To The Lost Explorer mezcal είναι έρωτας με την πρώτη γουλιά

O Global Brand Ambassador του The Lost Explorer mezcal, Peter Sanchez μας συστήνει τρεις διαφορετικές ετικέτες mezcal που ενισχύουν την αγάπη μας για την αγαύη.

Είναι σχετικά εύκολο να προσεγγίσεις κάποιον για να δοκιμάσει ένα απόσταγμα -ειδικά αν έχει ανοιχτό μυαλό- αντίστοιχα δύσκολο όμως, να πειστεί ότι του κάνει σα γεύση, ειδικά αν δεν έχει ιδιαίτερη αγάπη για την αγαύη όπως εγώ. Στην ειδική περίπτωση του mezcal, του καπνιστού αποστάγματος αγαύης που δύσκολα ξέφευγε από τα σύνορα του Μεξικού, ο πήχης δυσκολίας ήταν ακόμη πιο υψηλός, μέχρι που πρόσφατα ανακάλυψα το The Lost Explorer

Η επίσημη γνωριμία μας έγινε στο Athens Bar Show, όπου μπόρεσα να μάθω περισσότερα για αυτό με τη βοήθεια του Global Brand Ambassador του The Lost Explorer mezcal, Peter Sanchez. O Peter ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει για τη βιώσιμη παραγωγή και την τέχνη της δημιουργίας του mezcal στο σεμινάριο με θέμα Mezcal for the future, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας πρόλαβε να περάσει από το Barro Negro για ένα guest shift. Κάπου στο ενδιάμεσο, κατάφερα να τον βρω για να με κατατοπίσει πλήρως γύρω από το mezcal και να με καθοδηγήσει να δοκιμάσω σωστά τις 3 διαφορετικές ποικιλίες, την απαλή Espadín, τη γήινη Tobalá και την εκλεπτυσμένη Salmiana με το απαραίτητο food pairing

To The Lost Explorer mezcal είναι έρωτας με την πρώτη γουλιά
Peter Sanchez

Όπως επισημαίνει ο Peter, κάθε μία από αυτές έχει τη δική της ταυτότητα: "Αυτό που συνήθως με ρωτούν στα σεμινάρια είναι ποια είναι η πιο σημαντική αγαύη από όλες. Νομίζω πως αρκεί να γνωρίζουν τις βασικές αγαύες και μετά τις εξωτικές γιατί αυτός είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος για να απολαύσει κανείς το mezcal". Στην περίπτωση του Τhe Lost Explorer Espadín η γεύση είναι πιο απλή, γλυκιά και "ήρεμη". Η παρουσία του καπνού είναι πιο διακριτική, ενώ θυμίζει έντονα ώριμο φρούτο - ακριβώς για αυτόν το λόγο είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξεις μία Margarita, μία εναλλακτική εκδοχή της κλασικής Piña Colada ή να το γευθείς σκέτο "τσιμπώντας" μαζί λίγο αποξηραμένο ανανά που ισορροπεί απόλυτα με τις καπνικές νότες του.

Περνώντας στο Τhe Lost Explorer Tobalá, που αναδεικνύεται ακόμη καλύτερα δοκιμάζοντας παράλληλα λίγη πικρή σοκολάτα, καταλαβαίνω για ποιο λόγο ο Peter υποστηρίζει ότι το χρησιμοποιεί σε δικές του συνταγές Mezcal Sour, Old Fashioned ή και Bloody Mary. Πέρα από τον καπνό, κακάο και βανίλια είναι ευδιάκριτα στη γεύση του. Όσο συνειδητοποιώ τον τέλειο συνδυασμό με τη σοκολάτα, του ζητάω να μου πει περισσότερα για τη βιώσιμη διαδικασία που προανέφερε και διάβασα ότι τηρείται κατά την παραγωγή του The Lost Explorer.

the lost explorer

"Καταρχάς, οι αγαύες περνούν 8-12 χρόνια για να φτάσουν στην ωριμότητά τους σε διάφορα μέρη της άνυδρης και ηλιόλουστης Valles Centrales στην Oaxaca", μου εξηγεί. "Για την προώθηση της βιοποικιλότητας, για κάθε μία αγαύη που συλλέγεται με το χέρι, φυτεύονται τρεις νέες άγριες χωρίς χρήση εντομοκτόνου. Τα δε ποτήρια, τα copitas όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, προέρχονται από υπολείμματα αγαύης, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το mezcal από την αρχή έως το τέλος δεν επιβαρύνει επιπρόσθετα τον πλανήτη."

"Στην πράξη, υπάρχει τρόπος για να πιει κανείς σωστά mezcal;" τον ρωτώ. "Δεν πρέπει να καταναλώνεται παγωμένο, αλλά να συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Παρόλα αυτά, όλη η ενέργεια προέρχεται από εκείνον που το πίνει. Το mezcal περιέχει νερό, το νερό είναι ζωντανός οργανισμός, οπότε αν έχεις κακή ενέργεια το περνάς σε αυτό, μοιράζεσαι την ενέργεια μαζί του. Βασική επίσης προϋπόθεση είναι να γευόμαστε την κάθε γουλιά με περιέργεια, δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το motto του The Lost Explorer είναι "sip curiously", αποκρίνεται. 

Σερβίροντάς μου το Τhe Lost Explorer Salmiana, τονίζει πως πρόκειται για το πιο έντονο από τα τρία, καθώς αναδύει αρώματα φρέσκιας αγαύης, πράσινου τσίλι και γκρέιπφρουτ. Είναι εκείνο που συνοδεύεται τέλεια με πράσινες ελιές, αλλά και κανονικό φαγητό. 

Τι γίνεται όμως όταν θέλεις να χρησιμοποιήσει αυτές τις ποικιλίες mezcal σε κοκτέιλ; "Όταν πρόκειται να φτιάξεις κοκτέιλ, πρέπει να αφουγκράζεσαι τη διάθεση του ανθρώπου που θα το πιει. To The Lost Explorer Espadin συνδυάζεται εύκολα με τα λευκά ποτά, λικέρ, λευκό βερμούτ ή σάκε, το Tobalá με καφέ, σοκολάτα, σκούρα ή κόκκινα βερμούτ και το Salmiana με βότκα, τσίλι, σέλερι και χαλαπένιος. Το δικό μου αγαπημένο είναι το The Lost Martini πάντως", απαντά. 

the lost explorer

Δεν ξέρω για εσάς, εμένα πάντως με έπεισε και με το παραπάνω: Από τη συνάντησή μας και μετά, η Paloma με The Lost Explorer mezcal έχει προστεθεί στα αγαπημένα μου. 

*Τα mezcal The Lost Explorer εισάγονται από τη Δυναμική ΑΕ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της Δυναμικής και του The Lost Explorer mezcal αντίστοιχα. 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr