Provil: Μία ελληνική ιστορία επιτυχίας στον χώρο των τροφίμων

25 χρόνια μετά, η εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να αναπτύσσεται εξυπηρετώντας δύο εκ. καταναλωτές εντός κι εκτός συνόρων.

Μερικά χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Σίνδου, βρίσκεται μία εταιρεία που ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Σε μία χώρα που δεν διακρίνεται για την κατασκευή αυτοκινήτων, βαριών μηχανημάτων ή χάλυβα, τα τρόφιμα αποτελούν σοφό επιχειρηματικό πλάνο· μία επένδυση πάνω στην ποιότητα που προσφέρει το χώμα κι οι θάλασσες καθώς κι η μακρόχρονη παράδοση που έχει να επιδείξει ο τόπος. Εκείνα, με άλλα λόγια, τα στοιχεία πάνω στα οποία έχτισε η Provil την 25χρονη πορεία της.

Μία βόλτα στο κτίριο είναι ικανή να πείσει όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο των τροφίμων ότι βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος. Ευάερα γραφεία, φιλικά χαμόγελα, ένας πολύ ζεστός χώρος για μαγειρικές επιδείξεις και –κυρίως- υπερσύγχρονες, πεντακάθαρες εγκαταστάσεις όπου όλα λειτουργούν ρολόι. Όσο για τα αποτελέσματα που έχουν φέρει οι επιλογές της; Τα 650 προϊόντα της βρίσκονται σε 20 χιλιάδες σημεία πώλησης, εξυπηρετούν περισσότερα από 1600 κρεοπωλεία, 300 βιομηχανίες, 10 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- φθάνουν σε 2 εκ. καταναλωτές εντός κι εκτός των ελληνικών συνόρων.

Η ιστορία

Πριν όμως φτάσει εδώ η εταιρεία, η κεντρική ιδέα της γεννήθηκε πολλές δεκαετίες πριν στις Σέρρες. Υπεύθυνοι για αυτήν ήταν δύο άνθρωποι που ασχολούνταν με το εμπόριο τροφίμων σε μία περιοχή όπου η παραδοσιακή μακεδονίτικη κουζίνα συναντούσε εκείνη των προσφύγων της Μικράς Ασίας δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα. Το εμπορικό κατάστημα μετεξελίχθηκε σε μεζεδοπωλείο (το θρυλικό "Νέον") και στη συνέχεια, το 1993, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση από τα νεότερα μέλη της οικογένειας: και εγένετο Provil.

Η διατροφική παράδοση και γνώση υπήρχε στο αίμα της οικογένειας, όταν όμως συνδυάστηκε με τις κατάλληλες σπουδές τεχνολογίας τροφίμων στο πρόσωπο του σημερινού CEO, Χρήστου Βογιάννου, απέδωσε καρπούς. Η εταιρεία παραμένει μέχρι σήμερα μία οικογενειακή υπόθεση· ένα διαχρονικό project που έχει φτάσει στην τρίτη γενιά του. Αρκούν όμως άραγε αυτά τα δύο στοιχεία; Ίσως όχι. Αφού ξεχνάμε το πλέον βασικό: το ακούραστο μεράκι για το φαγητό που παρατηρεί κανείς στους ανθρώπους της.

Το όραμα

Provil: Μία ελληνική ιστορία επιτυχίας στον χώρο των τροφίμων
Ο CEO της εταιρείας Χρήστος Βογιάννος.

"It’s delicious, it’s global, it’s Provil” αναφέρει το χαρακτηριστικό σλόγκαν. Πώς όμως μεταφράζεται ακριβώς αυτό; Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς: tailor made προϊόντα, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες σημαντικών πελατών (όπως ο Υφαντής, η Hellman’s, η Trata)· προϊόντα για την επαγγελματική κουζίνα των χώρων εστίασης· προϊόντα για τα σύγχρονο κρεοπωλείο και, τελευταία αλλά όχι λιγότερα σημαντικά, τα εξειδικευμένα προϊόντα Cook at Home που φιλοδοξούν να κάνουν εύκολη τη ζωή του καταναλωτή, παρέχοντάς γρήγορες λύσεις όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ασχοληθεί κανείς σε βάθος με το μαγείρεμα.

κοτόπουλο μαριναρισμένο

Κι αν οι μυρωδιές, οι γεύσεις κι η νοστιμιά είναι καμιά φορά δύσκολο να μεταφερθούν σε γραπτό κείμενο, ο πολυεθνικός χαρακτήρας της εταιρείας εκφράζεται με εξαγωγές σε 15 και πλέον χώρες. "Η Ρωσία αγαπά τα ελληνικό φαγητό" ανέφερε με νόημα, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Χρήστος Βογιάννος. Από την άλλη πάλι υπάρχουν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Κουβέιτ που εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια την Provil για δικές τους παραδοσιακές γεύσεις (ντονέρ, κεμπάμπ, shawarma). Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία φροντίζει να δουλεύει συνέχεια πάνω στο τρίπτυχο όραμα που την ακολουθεί από την αρχή: αναζήτηση καινοτομίας, πίστη στην ελληνική γαστρονομία και στόχευση σε πολυεθνικό χαρακτήρα.

Τα επόμενα βήματα

Provil εγκατάστεις

"Εξωστρέφεια; Ναι, ιδιαίτερα μετά τη διεθνή αποδοχή που γνωρίζει η ελληνική κουζίνα" ήταν τα λόγια του Χρήστου Βογιάννου όταν κλήθηκε να κατονομάσει τον βασικό επόμενο στόχο της εταιρείας. Πιστεύει βαθιά σε αυτό –κι όχι χωρίς επιχειρήματα. Γιατί αξίζει την αξίζει η ελληνική κουζίνα; "Έχουμε μία πολύ μακριά παράδοση, ιδιαιτέρως γευστικά προϊόντα λόγω ποιότητας εδάφους και θαλασσών και βρισκόμενοι στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύση είμαστε κοινωνοί ενός εκρηκτικού χαρμανιού γεύσεων".

Κακά τα ψέματα όμως, οι καλές προθέσεις κι η ποιότητα δεν αρκούν από μόνες τους για να φέρουν την ανάπτυξη. Η Provil μόλις ολοκλήρωσε ένα νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 4,5 εκ ευρώ. Σε τι επένδυσε; Σε προγράμματα έρευνας σε συνεργασία με Τ.Ε.Ι και Α.Ε.Ι της Θεσσαλονίκης, στη δημιουργία ενός πρωτοπόρου συστήματος επεξεργασίας dry προϊόντων καθώς και σε δύο νέες γραμμές παραγωγής. Μία κίνηση αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να μαστίζεται από την ανεργία. Ποια όμως, τελικά, είναι η βασική δουλειά της Provil σε πολύ λίγες λέξεις; Οι πρώτες ύλες, τα επαγγελματικά προϊόντα εστίασης ή οι εξαγωγές ελληνικών γεύσεων;

"Η δουλειά μας είναι η δημιουργία μνήμης" απάντησε, χωρίς πολλές περιστροφές, ο Χρήστος Βογιάννος. Μία αλήθεια που επιβεβαιώνουν πολλοί συγγραφείς –όπως ο Μαρσέλ Προυστ- που χρειάστηκαν μία μπουκιά από κάποια αγαπημένη λιχουδιά για να βυθιστούν σε έναν ωκεανό αναμνήσεων. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear