Βαθιά και παντοτινή υπόκλιση στον LeBron James

Ο μύθος του ΝΒΑ κλείνει σήμερα τα 38 του χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Δεκεμβρίου 2022

Είναι ο LeBron James ο πιο ξεχωριστός σταρ του ΝΒΑ που υπήρξε ποτέ; Η παραπάνω ερώτηση σίγουρα μπορεί να πάρει πολλές απαντήσεις στο γνωστό ναι-μεν-αλλά στυλ και πιθανότατα συγκριτικά με κάποιον ή κάποιους άλλους, αναλόγως τις προτιμήσεις των ανθρώπων με τους οποίους έχεις μπει στο εν λόγω debate. Σε κάθε περίπτωση, ο θρυλικός μπασκετμπολίστας των Los Angeles Lakers -και πριν από αυτούς, των Cleveland Cavaliers και των Miami Heat- είναι ένα όνομα που θα μείνει στην ιστορία. 

Με αφορμή τα σημερινά, 38α γενέθλιά του (γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1984 στο Άκρον του Οχάιο), καταγράφουμε όλα εκείνα που τον κάνουν -όπως λέμε και στο χωριό- unique. Ή πιο ορθά, Βασιλιά.

Ένα αθλητικό φαινόμενο

Έχει το ίδιο μέγεθος με τον Karl Malone αλλά παίζει σαν γκαρντ. Έχει απίστευτη αίσθηση του παρκέ και σπάνιο χάρισμα στην πάσα. Μπορεί να βάλει την μπάλα όπως θέλει στο καλάθι και, όταν τα πράγματα ζορίζουν, να βάλει εκεί ακόμη και τον προσωπικό του αντίπαλο. Η δύναμή του είναι απόκοσμη, τόσο, που θα μπορούσε εύκολα να κάνει καριέρα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. 

Βαθιά και παντοτινή υπόκλιση στον LeBron JamesGetty Images

Γενικά, το αθλητικό και το μπασκετικό του πακέτο είναι τόσο πλήρες, όσο δεν έχουμε δει από κανέναν ποτέ πριν στο παρελθόν. Ένα τανκ ύψους 2.06 μ. και βάρους 113 κιλών που κινείται με χάρη στο παρκέ, γνωρίζοντας πώς και τι, κάθε στιγμή, συνδυαστικά με ένα πολύ υψηλό IQ μέσα στο παιχνίδι. Ακόμη και τώρα, λίγο πριν τα 40, είναι ικανός να καθορίσει την εξέλιξη του πρωταθλήματος. 

To legacy 

ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΪΜΣ THE DECISION 2

Πέρα από τα 4 πρωταθλήματα με 3 διαφορετικές ομάδες (2012, 2013, 2016, 2020), τα αξιοσημείωτα στατιστικά και τις ατομικές βραβεύσεις, ο LeBron James και οι επιλογές του αποτέλεσαν την αφετηρία για μία νέα εποχή στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. 

> Διάβασε ακόμη: Πώς ο Steph Curry άλλαξε το παιχνίδι

Το αθλητικό του προφίλ διαμόρφωσε εν πολλοίς τον all around παίκτη του 21ου αιώνα ενώ οι μετακινήσεις του, την εποχή των superteams στο ΝΒΑ, που βλέπουμε να συνεχίζεται μέχρι σήμερα (έτσι δεν είναι Kevin Durant;).

Ιδρυτής του I Promise School

Πίσω στο καλοκαίρι του 2018, αποφάσισε να επεκτείνει την κοινωνική του προσφορά, αποδεικνύοντας πως ακόμη και οι κορυφαίοι (και πλουσιότεροι) αθλητές μπορούν να συμβάλλουν με δραστικό τρόπο στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της σύγχρονης εποχής. Σε συνεργασία με το δημόσιο εκπαιδευτικό δίκτυο του Οχάιο, o James εγκαινίασε τότε το δημόσιο σχολείο Ι Promise στην hometown του, το Άκρον.

ΛΕΜΠΡΟΝ

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα/ δημοτικό σχολείο που προσφέρει τη δυνατότητα σωστής εκπαίδευσης σε παιδιά προερχόμενα από οικογένειες με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, βοηθώντας τα να χτίσουν το μέλλον τους. Μέχρι σήμερα, αριθμεί περισσότερους από 250 μαθητές.

> Διάβασε ακόμη: Αυτοί που σημάδεψαν τα σπορ το 2021

Ένας καταπληκτικός Multi-Tasker

ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΪΜΣ

Εκτός από το να παίζει μπάσκετ και πέρα από το φιλανθρωπικό του έργο, έχει να επιδείξει αρκετά ακόμη πράγματα. Μεταξύ αυτών, η παρουσία του σε σειρές και ταινίες (πχ το sequel του Space Jam), η εταιρεία παραγωγής που ανήκει στον ίδιο SpringHill Co. και η ενασχόλησή του με τα NFTs.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος