LeBron James, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος παίκτης του ΝΒΑ

Σύμφωνα με το Forbes, είχε οικονομικές απολαβές 121,2 εκατ. δολάρια την περσινή χρονιά και πλέον μπαίνει και επίσημα στη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Γράφει: Esquire Editors 03 Ιουνίου 2022

Ο LeBron James, μετά τις 18 παρουσίες του στο αμερικανικό All-Star Game, τις 4 φορές που αναδείχθηκε πρωταθλητής ΝΒΑ και τις 2 φορές που κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, έφτασε σε ένα ακόμη ορόσημο της σταδιοδρομίας του, πετυχαίνοντας κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ εν ενεργεία παίχτης του NBA

Ο 37χρονος σούπερ σταρ αξίζει 1 δισ. δολάρια, όπως εκτιμά το Forbes, και είναι ο πρώτος εν ενεργεία παίκτης του ΝΒΑ που γίνεται δισεκατομμυριούχος. (Ο Michael Jordan, ο μοναδικός άλλος δισεκατομμυριούχος από τον χώρο του μπάσκετ, έφτασε να αξίζει δεκαψήφιο ποσό το 2014, δηλαδή 10 και πλέον χρόνια από την αποχώρησή του από τα παρκέ, χάρη σε μια εύστοχη επένδυση στην ομάδα μπάσκετ Charlotte Hornets).

'Είναι ένα ορόσημο στην καριέρα μου. Θέλω να μεγιστοποιήσω την επιχείρησή μου. Και αν το πετύχω, αν τύχει και γίνω αθλητής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είμαι ενθουσιασμένος', δήλωσε ο James στο GQ σε μια προφητική συνέντευξη το 2014.

Ο James έκανε ακριβώς αυτό: μεγιστοποίησε την επιχείρησή του με περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια σε κέρδη προ φόρων. Έχει κερδίσει περισσότερα από 385 εκατ. δολάρια σε μισθούς από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, τους Μαϊάμι Χιτ και τους Λος Άντζελες Λέικερς ως ο πιο ακριβοπληρωμένος ενεργός ΝΒΑer. Eκτός γηπέδου, έχει συγκεντρώσει έσοδα άνω των 900 εκατ. δολαρίων από χορηγίες και επενδυτικές κινήσεις.

LeBron James, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος παίκτης του ΝΒΑGetty Images

Την πρώτη του συμφωνία ο James την έκλεισε με τη Nike το 2003, σε ηλικία 18 ετών, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Reebok και της Adidas. Αποδείχθηκε σωστή απόφαση. Μετά από μια δεκαετία -και πλέον- επιτυχιών, στα τέλη του 2015 έκλεισε μια συμφωνία εφ' όρου ζωής με τη Nike, η οποία του αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια ετησίως. Πέρυσι, χάρη στη Nike, και σε συμφωνίες με brands όπως η AT&T, η PepsiCo και η Walmart, ήταν ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο.

To κλειδί για να μπει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, όμως, ήταν οι διαφημιστικές συμφωνίες, από τις οποίες αμείβεται με μετοχές των εταιρειών και μερίσματα επί των κερδών. Το 2015, ο James ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τα McDonald's, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 15 εκατ. δολάρια για τέσσερα χρόνια, για να ποντάρει στην ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα Blaze Pizza, στην οποία έχει επενδύσει. Επίσης, έχει μετοχές σε εταιρείες όπως η Tonal και ο κολοσσός Lyft.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγεται η SpringHill, μια εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών που ίδρυσε ο James με τον συνεργάτη του, Maverick Carter. Τον περασμένο Οκτώβριο, επενδυτές -μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης των Boston Red Sox Fenway Sports Group και η Epic Games- εξαγόρασαν την εταιρεία, η οποία συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας Space Jam: A New Legacy -με το box office της να ανέρχεται στα 163 εκατ. δολάρια παγκοσμίως- και του ντοκιμαντέρ του HBO What's My Name: Muhammad Ali - με αποτίμηση 725 εκατ. δολαρίων. Ο James παραμένει ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας.

The Spring Hill Company: 300 εκατ. δολάρια

Η Spring Hill, που πήρε το όνομά της από το συγκρότημα διαμερισμάτων στο Άκρον του Οχάιο, όπου ο James και η μητέρα του βρήκαν σταθερότητα, είναι ο συνδυασμός τριών εταιρειών σε μία: του πρακτορείου μάρκετινγκ Robot Company, της αθλητικής πλατφόρμας Uninterrupted και της SpringHill Entertainment, που ιδρύθηκε το 2007 ως όχημα παραγωγής για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τα σχολικά χρόνια του James, More Than A Game.

Το 2020, ο James και ο Carter συγχώνευσαν τις τρεις εταιρείες δημιουργώντας τη The SpringHill Company, αφού συγκέντρωσαν 100 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότες, μεταξύ των οποίων ο επενδυτικός σύμβουλος του LeBron James, Paul Wachter, και η Elisabeth Murdoch, κόρη του δισεκατομμυριούχου της News Corp, Rupert Murdoch. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο James πούλησε ένα 'σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό' έναντι 725 εκατ. δολαρίων σε επενδυτές όπως οι RedBird Capital Partners, Fenway Sports Group, Nike και Epic Games. Ο James παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος ιδιώτης της εταιρείας, αν και το ποσοστό του μάλλον δεν υπερβαίνει το 50%.

Η SpringHill ετοιμάζει αυτή την περίοδο μια βιογραφική ταινία για τα παιδικά χρόνια του James και ένα remake της κωμωδίας House Party του 1990, που αναμένεται να προβληθεί στο HBO Max τον Ιούλιο.

Fenway Sports Group: 90 εκατ. δολάρια

Όνειρο του LeBron James, όπως έχει πει δημοσίως, είναι να γίνει ιδιοκτήτης μιας ομάδας του NBA. Και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο αστέρας του Λέικερς ήδη συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς επαγγελματικών ομάδων μπέιζμπολ, ποδοσφαίρου και χόκεϊ.

Συγκεκριμένα, απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στη Λίβερπουλ το 2011, όταν η Robot Company συνεργάστηκε με τη Fenway Sports Group. Πέρυσι, ο ίδιος και ο Maverick Carter αντάλλαξαν τα μερίδιά τους στη Λίβερπουλ με μερική ιδιοκτησία της FSG.

Ο James εκτιμάται ότι κατέχει περίπου το 1% του Ομίλου, στον οποίο ανήκουν οι Boston Red Sox, το Fenway Park και η Λίβερπουλ, το 50% της Roush Fenway Racing και το 80% του New England Sports Network. Στα τέλη του 2021, η FSG συμφώνησε να καταβάλει περίπου 900 εκατ. δολάρια για να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τους Pittsburgh Penguins του NHL.

Real Estate: 80 εκατ. δολάρια

Ο James έχει στην κατοχή του τουλάχιστον τρία ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 80 εκατ. δολαρίων. Έχτισε μια έπαυλη αξίας 10 εκατ. δολαρίων κοντά στη γενέτειρά του, το Άκρον του Οχάιο. Το 2017 αγόρασε μια οικία 8 υπνοδωματίων στην αριστοκρατική γειτονιά Brentwood του Λος Άντζελες έναντι 23 εκατ. δολαρίων. Η τελευταία του αγορά: μια έπαυλη 13.000 τετραγωνικών μέτρων στο Μπέβερλι Χιλς. Ο James κατέβαλε 36,75 εκατ. δολάρια για ένα σπίτι του 1930 στην κορυφή του λόφου, το οποίο κατεδάφισε για να χτίσει στη θέση του τη δική του έπαυλη.

Blaze Pizza: 30 εκατ. δολάρια

Ο James έχει κάνει τα πάντα για την Blaze Pizza, δουλεύοντας ακόμη και πίσω από τον πάγκο ή βγαίνοντας στους δρόμους για να διανείμει φαγητό προωθώντας τη μάρκα. Ο ενθουσιασμός του είναι κατανοητός. Φέρεται να πλήρωσε λιγότερο από 1 εκατ. δολάρια για ένα ποσοστό 10% της αλυσίδας το 2012. Έκτοτε το brand έχει αναπτύξει περισσότερα από 300 ιδιόκτητα και franchise καταστήματα σε  ΗΠΑ και Καναδά. Το Forbes εκτιμά ότι το μερίδιο του James στην αλυσίδα -συν το μικρό μερίδιό του από 18 καταστήματα franchise Blaze στη Φλόριντα και το Ιλινόις που διευθύνει ο Larry Levy- αξίζει περίπου 30 εκατ. δολάρια.

Μετρητά και άλλες επενδύσεις

Είναι δαπανηρό να ζεις σαν τον LeBron James, αλλά ακόμη και μετά τα χρήματα που 'μοιράζονται' σε μάνατζερ, ατζέντηδες και δικηγόρους, αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες ενός σούπερ σταρ, το Forbes εκτιμά ότι ο James διαθέτει περιουσιακά στοιχεία καθαρής αξίας άνω των 500 εκατ. δολαρίων, επιπλέον από τα προαναφερθέντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα έσοδα από την πώληση της Beats by Dre στην Apple, αξίας 3 δισ. δολαρίων το 2014, (ο James είχε ένα μικρό ποσοστό) και τις μετοχές της εισηγμένης Beachbody, η οποία εξαγόρασε την Ladder, την εταιρεία αθλητικής διατροφής που ίδρυσε ο LeBron James μαζί με τον Arnold Schwarzenegger, το 2020 έναντι 28 εκατ. δολάρια σε μετοχές.

Από: Capital.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.