60 χρόνια Dr. Martens

Τα μποτάκια που όλοι αγαπήσαμε γιορτάζουν έξι δεκαετίες ζωής και αντισυμβατικού στυλ.

Γράφει: Esquire Editors 21 Οκτωβρίου 2020

Πριν από σχεδόν 60 χρόνια, γεννήθηκε ένας θρύλος που πήγαινε διαρκώς…κόντρα στο ρεύμα. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την ίδρυση της Dr. Martens όπως παράξενες συγκρούσεις με μοτοσυκλέτες, τραυματισμοί στο σκι, μία τεράστια τρύπα στο πάτωμα ενός εργοστασίου και πολλά άλλα. Τα παραπάνω θα συνεχίσουν να παραμένουν ένα μυστήριο χωρίς απάντηση, ωστόσο ένα γεγονός παραμένει σίγουρα αλήθεια.

Ο αρχικός σχεδιασμός της ιστορικής μπότας, προέκυψε από τη σύγκρουση δύο κόσμων – γερμανική τεχνολογία αιχμής και δεκαετίες βρετανικής κληρονομιάς στoν τομέα της υποδηματοποιίας. Αυτή η απίθανη μίξη, ήταν το πρώτο βήμα σε αυτό που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην απρόβλεπτη και απίστευτα ενδιαφέρουσα ιστορία της Dr. Martens.

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι οι υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’60 θα υιοθετούσαν τις Dr. Martens μπότες ως μέρος του ντυσίματός τους. Ούτε ότι ο Pete Townshend, γνωστότερος ως κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος The Who, θα τις φορούσε σε συναυλίες του 1967. Σύντομα, οι air-cushioned μπότες, φορέθηκαν από τα πατώματα εργοστασίων, στους δρόμους, στις μουσικές σκηνές και σε εκδηλώσεις μόδας. Οι ασυνήθιστες λεπτομέρειες της μπότας όπως οι κίτρινες ραφές και η αυλακωτή σόλα έγιναν σύμβολο της υπερηφάνειας και της αυτο-έκφρασης της εργατικής τάξης.

60 χρόνια μετά, και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι Dr. Martens μπότες παραμένουν ακόμη οι ίδιες όσον αφορά στην ποιότητα παραγωγής τους. Κατασκευασμένες από τα ίδια υλικά, χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία και συχνά το ίδιο εργοστάσιο. Εξακολουθούν να είναι άνετες, ανθεκτικές ενώ είναι σχεδιασμένες να βελτιώνονται με τον χρόνο που φοριούνται. Οι καινοτόμοι, οι επαναστάτες και οι ελεύθεροι στοχαστές, μετέτρεψαν έναν ταπεινό βρετανό κατασκευαστή υποδημάτων σε μία παγκοσμίου φήμης εναλλακτική μάρκα που έχει αγαπηθεί όσο λίγες!

Η Docs κοινότητα το 2020 είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη ομάδα υποκουλτούρων και ατόμων από διάφορες χώρες και ηλικίες. Οι βασικές λεπτομέρειες που κάποτε σηματοδότησαν τις μπότες ως παπούτσια εργασίας, αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο αυτής της αντισυμβατικής τάσης. Άνθρωποι που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, αγωνίζονται για την αλλαγή και δεν θα δεχτούν ποτέ το κατεστημένο είναι αυτοί που θα διασφαλίσουν την ύπαρξη της Dr. Martens και για τα επόμενα 60 χρόνια.       

Λίγα λόγια για τη Dr. Martens

Το πρώτο ζευγάρι μπότες Dr. Martens, κατασκευάστηκε την 1η Απριλίου το 1960. Με εμπορικό σήμα την χαρακτηριστκή κίτρινη βελονιά και την αυλακωτή σόλα, αποτέλεσε ένα διαχρονικό παπούτσι της εργατικής τάξης το οποίο αρχικά φορέθηκε από ταχυδρόμους και αστυνομικούς: άνετο, ανθεκτικό και ελαφρύ σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της εποχής.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της Dr. Martens, η μάρκα έχει υιοθετηθεί και αγαπηθεί από διαφορετικά άτομα, μουσικούς, νέες κουλτούρες και φυλές. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν από το πλήθος και το ταξίδι τους στην αυτο-έκφραση πάντα συνοδευόταν και από ένα ζευγάρι DM.

Η απλή και καθαρή γραμμή στη σιλουέτα διευκολύνει το customization ενώ σε επίπεδο χρηστικότητας, η μεγάλη ανθεκτικότητα και η άνεση καθιστούν τις μπότες τα ιδανικά υποδήματα για τον κόσμο των συναυλιών και του street fashion. Σε συναισθηματικό επίπεδο, είναι ένα σύμβολο προσωπικής στάσης και ενδυνάμωσης.

Το εργοστάσιο στο Northamptonshire, όπου ξεκίνησαν όλα, υπάρχει μέχρι και σήμερα, στο χωριό Wollaston. Μια συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων "Made In England" κατασκευάζονται εδώ από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που εκπαιδεύονται στην παραδοσιακή διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής παπουτσιών, κάτι που καθιστά την Dr. Martens μοναδική εταιρεία στο είδος της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.