Τι σημαίνει το trade του James Harden στους Philadelphia 76ers

Τελικά, ποιος ευνοείται περισσότερο από τη σημαντική κίνηση στο φινάλε της trade deadline του ΝΒΑ;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Φεβρουαρίου 2022

Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά το blockbuster trade του 2021, ο James Harden βρίσκεται και πάλι εν κινήσει. Αυτή τη φορά, οι Nets αποφάσισαν να τον ανταλλάξουν -στους Philadelphia 76ers- λίγη ώρα πριν από την trade deadline. Στο deal, μεταξύ άλλων, την αντίθετη διαδρομή θα ακολουθήσει ο Ben Simmons.

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος χωρισμού

Δεν είναι μυστικό πως σχεδόν άπαντες στο ΝΒΑ γνώριζαν καλά ότι οι Brooklyn Nets θα έχαναν τον Μούσια στο άμεσο ή λίγο πιο μακρινό μέλλον.

Ο 32χρονος γκαρντ είχε αρχικά αρνηθεί μία νέα τριετή πρόταση των Nets για 161 εκατ. δολάρια, ενημερώνοντας πως θα έκανε χρήση της σχετικής option στο συμβόλαιό του, αναζητώντας μία άλλη -πιθανότατα μεγαλύτερη- πολυετή συμφωνία.

> Διάβασε ακόμη: Πώς ο Steph Curry άλλαξε το παιχνίδι

Το θέμα τόσο για τον Harden όσο και για την πρώην πλέον ομάδα του ήταν λοιπόν κυρίως οικονομικό: Οι μεν δεν τον έχασαν τσάμπα, ο δε, θα μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα. Αλλά δεν είναι μόνο τέτοιο. 

Όλοι κερδίζουν

Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός πως οι Nets θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν (και) ένα draft pick. Για αρχή, θα βελτιώσουν σημαντικά την άμυνά τους, που είναι μία από τις χειρότερες του πρωταθλήματος το 2022. Δεν είναι και λίγο να αποκτάς πιθανότατα τον πιο αποτελεσματικό αμυντικό της λίγκας στην περίμετρο. Ειδικά όταν αυτός έρχεται στη θέση ενός τύπου που πολύ συχνά έμοιαζε με 'τρύπα'.

Έπειτα, απέκτησαν έναν παίκτη που -θεωρητικά πάντοτε- δείχνει πιο συμβατός στο παιχνίδι τους και ο οποίος έχει πανίσχυρο κίνητρο.

Ο Ben Simmons θα προστεθεί στο πλευρό δύο ικανότατων σκόρερ (Durant και Irving), αδιαφορώντας πλήρως για το πόσες μπάλες θα παίρνει ο ίδιος. Ποτέ δεν ήταν τέτοιος παίκτης.

Έπειτα, στο μυαλό του Steve Nash υπάρχει ένα ασυνήθιστο άλλα άκρως ιντριγκαδόρικο πλάνο για ένα small-ball που δεν έχει ξαναδεί το ΝΒΑ, με τους Simmons και Durant στις δύο θέσεις των ψηλών. Ναι, ξέρω, ακούγεται τρελό αλλά για σκέψου μία πεντάδα όπου όλοι θα υπερτερούν τους προσωπικού τους αντιπάλου στο 1on1.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Philadelphia 76ers (@sixers)

Η Φιλαδέλφεια από την πλευρά της έχει στις τάξεις της το ενδεχομένως πιο φονικό  pick-and-roll δίδυμο του πρωταθλήματος, με τους Embiid και Harden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Philadelphia 76ers (@sixers)

O coach Doc Rivers βρίσκει επιτέλους το ball-dominant guard που ήθελε διακαώς, καθώς και έναν παίκτη στην περιφέρεια που θα μπορεί να σκοράρει όταν η μπάλα καίει. Θεωρητικά, οι Sixers γίνονται φαβορί για την Ανατολή. 

> Διάβασε ακόμη: Κάτι πάει στραβά με τον Grayson Allen

Και τέλος, ο ίδιος ο James Harden. Ο ίδιος επιθυμούσε πολύ να αγωνιστεί στους 76ers. Γνωρίζει πως θα βρει περισσότερο χώρο από ό,τι στους Nets και παράλληλα, με τον Joel Embiid στο πλευρό του, θα μπορεί να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα με πολύ πιο 'νορμάλ' τρόπο από τους Monstars του Μπρούκλιν. Όλα βέβαια θα φανούν -πού αλλού;- στο παρκέ.

 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος