Μίνι οδηγός για wannabe influencers

Διάβασε τις 800 λέξεις που ακολουθούν και ξεκίνα να βγάζεις χρήματα από το Instagram.

Τη σήμερον ημέρα σχεδόν όλοι υπάρχουμε στον ψηφιακό κόσμο μέσω των social media. Κάποιοι λίγοι, δε, έχουν κάνει το πάθος τους γι' αυτά κανονικό επάγγελμα, έχουν γίνει influencers. Πώς γίνεται όμως κανείς influencer; Το νέο αυτό επάγγελμα-φαινόμενο έγινε μαζικό χάρη στην Chiara Ferragni και μετά ακολούθησαν οι μιμητές της, με τον ένα να επηρεάζει τον άλλο και να δίνει ώθηση σε ένα πεδίο με λαμπρές προοπτικές.

Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι web stars, που ξέρουμε τα πάντα γι' αυτούς ή, για την ακρίβεια, όσα θέλουν εκείνοι να μας δείξουν. Ανάμεσα στα sponsored posts τους, κάνουν τους followers τους να θέλουν να ζήσουν μια ζωή που να μοιάζει στη δική τους. Για να είσαι influencer, θα πρέπει να έχεις αυτό το κάτι που κάνει τους άλλους να θέλουν να κάνουν ό,τι κι εσύ, να επηρεάζεις τις επιλογές τους και να έχεις έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από followers. Επίσης, καλό είναι να έχεις ένα πεδίο στο οποίο να είσαι εξπέρ, π.χ. τη μόδα, τα ταξίδια ή τη μαγειρική.

Πώς να γίνεις ένας influencer που θα πληρώνεται

Η διαφορά του επαγγέλματος από το χόμπυ είναι το ότι από το επάγγελμα βγάζεις χρήματα. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πώς πληρώνονται οι influencers, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα έσοδά τους είναι ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν, η οποία ενδέχεται να διαφέρει από χώρα σε χώρα, όπως και από το πεδίο της δραστηριοποίησης.

Υπάρχουν, λοιπόν, οι nano και οι micro influencers, που έχουν από 50 έως και 25.000 followers (όπως ο Μπάμπης Δούκας @its_the_duke_dude, ειδικός επί ποτού και φαγητού), οι medium influencers με 25.001 έως 100.000 followers (όπως ο Γαβριήλ Νικολαΐδης @gabnikolaidis, ιδιοκτήτης του Gaby και του Coolartisan.grκαι οι macro influencers, με πάνω από 100.001 (όπως ο Άκης Πετρετζίκης @akis_petretzikis, o master chef της καρδιάς μας).

Πάντως, το να αιχμαλωτίζεις και, ακόμα πιο σημαντικό, το να διατηρείς την προσοχή του κοινού είναι μια δουλειά που δεν είναι για όλους. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να διαλέξεις το αντικείμενό σου. Στη συνέχεια, το σε ποιο κοινό θέλεις να απευθυνθείς.

Για να επιλέξεις αντικείμενο, σκέψου το ποιο είναι το πάθος σου καθώς, αν δεν πιστεύεις αυτά που λες οι followers σου θα το καταλάβουν και θα σε κάνουν unfollow. Θα πρέπει να βρεις, λοιπόν, έναν τρόπο να σε προσέξουν οι άλλοι και να έχεις ένα μήνυμα να μεταφέρεις.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε πλατφόρμα για να γίνει αυτό, π.χ., όπως αναφέρει το ιταλικό Esquire, πολλοί ξεκίνησαν με tutorials στο YouTube που έγιναν viral πριν στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μίνι οδηγός για wannabe influencersGetty Images

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις

Όλα ξεκινούν με κάποιους βασικούς κανόνες οι οποίοι, ενδέχεται, όρκο δεν παίρνουμε, να σου εξασφαλίσουν την επιτυχία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα προφίλ, π.χ. στο Instagram, να προγραμματίσεις το content που θα ανεβάσεις και να αρχίσεις να ποστάρεις με σχετικά τακτικό ρυθμό.

Προσοχή, όμως. Μην αγοράσεις ψεύτικους followers, όπως έκαναν πολλοί γνωστοί μου, που κατά πάσα πιθανότητα είναι και δικοί σας γνωστοί, ίσως και να τους ακολουθείται, ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε. Κι αυτό γιατί οι ενδιαφερόμενοι να σε χρησιμοποιήσουν ως influencer θέλουν να έχει αποτέλεσμα η επιρροή σου, ενώ οι διαφημιστικές εταιρείες, που είναι ο μεσάζοντας που φέρνει πελάτες στους περισσότερους influencers, δεν πρόκειται ποτέ να σε αναλάβει αν έχεις ψεύτικους ακολούθους. Άσε που είναι κάπως γελοίο να μην σε ξέρει ούτε η μάνα σου, να έχεις ανεβάσει μόνο μία φωτογραφία στο προφίλ σου και να έχεις ακριβώς 10.000 followers ενώ δεν ακολουθείς κανέναν.

Για να μαζέψεις followers, λοιπόν, θα πρέπει να εστιάσεις στην παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου, το οποίο να διαφοροποιείται από αυτό που υπάρχει ήδη εκεί έξω, έτσι ώστε να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και να αποτελεί πρόταση.

Τα hashtags είναι επίσης σημαντικά και, κόντρα στο τι γινόταν όταν έσκασε μύτη το Instagram θα πρέπει να είναι λίγα και στρατηγικά επιλεγμένα. Οπότε ξέχνα τα 30 hashtags που έβαζαν κάποτε πολλοί για να φανούν τα posts τους σε περισσότερες αναζητήσεις. Επίσης, έχει περάσει η εποχή του follow-for-follow (και ύστερα unfollow), που ούτως ή άλλως ως στρατηγική είναι μίζερη και αξιολύπητη.

> Διάβασε ακόμα: Βοηθός Influencer: Η χειρότερη δουλειά στον κόσμο

Ένας καλός και τίμιος τρόπος για να "φανείς" είναι το να κάνεις like σε posts καθιερωμένων influencers που ειλικρινά σου αρέσουν και να τα σχολιάζεις. Κι αυτό γιατί οι δικοί τους followers μπορεί να δουν το όνομά σου, να πάνε στο προφίλ σου και, αν τους πει κάτι, αν τους φανεί ενδιαφέρον, να σε ακολουθήσουν.

> Διάβασε ακόμα: Chiara Ferragni, το success story της μεγαλύτερης influencer στον κόσμο

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να ταγκάρεις τους πιθανούς πελάτες σου. Π.χ. αν θέλεις να γίνεις grooming influencer δεν θα χάσεις τίποτα με το να ταγκάρεις τη Saint Laurent την ώρα που ποστάρεις ένα story στο οποίο ψεκάζεσαι με το Y, ένα από τα πιο δημοφιλή αντρικά αρώματα αυτή την εποχή - δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει από αυτό.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος