Κι αν ο Γιάννης δεν είναι Jordan, αλλά Pippen;

Οι Miami Heat έχουν στριμώξει τους Milwaukee Bucks στα playoffs του ΝΒΑ και ο Richard Jefferson μόλις άνοιξε μία τεράστια συζήτηση.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Σεπτεμβρίου 2020

Το βράδυ της Τετάρτης, οι υπέροχοι φετινοί Miami Heat του Erik Spoelstra, του Jimmy Butler και (κυρίως) του Pat Riley κέρδισαν με 116-114 τους Milwaukee Bucks, κάνοντας το 2-0 στη σειρά για τους ημιτελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας του ΝΒΑ, επιβεβαιώνοντας αυτούς που πίστευαν πως στη Φούσκα της Φλόριντα όλα είναι πιθανά. Από την άλλη, η νέα ήττα των Ελαφιών έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Defensive Player of The Year και πιθανότατα back-to-back MVP του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη αντιμετωπίζει ένα σφοδρό κύμα κριτικής.

Ο πρώην σταρ του ΝΒΑ Richard Jefferson ανέφερε εντελώς κυνικά στο Twitter πως ο Έλληνας φόργουορντ ίσως είναι ένας Scottie Pippen της εποχής μας και χρειάζεται έναν αντίστοιχο Michael Jordan στο πλάι του για να τα καταφέρει.

Η σκέψη και κατ' επέκταση η διαδικτυακή λεζάντα του πρώην παίκτη των Bucks, Nets, Spurs, Cavaliers, Warriors, Jazz, Mavericks, Nuggets και πρωταθλητή το 2016 Jefferson βασίζεται σε κάποια πολύ λογικά επιχειρήματα πέρα από τη συνθήκη που έχει προς το παρόν διαμορφωθεί στην postseason.

"Δεν είναι ο τύπος που θα πάρει το κρίσιμο σουτ και θα το βάλει ή θα ευστοχήσει σε δύο πολύ κρίσιμες βολές. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Αυτά είναι πράγματα που ξεκάθαρα χρειάζεσαι από τον καλύτερο παίκτη της ομάδας σου για να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος" αναφέρει σε σχόλιό του ο Jefferson, ο οποίος εργάζεται πια ως αναλυτής του ESPN. Η εμφανής σε όλους αδυναμία του ηγέτη των Bucks στο σουτ από μέση και μακρινή απόσταση εξελίσσεται στην αχίλλειο πτέρνα του, κάτι που εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι Heat στήνοντας μία πολύ συγκεκριμένη αμυντική τακτική επάνω του, εναλλάσσοντας ικανότατους αμυντικούς όπως οι Jimmy Butler, Bam Adebayo και Jae Crowder.

Κι αν ο Γιάννης δεν είναι Jordan, αλλά Pippen;

Το πρόβλημα για τους Bucks γίνεται ακόμη χειρότερο όταν ο Γιάννης πηγαίνει στη γραμμή της φιλανθρωπίας, με το ποσοστό του στη Φούσκα να είναι μόλις 55,5% και 63,3% τη φετινή σεζόν. Το συγκεκριμένο πρόβλημα πολλαπλασιάζεται τόσο, που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα και καθιστά μοιραίες τις όποιες συγκρίσεις, όχι μόνο με το Iconic Duo της χρυσής εποχής των Chicago Bulls αλλά και με τους καλύτερους παίκτες των καιρών μας, όπως οι Kevin Durant, LeBron James και Kawhi Leonard.

Στο tweet του, το οποίο είναι άκρως ειλικρινές, ο Richard Jefferson έχει δίκιο. Ταυτόχρονα όμως έχει και άδικο. Στον αντίποδα και προς υπεράσπιση του Greek Freak, οφείλουμε να τονίσουμε κάποια πράγματα: Ο Γιάννης είναι μόλις 25 ετών και ήδη έχει κερδίσει τα βραβεία του MVP και του DPOY, κάτι που καθιστά την πεποίθηση πως δεν μπορεί να είναι το νο.1 σε μία ομάδα με βλέψεις πρωταθλητισμού τουλάχιστον λανθασμένη. Επιπροσθέτως δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι Michael Jordan πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα στα 28. Πολύ περισσότερο, ο Αντετοκούνμπο μοιάζει να χρειάζεται έναν αντίστοιχο Pippen στο πλευρό του, παράλληλα και συμπληρωματικά με ένα πιο πειστικό supporting cast. Ούτε το πρώτο ισχύει, εκτός αν θεωρεί κανείς πως ο Khris Middleton δικαιολογεί με την απόδοσή του τα 30,6 εκατ. δολάρια με τα οποία αμοίβεται ετησίως (σε μία ομάδα που διεκδικεί Τελικούς ίσως να είναι αναξιόπιστος ακόμη και ως τρίτη επιλογή) ή πως οι Pat Connaughton, Eric Bledsoe, George Hill, Wesley Matthews και Brook Lopez έχουν την ικανότητα και την προσωπικότητα να εξελιχθούν κατ' αντιστοιχία σε Toni Kukoc, Ron Harper, Steve Kerr, Dennis Rodman και Luc Longley του 2020. Έπειτα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως στον πάγκο των Ελαφιών δεν βρίσκεται ένας Phil Jackson να καθοδηγεί. Τέλος, η εποχή των ομάδων που στήνονταν γύρω από έναν και μόνο σταρ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, ούτε δύο δεν είναι αρκετοί και η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει, με φωτεινές (ευτυχώς) εξαιρέσεις ομάδες που λειτουργούν υποδειγματικά (και) ως σύνολα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ 2020 1

Με τη σειρά στο 2-0 οι Heat έχουν πλεονέκτημα, κυρίως και λόγω της κακής εικόνας της ομάδας του Mike Budenholzer. Βέβαια, σαν φαβορί, οι Bucks δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και είναι στο χέρι (και) του Γιάννη να ανατρέψει την κατάσταση. Αν το καταφέρει, θα έχει δώσει και ο ίδιος μία πολύ καλή απάντηση στον Richard Jefferson. Αν όχι, μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να επανεξετάζει τις επιλογές του, δεδομένου πως έχει ήδη μπει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Αλλά πέρα από όλα αυτά, ο Greek Freak οφείλει να συνεχίσει να δουλεύει πολύ σκληρά πάνω στις αδυναμίες του, προκειμένου να γίνει ο καλύτερος παίκτης που μπορεί. Να ξύσει ή ακόμη και να τρυπήσει το ταβάνι του. Το οφείλει, κυρίως, στον εαυτό του. 


Διάβασε ακόμη για την ημέρα που άλλαξε το μπάσκετ, την ηχητική συνέχεια του Τhe Last Dance, το δολοφονικό ένστικτο του James Harden, τον μοναδικό Pete Maravich και το πώς οι Chicago Bulls καταστράφηκαν μετά τον Michael Jordan.


φωτογραφίες ©Getty Images
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος