Πώς να επιλέξεις το σωστό σκελετό για τα γυαλιά σου

Διάλεξε το μοντέλο που θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά σου, ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σου.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 25 Σεπτεμβρίου 2022

Το να αγοράζεις γυαλιά οράσεως δεν είναι κάτι το εύκολο και γίνεται ακόμα λιγότερο όταν δεν τα δοκιμάζεις μέχρι να καταλήξεις σε εκείνα με τον 100% τέλειο σκελετό για σένα σε ένα κανονικό κατάστημα αλλά τα παραγγέλνεις online. Αυτό το task, όμως, μπορεί να γίνει παιχνιδάκι αν γνωρίζεις τι γυαλιά ταιριάζουν σε κάθε πρόσωπο και, φυσικά, το τι σχήμα προσώπου έχεις εσύ ο ίδιος.

Κάποιες γενικές κατευθυντήριες οδηγίες

Είναι οβάλ, τετράγωνο ή, μήπως, στρογγυλό το πρόσωπό σου; Παρατήρησέ το στον καθρέφτη, λάβε υπ' όψη σου το γενικότερο σχήμα του, τις γωνίες που σχηματίζονται με τα χαρακτηριστικά σου και σύγκρινε αυτό που βλέπεις με τις πέντε γενικές κατηγορίες που ακολουθούν, στη συνέχεια του άρθρου.

Πώς να επιλέξεις το σωστό σκελετό για τα γυαλιά σουiStock

Εννοείται ότι, άνθρωποι είμαστε, μπορεί να μην ταιριάζει σε καμία ταμάμ. Γι' αυτό καλό είναι να λάβεις υπ' όψη σου τον #1 γενικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο δείχνει ωραίος πάνω σου κάθε σκελετός γυαλιών που ισορροπεί τα χαρακτηριστικά σου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της αντίθεσης, π.χ. φορώντας γυαλιά με "τετραγωνισμένα" κρύσταλλα αν είσαι στρογγυλοπρόσωπος, είτε μέσω της λογικής του να φοράς κάτι που θα τραβάει την προσοχή από ό,τι σε ενοχλεί, π.χ. με έναν πολύ "ιδιοσυγκρασιακό" σκελετό.

Ας δούμε, λοιπόν, τα πέντε πιο συνηθισμένα σχήματα προσώπου και τα γυαλιά που ταιριάζουν σε αυτά.

Τετράγωνα-ορθογώνια πρόσωπα

Όταν κοιτιέσαι στον καθρέπτη βλέπεις ένα θεληματικό, δυναμικό πηγούνι ή ένα μεγάλο μέτωπο; Τότε, κατά πάσα πιθανότητα, το σχήμα του προσώπου σου είναι τετράγωνο ή ορθογώνιο. Επίλεξε γυαλιά με μαλακό και στρογγυλό σκελετό, λοιπόν, για να δείχνεις πιο γοητευτικός.

Οβάλ πρόσωπα

Είναι ίσως το πιο συνηθισμένο σχήμα προσώπου και του ταιριάζουν σχεδόν όλοι οι σκελετοί γυαλιών, οπότε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις ιδιαίτερα προβλήματα στην επιλογή.

Πρόσωπα σε σχήμα καρδιάς

Αν το μέτωπό σου είναι σχετικά φαρδύ και το πρόσωπό σου στενεύει από τα πάνω προς τα κάτω, έχεις έντονα ζυγωματικά και το πηγούνι σου είναι μικρό και ντελικάτο σαν του Timothée Chalamet, τότε επίλεξε κάτι διακριτικό. Σε καμία περίπτωση μην αγοράσεις κάποιον κοκάλινο σκελετό που το πάνω του μέρος, αυτό που είναι κοντά στα φρύδια, είναι πιο χοντρό και μεγάλο από το κάτω.

> Διάβασε ακόμα: Ας μιλήσουμε για τα γυαλιά του Álvaro Morte στο La Casa de Papel

Πρόσωπα σε σχήμα διαμαντιού

Πώς θα καταλάβεις αν το πρόσωπό σου ανήκει στην κατηγορία "διαμάντι"; Έχεις δυνατά ζυγωματικά και αρκετά πιο έντονο μέτωπο από όσους έχουν στρογγυλό σχήμα προσώπου; Δεν έχεις τόσες πολλές γωνίες για να μπεις στην κατηγορία "τετράγωνο-ορθογώνιο πρόσωπο"; Τότε μάλλον ανήκεις εδώ. Σου προτείνουμε έντονα σχέδια, ακόμα και edgy, καθώς μπορείς να τα υποστηρίξεις άνετα.

> Διάβασε ακόμα: Πώς τα γυαλιά ηλίου μπορεί να καταστρέψουν το look και τα μάτια σου

Στρογγυλά πρόσωπα

Η τελευταία εναλλακτική είναι τα πρόσωπα που το σχήμα τους είναι κάπως πιο κυκλικό, που έχει μια απαλότητα. Αν ανήκεις εδώ, παίξε με έναν σκελετό γυαλιών γεμάτο γωνίες, με τετραγωνισμένα κρύσταλλα, ακόμα και με έξτρα μεταλλικές ή κοκάλινες λεπτομέρειες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα