Κι όμως, το να είσαι όμορφος δε σε βοηθάει να ανέβεις επαγγελματικά

Νέα έρευνα ανατρέπει κάποιες παραδοσιακές πεποιθήσεις.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 22 Ιουνίου 2018

Σε περίπτωση που πιστεύετε πώς ο σεξισμός είναι ένα πιάτο που σερβίρεται μονάχα στο γυναικείο φύλο, καλό θα ήταν να το σκεφτείτε ξανά. Ή μάλλον να το σκεφτείτε διπλά πριν κολλήσετε σε κάποια στερεότυπα. Διότι υπάρχει μια νέα έρευνα που ανατρέπει πολλά δεδομένα. Όπως ας πούμε ότι η ωραία εξωτερική εμφάνιση είναι ένας σίγουρος δρόμος για καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες.

Οι ερευνητές του Κολεγίου London’s School of Management στην Αγγλία και του Πανεπιστημίου του Maryland στην Αμερική διεξήγαγαν μία έρευνα σε τέσσερα διαφορετικά γραφεία με σκοπό να διαπιστώσουν εάν η εξωτερική εμφάνιση των αντρών έπαιζε ρόλο στην εργασιακή τους ανέλιξη.

Όπως, τελικά, αποδείχθηκε οι managers των εταιρειών -μάλλον ασυναίσθητα- δεν προτιμούσαν τους υποψηφίους με ωραία εξωτερικά χαρακτηριστικά τόσο στο θέμα της πρόσληψης όσο και στο θέμα της προαγωγής. "Οι managers φαίνεται πώς επηρεάζονται από τα στερεότυπα όταν πρόκειται να πάρουν αποφάσεις για προσλήψεις" δηλώνει χαρακτηριστικά ο ο καθηγητής Sun Young Lee, κεντρικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Maryland.

Κι όμως, το να είσαι όμορφος δε σε βοηθάει να ανέβεις επαγγελματικά

Όπως όλα δείχνουν κανείς μάλλον δεν θέλει για υφιστάμενο κάποιον με ωραία εξωτερικά χαρακτηριστικά με πιθανούς λόγους, πρώτον να θεωρεί ότι οι ωραίοι είναι λιγότερο έξυπνοι, δεύτερον πώς ένας ωραίος άντρας είναι πιο επικίνδυνος ανταγωνιστής και τρίτον πώς κάποιος με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των γυναικών, τραβώντας εκείνος τα βλέμματα, αντί για τον manager, ο οποίος έχει συνηθίσει να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Με λίγα λόγια, ενώ για τις γυναίκες η ωραία εξωτερική εμφάνιση θεωρείται ένα εργασιακό συν, φαίνεται πώς στους άντρες δεν ισχύει το ίδιο. Ο εργασιακός σεξισμός λοιπόν είναι παρών και με έναν περίεργο τρόπο για τους άντρες -αν πιστέψουμε, και δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε, αυτή την πρόσφατη έρευνα.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Bill Gates αποκαλύπτει τη μοναδική επαγγελματική συμβουλή που θα έδινε στον νεαρό εαυτό του

Μικρά μαθήματα καριέρας από τον πλουσιότερο άνθρωπο της γης.

Μερικές πολύ ενοχλητικές φράσεις που καλό είναι να μην λέγονται στο γραφείο

Εκείνες οι ατάκες που μπορούν να τρελάνουν τους συναδέλφους και το αφεντικό σου.