Οι Los Angeles Lakers έπρεπε να κερδίσουν

Ο Lebron James οδήγησε τους Los Angeles Lakers στον τίτλο του ΝΒΑ. Έτσι δηλαδή όπως ακριβώς έπρεπε.

Oι Los Angeles Lakers του LeBron James είναι για 17η φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές του ΝΒΑ, καθώς επικράτησαν τα ξημερώματα των Miami Heat με 106-93 στο Game 6 των Τελικών, στην περίφημη Φούσκα της Φλόριντα. Η χρονιά λοιπόν ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες ολοκληρώθηκε και η Φούσκα άντεξε. Το complex από resorts και mini-arenas του Ορλάντο κράτησε τον κορονοϊό εκτός playoffs τόσο σθεναρά, σαν να ήταν οι New York Knicks.

Η αυλαία έπεσε, οι Lakers θριάμβευσαν - ισοφαρίζοντας μάλιστα σε τίτλους τους αιώνιους αντιπάλους τους, Boston Celtics. O 6ος Τελικός όπως και η παρουσίαση του τροπαίου του ΝΒΑ θύμιζαν σε κάθε πτυχή τους τον σουρεαλισμό που επικρατεί στο 2020: Το γήπεδο ήταν σχεδόν άδειο, οι θεατές ήταν ουσιαστικά pixels, οι δημοσιογράφοι έπαιρναν συνεντεύξεις με μάσκες από μακριά, τα συνθήματα κοινωνικής δικαιοσύνης κοσμούσαν τις φανέλες και τα λογότυπα του παρκέ υπενθύμιζαν πως καμία πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή και το ρόλο της σπορ κουλτούρας σε αυτήν.

Οι Los Angeles Lakers έπρεπε να κερδίσουν

Δεν είναι μόνο η πανδημία

Εκτός από την Covid-19, το ΝΒΑ έπρεπε να αντιμετωπίσει και κάτι ακόμη. Για την ακρίβεια έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ.

Μία λίγκα όπου η πλειοψηφία των παικτών είναι μαύροι ενώ οι προπονητές και οι ιδιοκτήτες λευκοί, δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να είναι απολιτίκ. Το ίδιο συνέβη και τώρα, με το πιο λαμπερό franchise της ιστορίας της -ναι, αυτό ακριβώς είναι οι Lakers- να πρωτοστατεί.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ ΝΒΑ 2020 4
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ ΝΒΑ 2020 1

Πρώτος και καλύτερος, ο ίδιος ο LeBron James: BLM supporter πριν αυτό γίνει cool και φυσικά πάντοτε απέναντι στον Donald Trump. Ίσως ο πιο πολιτικοποιημένος παίκτης αυτού του διαμετρήματος που πάτησε ποτέ παρκέ, τουλάχιστον στην μετά-Kareem Abdul-Jabbar εποχή. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, μέσα από το Instagram account του, ο Βασιλιάς έκανε λόγο για μία "revenge season”. Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι έχασε το τελευταίο κομμάτι της σεζόν λόγω τραυματισμού και οι Lakers δεν μπήκαν καν στα playoffs. Δεν αρκούσε όμως μόνο το social-mediaκό swagger για να συμβεί κάτι τέτοιο, γι' αυτό και επιστράτευσε το καλοκαίρι του 2019 τον Anthony Davies από τους New Orleans Pelicans - αλλά όχι μόνον αυτόν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🏆📸 Title #17 for the @lakers!

A post shared by • #WholeNewGame • (@nba) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🏆🏆🏆 3x NBA Champion and 1x Champ with the @lakers... @javalemcgee!

A post shared by • #WholeNewGame • (@nba) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2019: Alex Caruso was playing in the G League. 2020: He's starting Game 6 of the #NBAFinals

A post shared by Los Angeles Lakers (@lakers) on

Πολλές από τις υπόλοιπες κινήσεις της ομάδας έμοιαζαν αρχικά να είναι φτιαγμένες για γλέντια στο Twitter: Για παράδειγμα εδώ και μία τουλάχιστον 5ετία κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον Dwight Howard, ο Alex Caruso θεωρείται cult φιγούρα λόγω παρουσιαστικού και ο Kyle Kuzma διχάζει. Κι όμως, αυτοί είναι πλέον Πρωταθλητές του ΝΒΑ, διαδεχόμενοι τους θαυμάσιους Toronto Raptors της προηγούμενης σεζόν.

Για τον Kobe και την Gianna

Λίγους μήνες πριν, στα τέλη Ιανουαρίου, ο πλανήτης υπέστη ένα ισχυρό σοκ όταν ο Kobe Bryant, η 13χρονη κόρη του Gianna Maria και άλλοι 7 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους μετά από πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Calabasas της Καλιφόρνια. Το γεγονός, όπως ήταν φυσιολογικό, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον οργανισμό των Los Angeles Lakers. Η ιστορία και το legacy πάντοτε ζύγιζαν διαφορετικά για τους Λιμνάνθρωπους αλλά ο θάνατος του Bryant ήταν κάτι άλλο, για ολόκληρο το Λος Άντζελες που έχει γεμίσει με τη μορφή του - σε τοίχους, στο δρόμο, ακόμη και στα κουτάκια αναψυκτικών που κυκλοφορούν στα καταστήματα της πόλης.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ ΝΒΑ 2020 3

Η θλίψη μετατράπηκε σε πίεση. Πίεση να κερδίσουν για τον Kobe. Και τότε ξέσπασε η πανδημία. Την ίδια ημέρα που ο Tom Hanks μαζί με τη σύζυγό του Rita Wilson ανακοίνωναν πως νόσησαν από τον κορονοϊό, το ΝΒΑ αποφάσιζε να αναστείλει τη σεζόν. Αστραπιαία, ο LeBron James φαινόταν να χάνει την ευκαιρία να κερδίσει έναν ακόμη τίτλο αλλά κυρίως να τιμήσει το θρυλικό νο.24 των Lakers έτσι όπως έπρεπε.

Όταν οι Lakers έφτασαν τελικά στο Ορλάντο για τη συνέχεια της αγωνιστικής χρονιάς, έμοιαζαν αποδιοργανωμένοι. Ο ίδιος ο James έμοιαζε να έχει μεγαλώσει μετά την καραντίνα. Όλα άλλαξαν όταν έχασαν το Game 1 από τους Portland Trail Blazers για τον πρώτο γύρο των playoffs.

Οι αθλητικογράφοι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού έβγαλαν τα μαχαίρια για να τους ξεσκίσουν. Οι μόνοι όμως που μύρισαν αίμα ήταν οι παίκτες της ομάδας και κυρίως ο LeBron. Όλες οι σειρές έληξαν με 4-1 υπέρ τους και μόνο το Miami μπόρεσε να τους πάρει δεύτερο παιχνίδι. Ουσιαστικά, κανείς δεν μπόρεσε να τους κοντράρει.

Όχι απλά ένας θρίαμβος

Η προϊστορία των Lakers είναι πολύ πλούσια σε θριάμβους. Οι James και Davis θα χρειαστεί να κερδίσουν κι άλλα πρωταθλήματα για να κερδίσουν την αθανασία στο LA. Αλλά προς το παρόν εκπλήρωσαν το χρέος τους. Έφεραν τον τίτλο, την κατάλληλη στιγμή. Ο LeBron έκανε ένα ακόμη βήμα για να μπει το όνομά του κοντά σε εκείνο του Michael Jordan, στο ίσως πιο αμφίρροπο μπασκετικό debate της ιστορίας.

Η νίκη των Lakers του LeBron είναι μία ηχηρή απάντηση σε κάθε λογής hater ή doubter. H Φούσκα και τα όσα έγιναν σε αυτήν είναι κάτι αντίστοιχο από το ΝΒΑ προς τον Donald Trump, καταδεικνύοντας πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας όλους τους πόρους στην κατοχή του, δεν μπόρεσε να φτιάξει μία αντίστοιχη "φούσκα" για τον αμερικανικό λαό. 

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ ΝΒΑ 2020 6

Σαν πολιτιστικό προϊόν, το NBA έδωσε επίσης στη χώρα κάτι άλλο που είχε λείψει: Μία ωραία ιστορία. Κάτι που θα συζητούν όλοι, "όταν όλο αυτό τελειώσει".

Οι νικητές έπρεπε οπωσδήποτε να είναι οι Los Angeles Lakers. Και ήταν.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.