Πώς θα αποκτήσεις ξανά πυκνά μαλλιά

Όταν θες να εξαφανίσεις τη λέξη "τριχόπτωση" από το λεξιλόγιό σου.

Γράφει: Esquire Editors 17 Ιανουαρίου 2020

Θα τρομάζαμε και μόνο στο άκουσμα της λέξης, πόσο μάλλον αν αποφάσιζε να μας "επισκεφτεί". Η τριχόπτωση αποτελεί μία αιώνια απειλή για κάθε άντρα και γνωρίζουμε πως κι εσύ, ως ένας άλλος Σαμψών, αισθάνεσαι πως μαζί με τις τρίχες σου θα χάσεις και τη δύναμη της γοητείας. Όμως, μην ανησυχείς. Ρωτήσαμε την ιατρική ομάδα των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics του Dr. Τζερμιά και θα σου εξηγήσουμε πώς μπορείς να την ανατρέψεις μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Προσπάθειες δίχως αποτέλεσμα

Οι πρώτες ενέργειες είναι πάντα και οι πιο αναμενόμενες. Παρατηρείς το πρόβλημα και αρχίζεις να δοκιμάζεις ειδικά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, συμπληρώματα διατροφής και φυσικές θεραπείες. Περνάει ο καιρός και είτε δεν βλέπεις κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, είτε η κατάσταση βελτιώνεται προσωρινά, αλλά σύντομα επιστρέφεις πάλι στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησες. Και μάλιστα, έχοντας ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

Όλα αυτά μπορεί να σου ακούγονται λογικά, γιατί προφανώς μάλλον τα έχεις κάνει κι εσύ, όπως όλοι μας. Όμως, η λύση βρίσκεται αλλού και μάλιστα ακολουθεί μια πιο λογική προσέγγιση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν παρατηρήσεις τριχόπτωση των μαλλιών σου είναι προφανώς να βρεις τι είναι αυτό που την προκαλεί.

Τι είναι η τριχοσκόπηση;

Αν σκεφτείς ότι η τριχόπτωση γίνεται αντιληπτή όταν έχει χαθεί ήδη το 30% της πυκνότητας των μαλλιών, τότε καταλαβαίνεις πως το κάθε λεπτό έχει σημασία! Και τι πρέπει να κάνεις; Να εντοπίσεις την πραγματική αιτία της τριχόπτωσης και να δράσεις αναλόγως.

Αυτό θα το πετύχεις μέσω ενός αναλυτικού δερματοσκοπικού ελέγχου, τη λεγόμενη τριχοσκόπηση. Η τριχοσκόπηση θα σου δώσει απαντήσεις σχετικά με τον τύπο της τριχόπτωσης, για παράδειγμα εάν είναι διάχυτη ή ανδρογενετικού τύπου, την ποιότητα των τριχοθυλακίων, την ποιότητα των τριχών, στις ορμονοεξαρτώμενες αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές.

Το καλό με την εξέταση της τριχοσκόπησης είναι πως δε λειτουργεί μονάχα ως διαγνωστικό εργαλείο, αλλά και ως μέσο παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε 3 ή 6 μήνες και επιτρέπει τη σύγκριση εικόνων "πριν" και "μετά" τη θεραπεία. Με αυτό τον τρόπο οι ειδικοί ενισχύουν ή τροποποιούν την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή.

Η θεραπεία λειτουργεί;

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης προϋποθέτει έλεγχο όλου του οργανισμού, για τα αληθινά αίτιά της και κατόπιν ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Δεν είναι όλες οι θεραπείες κατάλληλες για όλους, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ειδικών. Για να αποκτήσουμε ξανά πυκνά μαλλιά, απαιτείται ο κατάλληλος συνδυασμός από στοχευμένες θεραπείες για την ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων, αλλά και ενίσχυση του οργανισμού με τα απαραίτητα στοιχεία, που ενδεχομένως του λείπουν, έτσι ώστε να μπορέσει να τη στηρίξει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης