Αυτοί που σημάδεψαν τα σπορ το 2021

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σημάδεψαν τα σπορ το 2021.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Δεκεμβρίου 2021

Άλλοι για τους σωστούς, άλλοι για τους λάθος και άλλοι για τους πιο αναπόφευκτους λόγους. Όλοι τους όμως, αποτέλεσαν τα πρόσωπα του κόσμου των σπορ για το έτος που ετοιμάζεται να μας εγκαταλείψει σε μερικά 24ωρα. 

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί που σημάδεψαν τα σπορ το 2021Getty Images

Οι Milwaukee Bucks είναι πρωταθλητές του ΝΒΑ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε ο MVP των Τελικών, τον περασμένο Ιούνιο. O Greek Freak ολοκλήρωσε έτσι έναν τεράστιο κύκλο στην καριέρα του, που ξεκίνησε το βράδυ της 27ης Ιουνίου 2013, όταν επιλέχθηκε στο νο.15 του draft, με τον πιο θριαμβευτικό τρόπο. Ασφαλώς, μέχρι να ξεκινήσει ο επόμενος.

Η εθνική ομάδα πόλο

Τι να πει κανείς για αυτά τα παιδιά και για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που διαχρονικά ξέρει πώς να στέκεται σε όλες τις σπουδαίες διοργανώσεις.

εθνική ομάδα πόλο κόντρα στη σερβίαΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γιάννης Φουντούλης και οι υπόλοιποι παίκτες της εθνικής ομάδας πόλο όχι μόνο κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά παρέδωσαν και μαθήματα ζωής με τις δηλώσεις και τη στάση τους. 

Μίλτος Τεντόγλου

Ο 23χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση αθλητή. Και τον ευχαριστούμε και γι' αυτό. Αρχικά, χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μετά από εκείνο του Στέφανου Ντούσκου.

ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣHellenic Olympic Committee

Λίγο πριν, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε εμφανιστεί με γυαλιά ηλίου και απέδωσε έναν φόρο τιμής στο ιαπωνικό manga One Piece - και όχι στο σούμο, όπως αρχικά τονίστηκε από πολλά Μέσα. Και λίγο μετά το θρίαμβό του έκανε κάποιες επικές δηλώσεις

Simon Kjaer

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Δανίας και αμυντικός της Μίλαν έδειξε σε όλο τον πλανήτη πως μπορείς να είσαι αυτός που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει.

ΣΑΙΜΟΝ ΚΙΑΕΡ ΔΑΝΙΑ ΜΙΛΑΝAC Milan

Όταν ο συμπαίκτης και φίλος του Christian Eriksen κατέρρευσε στον αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία για το EURO, o ποδοσφαιρικός κόσμος (και σίγουρα όχι μόνο αυτός) απέκτησε έναν ακόμη ήρωα: Ο αρχηγός παρέδωσε σε όλους μαθήματα ηγεσίας, ψυχραιμίας σε κρίσιμες καταστάσεις και ανθρωπιάς. 

Τom Daley

Ο ίσως πιο viral αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο Βρετανός αθλητής της κολύμβησης, λατρεύει το πλέξιμο. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ενώ καθόταν στις εξέδρες για να παρακολουθήσει τον αγώνα γυναικών στην κολύμβηση αποφάσισε να ξεκινήσει να πλέκει.

Η φωτογραφία του έγινε viral στα social media με τον Daily να γράφει στο Instagram του ότι "το πλέξιμο είναι ένας τρόπος για να βρω ηρεμία καθώς απαλλάσσει από το άγχος". Well played Tom, well played.

Max Verstappen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Ο Ολλανδός πιλότος αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1, στον ίσως πιο επικό αγώνα όλων των εποχών, μόλις πριν μερικές ημέρες. Ο Max Verstappen κατάφερε να ξεπεράσει με απίστευτη προσπέραση στον τελευταίο γύρο του GP του Άμπου Ντάμπι τον Lewis Hamilton και να του πάρει μετά από 4 συνεχή χρόνια τον τίτλο του Παγκόσμιο Πρωταθλητή. 

Scottie Pippen

ΣΚΟΤΙ ΠΙΠΕΝ 7

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και πρώην σταρ των Chicago Bulls έστρεψε πάνω τα φώτα της δημοσιότητας αλλά όχι για λόγους που θα περίμενε κανείς. Πιο συγκεκριμένα, ο Ινδιάνος ουδέποτε έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το τελικό αποτέλεσμα του The Last Dance, κατηγορώντας για πολλά και διάφορα τον Michael Jordan.

Josh Cavallo

Ο 21χρονος Αυστραλός ποδοσφαιριστής έγινε ο πρώτος, εν ενεργεία, παίκτης που δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Ο αριστερός μπακ της Adelaide United έκανε coming out μέσω των προσωπικών του social media αλλά και εκείνων της ομάδας του, έδειξε το θάρρος του και γνωρίζει την αποθέωση από όλους.

Ο λόγος ασφαλώς ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, για κάτι που θα έπρεπε εν έτει 2021 να θεωρείται αυτονόητο.

Dusan Ivkovic

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Η απώλεια του Duda, ενός εκ των σπουδαίοτερων προπονητών στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ, ήταν ασφαλώς μία από τις πιο λυπητερές στιγμές από τον κόσμο των σπορ μέσα στο 2021. Ο Σέρβος τεχνικός άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Βελιγράδι. Το legacy του όμως θα ζει για πάντα.

Κώστας Γκελαούζος

Ο Κώστας Γκελαούζος ήταν ο νικητής του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Γκελαούζος έκοψε την κορδέλα του τερματισμού 2:16:50 μετά την εκκίνηση, χρόνος που αποτελεί ατομικό ρεκόρ.

Sergio Aguero

Ο σπουδαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση στις 15 Δεμεβρίου, εξαιτίας προβλήματος στην καρδιά, με το παιχνίδι να γίνεται ασφαλώς φτωχότερο. Ο σπουδαίος Αργεντινός επιθετικός αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο λόγω καρδιακής αρρυθμίας, μόλις 5 μήνες μετά τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. 

Η τεράστια καριέρα του είναι λίγο-πολύ γνωστή, με την ιστορία του να γράφεται μέχρι πρόσφατα στα ευρωπαϊκά γήπεδα: 175 παιχνιδια και 74 τέρματα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, 275 ματς και 184 γκολ με τη Σίτι, μόλις 5 (1 γκολ) με την Μπαρτσελόνα, 101 φορές φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής (βρίσκοντας 41 φορές δίχτυα), κέρδισε 5 φορές την Premier League και 2 το Κύπελλο Αγγλίας, συν ένα Europa League, ένα Copa America και ένα Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. 

Roberto Mancini και Gianluca Vialli

Οι Roberto Mancini και Gianluca Vialli ήταν δύο από τα σημαντικότερα πρόσωπα για την εθνική Ιταλίας στο θριαμβευτικό EURO 2020. Αλλά και γενικότερα, διαχρονικά.

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΑΝΤΣΙΝΙ ΚΑΙ ΤΖΙΑΝΛΟΥΚΑ ΒΙΑΛΙ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ

Μπορείς να διαβάσεις εδώ το bromance των δύο Ιταλών που ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης με την Σκουάντρα Ατζούρα το περασμένο καλοκαίρι.

Steph Curry

Ο σταρ των Golden State Warriors δεν είναι απλά ένας σπουδαίος σουτέρ αλλά ένας από τους αναμορφωτές του ίδιο του μπάσκετ στον 21ο αιώνα. Ο Curry πριν μερικές εβδομάδες και στο ματς εναντίον των New York Knicks στο Madison Square Garden, έφτασε τα 2.977 τρίποντα στην καριέρα του (σε 789 παιχνίδια), κάτι που τον φέρνει στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα ever.

Το ρεκόρ του φυσικά διευρύνεται όσο γράφονται αυτές οι γραμμές και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.

Dusan Vlahovic

Ο DUSAN VLAHOVIC ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑACF Fiorentina

Το παιδί-θαύμα από τη Σερβία κάνει θραύση με τη φανέλα της Φιορεντίνα, σκοράροντας σαν να μην υπάρχει αύριο στη Serie A. Σύντομα και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μεταγραφικά νέα του. 

Nikola Jokic

ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ

Ο Σέρβος σέντερ των Denver Nuggets Nikola Jokic ήταν ο MVP του NBA για την κανονική διάρκεια της σεζόν, διαδεχόμενος τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που είχε κατακτήσει δύο συνεχόμενες χρονιές το σχετικό βραβείο.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.