθίου με τη χρήση αυτομοσχεύματος της μακράς κεφαλής του δικεφάλου. Ο ίδιος δηλώνει: "Στην Ελλάδα συνεχίζουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την εφαρμογή της τεχνικής, στοχεύοντας στο να αλλάξουμε τη φυσική ιστορία των δύσκολων μαζικών ρήξεων του υπερακανθίου του ώμου, προσφέροντας ύψιστου ποιοτικού επιπέδου υπηρεσίες στη χώρα μας"

*Ευχαριστούμε τον Δρα Αχιλλέα Μπουτσιάδη, MD, PhD στρατιωτικό ιατρό, χειρουργό ώμου και γόνατος, διδάκτoρα ΑΠΘ, επιμελητή 401 ΓΣΝΑ Αθηνών, υπεύθυνο έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France, μέλος Institute Grenoblois d’ ‘Epaule και υπεύθυνο Εξειδικευμένου Ιατρείου Ώμου στη Βιοκλινική ΑΘηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service, BASS) (www.shoulderandknee.gr) 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου