Πίσω στα τέλη Οκτωβρίου του 1899, ο Ελβετός επιχειρηματίας Hans Gamper τοποθέτησε μία αγγελία στην εφημερίδα Los Deportes, όπου καλούσε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη δημιουργία μίας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στις 29 Νοεμβρίου, οι θετικές απαντήσεις που έλαβε είχαν ως αποτέλεσμα την πρώτη συγκέντρωση στο Gimnasio Solé, που ουσιαστικά σήμαινε και την ίδρυση της Μπαρτσελόνα

Ο Gamper βρισκόταν στη Βαρκελώνη πριν από ένα ταξίδι στην Αφρική, όπου θα οργάνωνε κάποιες εταιρείες που θα δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο ζάχαρης. Τελικά, ερωτεύτηκε την καταλανική πρωτεύουσα και έμεινε για πάντοτε εκεί. Κυρίως όμως, 'ευθύνεται' για τη γέννηση ενός ονόματος-θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με αφορμή τα 122α γενέθλια των Μπλαουγκράνα, ακολουθούν όλα εκείνα που δόμησαν το πανίσχυρο ποδοσφαιρικό brand name που όλοι γνωρίζουν σήμερα.

Το έμβλημα και τα χρώματα

Το αρχικό έμβλημα του συλλόγου αποτελούνταν από το σύμβολο της Βαρκελώνης, περιτριγυρισμένο από δύο κλαδιά δάφνης και φοίνικα, ενώ στην κορυφή βρισκόταν το στέμμα της Αραγονίας, πάνω από το οποίο υπήρχε μια νυχτερίδα.

Το 1910 ο σύλλογος πραγματοποίησε ένα διαγωνισμό μεταξύ των μελών του, για το ποιος θα σχεδιάσει το καλύτερο έμβλημα. Νικητής αναδείχθηκε ο -παίκτης του συλλόγου- Carles Comamala. Η πρότασή του έγινε το έμβλημα που χρησιμοποιεί ο σύλλογος μέχρι και σήμερα, με κάποιες μικρές παραλλαγές.

Το 2002, το έμβλημα εκσυγχρονίστηκε από το σχεδιαστή Claret Serrahima, ο οποίος αφαίρεσε τις δύο από τις τρεις γωνίες στο πλάι και στο κάτω μέρος και τις τελείες ανάμεσα στα αρχικά F, C και Β.

> Διάβασε ακόμη: Πώς η Γιουβέντους έγινε η Μεγάλη Κυρία του ποδοσφαίρου

Το σύγχρονο logo αποτελείται από το Σταυρό του Αγίου Γεωργίου στην επάνω αριστερή γωνία, με τα χρώματα της Βαρκελώνης και της Καταλoνίας δίπλα του, όπως και τα χρώματα της ομάδας στο κάτω μέρος, τα οποία πλαισιώνουν μία μπάλα παλαιότερης εποχής.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Δεν αναφερόμαστε προφανώς στο πρόσφατο παρελθόν και τις ατασθαλίες στο οικονομικό σκέλος που έχουν φέρει το club στην πιο δύσκολη κατάσταση της σύγχρονης ιστορίας της αλλά στο γενικότερο πλαίσιο. Εκείνο που θέλει την Μπαρτσελόνα να λειτουργεί σαν εγγεγραμμένο αθλητικό σωματείο (asociación deportiva) και όχι ως αθλητική ανώνυμη εταιρεία (sociedad anónima deportiva).

Οι μετοχές της δηλαδή δεν είναι δυνατόν να αγοραστούν αλλά να 'αποδοθούν' σε μέλη της. Τα μέλη αυτά, που ονομάζονται sociοs, σχηματίζουν ένα διοικητικό συμβούλιο (junta directiva) που είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου. Σήμερα, η Μπάρτσα αριθμεί περισσότερα από 250.000 μέλη.

Η αντιπαλότητα με την Ρεάλ Μαδρίτης

Ρώτα τον εαυτό σου ποιο είναι το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό ντέρμπι του κόσμου. Σίγουρα μέσα στα 3 πρώτα που θα σκεφτείς είναι το 'Μπαρτσελόνα-Ρεάλ'.

Το El Clasico. Διαχρονιά, η συγκέντρωση ταλέντου σε κάθε ματς, το πάθος και η ένταση, ο ολόκληρος κόσμος που χωρίζει Καταλονία και Ισπανία καθώς και η προϊστορία του 21ου αιώνα, το καθιστούν μοναδικό. Και κάθε σπουδαίος σύλλογος οφείλει να έχει έναν εξίσου σπουδαίο αντίπαλο.

H διαχρονική προσφορά στο άθλημα

Η Μπάρτσα μετρά 4 κατακτήσεις στον 21ο αιώνα (2006, 2009, 2011 και 2015) αλλά αυτές φαντάζουν λίγες μπροστά στις στιγμές μαγείας που έχει χαρίσει στον ποδοσφαιρικό πλανήτη καθώς και στην επιδραστικότητά της στο ίδιο το ποδόσφαιρο διαχρονικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πώς άλλαξε το σπορ η ομάδα του Johna Cruyff ή εκείνη του Pep Guardiola, περισσότερα από 30 χρόνια μετά.

H La Masia και οι παίκτες-θρύλοι

Μία από τις πιο φημισμένες ακαδημίες ποδοσφαίρου του πλανήτη, όλων των εποχών - ίσως η καλύτερη, μαζί με εκείνη του Άγιαξ. Αυτό ακριβώς είναι η La Masia.

> Διάβασε ακόμη: Πώς είναι να είσαι οπαδός της Λίβερπουλ στον 21ο αιώνα

Και για να μην το πολυπαιδεύουμε για να σε πείσουμε -αν δεν έχεις καμία απολύτως εικόνα- αρκούν μόνο μερικά ονόματα για να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει στα τμήματα υποδομής των Καταλανών: Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi, Pep Guardiola, Mikel Arteta, Cesc Fabregas, Pedro Rodriguez, Victor Valdes, Sergi Barjuan, Thiago Motta, Gerard Pique, Ivan De La Pena, Sergio Busquets, Albert Ferrer, Guillermo Amor, Carles Puyol, μεταξύ άλλων. Καλοί, ε;

Getty Images

Εκτός όμως από τα δικά της παιδιά, η Μπαρτσελόνα πάντοτε είχε αδυναμία σε πάσης φύσεως αρτίστα κυκλοφορούσε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Διόλου τυχαία, τη φανέλα της φόρεσαν τεράστιοι παίκτες - άλλοι με μεγαλύτερη και άλλη με μικρότερη συνεισφορά αλλά σίγουρα όλοι μέρος της ιστορίας της.

Diego Maradona, Johan Cruyff, Ronaldinho, Hristo Stoichkov, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronald Koeman, Samuel Eto'o, Luis Suarez, Gheorge Hagi, Michael Laudrup, Dani Alves, Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic είναι μόνο μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα.