Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα 'τελειώσουν' την πανδημία

Η υποχρέωση κατοχής διαβατηρίων εμβολιασμού ενέχει πολλές προκλήσεις.

Γράφει: Esquire Editors 01 Απριλίου 2021

Έως ότου τα εμβόλια κατά του κορονοϊού διανεμηθούν ισότιμα και τα κράτη συμφωνήσουν σε κοινά πρότυπα ανοσοποίησης, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρόκειται να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Περισσότερες από 448 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως, και σε ορισμένες χώρες τα προγράμματα εμβολιασμού επιτρέπουν ήδη στους ανθρώπους να επιστρέψουν σχεδόν στην κανονική ζωή τους. Στο Ισραήλ, όπου το 50% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, οι πολίτες μπορούν να δείξουν ένα "πράσινο πάσο” -που αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί- για να εισέλθουν σε εστιατόρια, θέατρα και γυμναστήρια. 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Κίνα ανακοίνωσαν πρόσφατα τις δικές τους εκδοχές διαβατηρίων εμβολιασμού. 

Παρότι προς το παρόν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν στους κατόχους τους να εισέλθουν σε επιχειρήσεις της χώρας τους, οι κυβερνήσεις ελπίζουν να τα αξιοποιήσουν και για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών και των διασυνοριακών μετακινήσεων.

Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του κόσμου, καταγράφονται ελλείψεις σε εμβόλια κατά του κορονοϊού, ενώ σε ορισμένες χώρες δεν είναι καν διαθέσιμα. Έτσι, καθώς οι κυβερνήσεις, κυρίως των πλούσιων χωρών, επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, κινδυνεύουν να βασιστούν σε ένα κατακερματισμένο σύστημα που θα μπορούσε τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξάπλωση της πανδημίας. 

Πέρα από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που προετοιμάζουν Ευρώπη και Κίνα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεργάζεται με μια ομάδα που αποκαλείται Commons Project για τη θέσπιση ενός συστήματος επιβεβαίωσης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Επίσης, η IBM αναπτύσσει ένα "ψηφιακό διαβατήριο υγείας” και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών αναπτύσσει μια εφαρμογή για smartphones που θα παρέχει στους επιβάτες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις διαγνωστικών ελέγχων και εμβολιασμού.

Η υποχρέωση κατοχής "διαβατηρίων εμβολιασμού” πάντως για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών ενέχει πολλές προκλήσεις. Το διεθνές δίκαιο επιτρέπει στις χώρες να απαιτούν από τους επισκέπτες να αποδείξουν πως έχουν εμβολιαστεί για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός. Ωστόσο, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι καινούριο απόκτημα, ενώ δεν έχουν λάβει όλα έγκριση για χρήση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν ότι θα αποδέχονται μόνο τα πιστοποιητικά που αφορούν εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί προς χρήση εντός των συνόρων τους. Η Κίνα έχει ανακοινώσει ήδη ότι το διαβατήριο εμβολιασμού της θα επιτρέπει την είσοδο αλλοδαπών μόνο εφόσον έχουν κάνει κάποιο κινεζικό εμβόλιο. Ωστόσο, κανένα από τα εμβόλια που διατίθενται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αναπτυχθεί από κινεζική εταιρεία. Το δε εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca χορηγείται ήδη σε 86 χώρες, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Επιπλέον, τα εμβόλια που χορηγούνται αυτή τη στιγμή σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού που εντοπίζονται είτε στο εσωτερικό τους είτε στο εξωτερικό.

Αυτά τα ζητήματα λοιπόν πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμια κλίμακα, επομένως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτά κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που θα πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Μάιο.

Τα επιμέρους συστήματα "διαβατηρίων εμβολιασμού” θα πρέπει να διευκρινίσουν ποια εμβόλια θα γίνονται δεκτά, ενώ θα πρέπει να είναι σε θέση να επικαιροποιούν τις απαιτήσεις ανοσοποίησης όταν αλλάζουν οι οδηγίες των φορέων δημόσιας υγείας. Τα συστήματα θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι κάποια χώρα δεν θα μπορεί αυθαιρέτως να αρνείται την αποδοχή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού. Χωρίς διεθνή συναίνεση, υπάρχει ο κίνδυνος να "εγκλωβιστούμε” σε γεωπολιτικούς διαχωρισμούς με ασυνεπείς απαιτήσεις ανοσοποίησης, που θα μπορούσαν να παρατείνουν την πανδημία. Τα διαβατήρια εμβολιασμού που επιτρέπουν στους πολίτες ορισμένων χωρών να ταξιδεύουν διεθνώς ,την ώρα που εκατομμύρια άλλοι περιμένουν να εμβολιαστούν, θα οδηγήσουν μόνο στην εμβάθυνση των ανισοτήτων παγκοσμίως. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη κάποιο σχέδιο για διαβατήριο εμβολιασμού. Οι Αμερικανοί που εμβολιάζονται ωστόσο λαμβάνουν μια κάρτα που αναγράφει την ημερομηνία και τη δόση του εμβολίου που τους χορηγήθηκε, αλλά οι εν λόγω κάρτες δεν χρησιμοποιούνται ως "πιστοποιητικά” και μπορούν εύκολα να παραποιηθούν.

Επιπλέον, ένα αμερικανικό σχέδιο για διαβατήριο εμβολιασμού θα ήγειρε επίσης διάφορα ζητήματα. Πρώτον, η διανομή εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει πολλές ανισότητες: οι μαύροι και οι λατίνοι εμβολιάζονται σε πολύ μικρότερα ποσοστά σε σύγκριση με τους λευκούς. Δεύτερον, δεν μπορούν όλοι ακόμη να εμβολιαστούν, καθώς τα εμβόλια δεν έχουν λάβει άδεια για χορήγηση σε παιδιά, ενώ και τα στοιχεία για την ασφάλεια που παρέχουν στις εγκύους είναι ελλιπή. Επομένως, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει να διαθέτουν έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εμβολιαστούν δεν θα αποκλείονται από θέσεις εργασίας, υπηρεσίες ή την εκπαίδευση.

Τυχόν απαίτηση από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις κατοχής πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν θα επιφέρει μόνο ηθικά και νομικά κωλύματα, αλλά και υλικοτεχνικές προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο συλλογής, αποθήκευσης, επαλήθευσης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Οι δε επιχειρήσεις που απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού των πελατών ή των υπαλλήλων τους θα χρειαστεί να έχουν συστήματα για την επιβεβαίωση των διαβατηρίων εμβολιασμού, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Παρότι τα σχολεία και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας εδώ και καιρό απαιτούν και παρακολουθούν ορισμένες ανοσοποιήσεις, πολλές εταιρείες δεν χρειάστηκε ποτέ να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις ενός εμβολίου.

Επιπλέον, εάν τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν τη μορφή εφαρμογής για smartphones, ορισμένοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Και, φυσικά, δεδομένου ότι ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα περιέχει προσωπικά δεδομένα υγείας, η αποτυχία προστασίας των εν λόγω πληροφοριών ενέχει τον κίνδυνο απάτης, παραποίησης, διάκρισης και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο περιμένουν εναγωνίως να τερματιστεί η πανδημία, και όσοι εμβολιάζονται εύλογα είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν από την ελευθερία που υπόσχεται η ανοσοποίησή τους. Ωστοσο, οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για τη θέσπιση διαβατηρίων εμβολιασμού πρέπει να συντονιστούν διεθνώς και να συνδυαστούν με την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ