Όλοι βγάζουν το καπέλο στον Pat Riley

Οι Miami Heat βρίσκονται στους Τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας του ΝΒΑ. Ο Νονός έχει κάνει, ξανά, τη δουλειά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2020

Στη Φούσκα του ΝΒΑ, μία πολύ συγκεκριμένη ομάδα κλέβει τις εντυπώσεις: Οι Miami Heat του Erik Spoelstra και του Jimmy Butler κατάφεραν να αποκλείσουν τους Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα playoffs, κερδίζοντας μία θέση στους Τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας. Για πολλούς ήταν έκπληξη. Όχι όμως για εκείνους που παρακολούθησαν προσεκτικά τα παιχνίδια των Heat στο Ορλάντο. Και κυρίως για όσους γνωρίζουν τι εστί Pat Riley.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miami HEAT (@miamiheat) on

Ο Νεοϋορκέζος θρύλος του ΝΒΑ δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις καθώς όποιος ασχολείται έστω και λίγο με την πορτοκαλί μπάλα πάνω-κάτω έχει γνώση: Πρώην παίκτης, προπονητής και νυν παράγοντας, που έχει κατακτήσει 5 τίτλους σαν head coach (1982, 1985, 1987, 1988, 2006), 1 σαν παίκτης (1972) και 2 ως executive (2012, 2013), όντας ο δημιουργός των Showtime Lakers των 80s, των τελευταίων καλών Knicks των 90s και των Heat που έμαθαν να κερδίζουν στον 21ο αιώνα. Για την ακρίβεια, μέσα σε βάθος 25ετίας, από διάφορα πόστα, μετέτρεψε τους Miami Heat σε κανονική ομάδα του ΝΒΑ, φέρνοντας μία διαφορετική κουλτούρα στο South Beach.

Όλοι βγάζουν το καπέλο στον Pat Riley

Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως μέχρι τα μέσα των 90s στο Μαϊάμι δεν είχαν ιδέα πώς να κερδίζουν. Ήταν εκείνος που, μεταξύ άλλων, έπεισε τον Shaquille O'Neal (το 2004), επίλεξε τον Dwayne Wade στο νο.5 του draft (2003) και οραματίστηκε την Big Three era, υλοποιώντας την, το 2010. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τρεις μοναδική τίτλοι της ομάδας (2006, 2012, 2013) που ιδρύθηκε μόλις το 1988. Δεν το λες κι άσχημο. Πλέον, ο Riley επιτελεί τον ρόλο του Προέδρου στους Heat. Ουσιαστικά και μεθοδικά - μην ξεχνάς πως κάποτε είχε απολύσει τον εαυτό του από το ρόλο του GM, αναλογιζόμενος τα λάθη του.  

Συνεργάζεται ιδανικά με τον coach Spoelstra και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Η διαδικασία του δικού του Process έγινε χωρίς μεγάλα λόγια όπως συνέβη 1.279 μίλια βορειότερα (ναι, στην Φιλαδέλφεια) αλλά με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο rebuild που πήρε μεν περισσότερο χρόνο αλλά αποδίδει και θα συνεχίσει να αποδίδει και τις επόμενες δύο -τουλάχιστον- σεζόν. Αυτό που έκανε ο Riley ήταν να αναζητήσει εκείνους τους ρολίστες που είναι ικανοί να πλαισιώσουν οποιονδήποτε σούπερ σταρ, γνωρίζοντας πως δεν θα μπορέσει για τουλάχιστον 4 χρόνια να φτιάξει μία νέα Big 3.

ΠΑΤ ΡΑΪΛΙ 1

Βρήκε λοιπόν τα κατάλληλα δευτερεύοντα γρανάζια της μηχανής του, που ο ίδιος πίστευε διαχρονικά πως είναι ένα βασικό συστατικό για κάθε ομάδα που θέλει να γίνει πρωταθλήτρια, με τους Kelly Olynyk, Duncan Robinson, Meyers Leonard, Derrick Jones Jr., Jae Crowder και τους rookies Tyler Herro Kendrick Nunn να είναι οι περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Ανακάλυψε τον ηγέτη που έψαχνε στο πρόσωπο του Jimmy Butler, καθώς και έναν ακόμη All-Star παίκτη στον Bam Adebayo, δίχως να εξαντλήσει το salary cup. Οι Goran Dragic και Andre Iguodala (που κουβαλά ακόμη μπόλικη σκληράδα και τρία πρωταθλήματα) προσθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και το τελικό προϊόν είναι εκρηκτικό. Ένα πραγματικό dark horse που δείχνει να έχει φανταστικό μομέντουμ. 

"Θέλω να χτίσω μία ομάδα πρωταθλήτρια. Με ξέρετε, δεν έχω πολλή υπομονή. Και θέλω να δημιουργήσω ξανά μία ομάδα για το πρωτάθλημα. Είμαστε κοντά. Μπορεί να χρειαζόμαστε έναν ακόμη παίκτη, αλλά το θέμα είναι ότι είμαστε εκεί. Είμαστε διεκδικητές και αυτό με κάνει περήφανο" έλεγε τον περασμένο Απρίλιο, με πολλούς να μην αντιλαμβάνονται πλήρως το πού το πήγαινε. Κάποιοι αφελείς, τόλμησαν να τον ειρωνευτούν στα social media.

Το ακόμη πιο γοητευτικό της όλης υπόθεσης είναι πως οι Heat, εξαιτίας των χειρισμών του Pat Riley έχουν τεράστιο χώρο στο salary cup τους - τόσο, που μπορούν να δελεάσουν όχι έναν αλλά τουλάχιστον δύο κορυφαίους παίκτες στην free agency του 2021. Τότε που, σύμφωνα με το ελκυστικό project, το Μαϊάμι θα παίξει το δυνατό του χαρτί έχοντας προηγουμένως δομήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό και διψασμένο ρόστερ.

Οι Miami Heat περιμένουν πλέον τον αντίπαλό τους ανάμεσα σε Boston Celtics και Toronto Raptors για τους Τελικούς της Ανατολής. Αν καταφέρουν να βρεθούν στους NBA Finals 2020 θα επιβεβαιώσουν αυτό που πολλοί πιστεύουν ήδη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού: Ο Pat Riley δεν είναι απλά ένας από τους καλύτερους προπονητές όλων των εποχών αλλά και ο μεγαλύτερος executive που υπήρξε. Κοινώς, ο GOAT όσων βρέθηκαν σε ένα γήπεδο με κοστούμι και γραβάτα. Και δύσκολα θα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με αυτό.


Διάβασε ακόμη για τον JR Smith που κάποτε πλήρωσε το πιο εξωφρενικό πρόστιμο του ΝΒΑ, όταν ο Earvin Johnson έγινε Magic, το δολοφονικό ένστικτο του James Harden και πώς οι Chicago Bulls καταστράφηκαν μετά τον Michael Jordan.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος