Η μαρινιέρα θα είναι πάντα το πιο καλοκαιρινό μπλουζάκι

Μία μίνι αναδρομή στην ιστορία ενός από τα κλασικά κομμάτια της αντρικής καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας.

Μία αξιοζήλευτη γκαρνταρόμπα χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό κλασικών και βασικών κομματιών σε ουδέτερα χρώματα που ορίζουν το προσωπικό σου στυλ με κάποια από εκείνα που βρίσκονται στο προσκήνιο των τάσεων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η μαρινιέρα, το t-shirt που έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με τον καυτό ήλιο, την αρμύρα της θάλασσας και την ανεμελιά του καλοκαιριού. 

Από το Πολεμικό Ναυτικό στην πασαρέλα

Η μαρινιέρα θα είναι πάντα το πιο καλοκαιρινό μπλουζάκιΜarinière στα γαλλικά, Breton shirt στα αγγλικά, telnyashka στα ρώσικα. Η μαρινιέρα έλκει την καταγωγή της από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας.

Πρωτοφορέθηκε από τους Γάλλους ναύτες που κατάγονταν από την Βρετάνη στα μέσα του 1800 και επισημοποιήθηκε ως κύρια ενδυμασία τους στις 27 Μαρτίου του 1858. Στην περιγραφή αναφερόντουσαν τα εξής: "Στον κορμό της, η βαμβακερή μακρυμάνικη μπλούζα έφερε 21 λευκές, οριζόντιες ρίγες διπλάσιου μεγέθους από τις 20 ή 21 μπλε, οριζόντιες ρίγες". Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε επιλεγεί γιατί βοηθούσε στον εντοπισμό των ναυτών σε περίπτωση πτώσης τους στη θάλασσα.

Και από το Ναυτικό, η μαρινιέρα δεν άργησε να περάσει στον χώρο της μόδας και να αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά κομμάτια της αντρικής και γυναικείας γκαρνταρόμπας.

Από τον οίκο Chanel στον οίκο Gaultier

Η Coco Chanel ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που πίστεψε στη δυναμική της. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε στο δεύτερο κατάστημά της στο Ντόβιλ στη Γαλλία το "Navy Style", μία γυναικεία κοντομάνικη μαρινιέρα.

ΜΑΡΙΝΙΕΡΑ ΤΖΕΪΜΣ ΝΤΙΝΧρόνια μετά, όταν ο Karl Lagerfield ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του γαλλικού οίκου, δεν παρέλειπε σε κάθε κολεξιόν του να υπάρχει το στοιχείο της μαρινιέρας.

Στα '40s, η μαρινιέρα φορέθηκε κατά κόρον από τον John Wayne και τον Jean Cocteau, μέχρι τον Pablo Picasso, την Brigitte Bardot, τον Marcel Marceau, τον James Dean και πολύ αργότερα από τον Sting.

 

 

ΚΛΑΣΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑΕκτός από την Chanel και τον Lagerfield, ο ίσως πιο σύγχρονος σχεδιαστής που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τις λευκές και μπλε ρίγες είναι ο Jean Paul Gaultier, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 πειραματίστηκε έντονα με τη μαρινιέρα και τη "φόρεσε" ακόμα και στο εμβληματικό αντρικό άρωμά του, Jean Paul Gaultier Le Male.

Σήμερα, η μαρινιέρα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στα all time classic κομμάτια στην ιστορία της μόδας. Προτίμησέ την στο κλασικό σχέδιο του λευκού-μπλε και μην φοβηθείς να τη φορέσεις ακόμα κι αν έξω δεν είναι ακόμα καλοκαίρι.


φωτογραφίες James Dean Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα