Τι σχέση έχει το Crypto με την επένδυση Musk στο Twitter;

Ο Elon Musk φαίνεται να έχει αρκετούς φίλους, δισεκατομμυριούχους των Crypto.

Γράφει: Esquire Editors 08 Νοεμβρίου 2022

Δύσκολη χρονιά η φετινή για τους δισεκατομμυριούχους των crypto, οι οποίοι είδαν την καθαρή τους αξία να κατρακυλά κατά το sell-off της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η εξαγορά, όμως, του Twitter από τον Elon Musk τούς έκανε να χαμογελάσουν πάλι.

Οι υποστηρικτές του Musk

Στο πρόσωπο του Musk και στη δέσμευσή του να φέρει την "ελευθερία του λόγου" στο Twitter, οι πλούσιοι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων διακρίνουν έναν οικείο τρόπο σκέψης. Στον –εκπεφρασμένο συχνά– ενθουσιασμό του Musk για τα crypto (συμπεριλαμβανομένης της αγάπης που τρέφει για τοdogecoin), ορισμένοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους πως το Twitter θα δημιουργήσει συστήματα πληρωμής σε κρυπτονομίσματα ή θα ενσωματώσει στοιχεία του "Web3".

"Νομίζω ότι ο Elon είναι φοβερός και είμαστε τόσο τυχεροί που τον έχουμε στον πλανήτη μας", έγραψε σε e-mail του προς το Forbes ο επενδυτής VCs και Bitcoin Tim Draper. (H "βουτιά" του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος συμπαρέσυρε νωρίτερα φέτος τον Draper εκτός του "κλαμπ των δισεκατομμυριούχων".) "Πιστεύω ότι θέλει να σώσει τον πλανήτη με την Tesla, να διασφαλίσει πως μπορούμε να φύγουμε από τη Γη με τη SpaceX και να φέρει την ελευθερία του λόγου σε όλους με το Twitter – και όλα αυτά τα κάνει αποκομίζοντας κέρδη, ώστε να μπορεί να τα εκπληρώνει. Ελπίζω να μακροημερεύσει".

Άλλος ένθερμος υποστηρικτής του Musk είναι ο Changpeng Zhao, ιδρυτής και CEO της Binance. Το εν λόγω ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων επένδυσε 500 εκατ. δολάρια αυτόν τον μήνα για να βοηθήσει τον Musk να μετατρέψει σε ιδιωτική εταιρεία το Twitter, έναντι 44 δισ. δολαρίων.

"Το Twitter είναι μια πλατφόρμα ελευθερίας λόγου, είναι παγκόσμια και πολύ σημαντική", δήλωσε στο CNBC προ ημερών ο "CZ". "Θέλουμε να υποστηρίζουμε ισχυρούς επιχειρηματίες – και ο Elon Musk είναι πολύ ισχυρός".

Ο "CZ", η αξία του οποίου ανέρχεται στα 17,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes, έχει και άλλους λόγους για να τάσσεται υπέρ της εξαγοράς του Twitter από τον Musk. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν θέση σε έναν κόσμο ελευθερίας του λόγου", πρόσθεσε ο CZ. "Θέλουμε να φέρουμε το Twitter στο Web3 όταν θα είναι έτοιμο".

Σύμφωνα με τον Owen Lau, αναλυτή μετοχών της Oppenheimer & Co., η επένδυση της Binance δίνει στον "CZ" ένα προβάδισμα για να επηρεάσει τις μελλοντικές κινήσεις του Twitter όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα. "Οπωσδήποτε ο "CZ" έχει το πλεονέκτημα σε αυτό τον τομέα", σχολιάζει ο Lau. "Ποιος άλλος μπορεί να υπογράψει μια επιταγή 500 εκατ. δολαρίων;"

O "CZ" δεν ανέλυσε πώς η Binance –η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών από διάφορες αρχές των ΗΠΑ όσον αφορά καταγγελίες για ξέπλυμα χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα– σχεδιάζει να συνεργαστεί με το Twitter. Ο "CZ" και η Binance δεν ήταν διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Ο Brian Armstrong, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και CEO της Coinbase, υποστηρίζει επίσης το όραμα του Musk. "Η εξαγορά του Twitter από τον Elon είναι μια μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου και πιθανώς αλλάζει την πορεία του κόσμου πιο κομβικά από ό,τι μπορούν να αντιληφθούν οι περισσότεροι", έγραψε ο Armstrong στο Twitter τον Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συμφωνία. "Το Twitter πηγαίνει κόντρα στα ΜΜΕ και στον πολιτισμό με πολλούς τρόπους, και ακολουθεί μια επικίνδυνη πορεία ως προς τη λογοκρισία", πρόσθεσε ο ίδιος (ο οποίος ως γνωστόν απαγόρευσε τις πολιτικές συζητήσεις στην εταιρεία του το 2020).

Και δεν έχει αλλάξει απόψεις τους τελευταίους μήνες. "Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα περισσότερό από όσα γράφει στα tweets του ο Brian", απάντησε εκπρόσωπος της Coinbase στο Forbes όταν του ζητήθηκε ενημέρωση για τη γνώμη του Armstrong. Ο CEO της Coinbase δεν έχει κάνει καμία δήλωση από όταν ο Musk απέκτησε το Twitter.

Ακόμη πιο αναθαρρημένοι είναι οι μεγιστάνες των Bitcoin, Cameron και Tyler Winklevoss. Ο Cameron έστρεψε τα πυρά του κατά των εταιρειών που απέσυραν τις διαφημιστικές τους δαπάνες από το Twitter λόγω της εξαγοράς από τον Musk και δήλωσε ότι ο Elon "σχεδιάζει να θεραπεύσει" τα δεινά της πλατφόρμας, όπως την "πολιτικά υποκινούμενη λογοκρισία". Ο αδελφός του άφησε αιχμές εναντίον όσων διαμαρτύρονται για το σχέδιο του Musk να χρεώνει 8 δολάρια τον μήνα για το "μπλε τικάρισμα" επαλήθευσης, λέγοντας ότι το κόστος έως τώρα για το blue check ήταν να είναι "φίλος με κάποιον εργαζόμενο στο Twitter, που θα μπορούσε να τον πάρει τηλέφωνο και να του ζητήσει χάρη".

Ο Michael Saylor, επενδυτής Bitcoin και ιδρυτής της MicroStrategy, μιας εταιρείας λογισμικού που έχει 130.000 Bitcoin στον ισολογισμό της, τάχθηκε υπέρ της χρέωσης που ανακοίνωσε ο Musk για το "μπλε τικάρισμα", γράφοντας στο Twitter: "Αν δεν πληρώνεις για το προϊόν, τότε είσαι εσύ το προϊόν". Ο Saylor ανάρτησε στο Twitter μια εικόνα του Musk που απελευθερώνει το μπλε πουλί του Twitter από ένα κλουβί, την οποία έχουν μοιραστεί οι χρήστες της πλατφόρμας πάνω από 7.000 φορές.

Στο μεταξύ, ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX (ανταγωνίστριας της Binance) εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος όσον αφορά την προοπτική να μετατρέψει ο Musk το Twitter σε καταφύγιο για κρυπτονομίσματα. Στην πραγματικότητα, ο Bankman-Fried απέρριψε την ευκαιρία να επενδύσει στο Twitter γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως δήλωσε ενώπιον του Iconoclast Summit που διοργάνωσε το Forbes αυτή την εβδομάδα.

"Εντέλει προσπεράσαμε αυτή την προοπτική, αφού διερευνήσαμε εάν ήθελε έναν συνεργάτη από την αγορά των κρυπτονομισμάτων για να βοηθήσει με τις πληρωμές στο Web3", τόνισε ο Bankman-Fried, για να προσθέει: "Ελέγξαμε μήπως τα οράματά μας αλληλοσυμπληρώνονταν και εάν υπήρχε το κάτι παραπάνω που θα μπορούσα να προσφέρω. Δεν ένιωσα πως συνέβαινε κάτι τέτοιο".

Και πάλι, όμως, ο Bankman-Fried είναι "πολύ ενθουσιασμένος" με την εξαγορά που ολοκλήρωσε Musk. "Η κίνησή του έχει πολλά θετικά στοιχεία", τόνισε ο ιδρυτής της FTX. "Τον εμπιστεύομαι ότι θα ακολουθήσει το όραμά του και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό".

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear