Η Vivienne Westwood ήταν η τελευταία αληθινή επαναστάτρια της μόδας

Η πιο ανατρεπτική παρουσία στη βιομηχανία της μόδας συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής.

Γράφει: Esquire Editors 08 Απριλίου 2021

Υπάρχουν πολλοί διάσημοι σχεδιαστές μόδας, όμως μόνο λίγοι μπορούν να περηφανεύονται ότι η παρουσία τους σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή στο χώρο -πόσο μάλλον όσοι αποτελούν σύμβολα ενός κοινωνικού κινήματος. Η Vivienne Westwood έχει κερδίσει δικαιωματικά μια θέση στο πάνθεον των πλέον εμβληματικών σχεδιαστών και προσωπικοτήτων στο χώρο της μόδας. 

Τα πρώτα χρόνια

H Vivienne  Isabel Swire γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1941 στην πόλη Glossop του Derbyshire. Ο πατέρας της ήταν τσαγκάρης και η μητέρα της εργαζόταν σε μια τοπική βιοτεχνία επεξεργασίας βαμβακιού. Όταν ήταν 17 ετών, η οικογένεια μετακόμισε στο Middlesex όπου εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο πριν γραφτεί σε σχολή για δασκάλες. 

> Διάβασε ακόμη: Το πουκάμισο που θα φοράς ξανά και ξανά

"Έζησα σε ένα μέρος της χώρας που μεγάλωσε στη Βιομηχανική Επανάσταση. Δεν ήξερα τίποτα για τις γκαλερί, δεν είχα δει ποτέ ένα βιβλίο τέχνης, ούτε είχα πάει ποτέ στο θέατρο", έχει πει η ίδια. Στις αρχές του 1960 είχε ήδη ξεκινήσει μια συμβατική ζωή, όπως αυτή των γονιών της.

Η Vivienne Westwood ήταν η τελευταία αληθινή επαναστάτρια της μόδαςGetty Images

Είχε παντρευτεί τον Dereck Westwood (σχεδίασε η ίδια το νυφικό για το γάμο της) και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Ben, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται ως δασκάλα. Μέχρι που όλα άλλαξαν. Η γνωριμία της με τον Malcolm Mclaren, φοιτητή τέχνης και μελλοντικό μάνατζερ των Sex Pistols την έκανε να τινάξει στον αέρα ό,τι μέχρι τότε θεωρούσε δεδομένο. Με τον Mclaren, απέκτησε άλλον ένα γιο, τον Joseph, ενώ ήρθε σε ακόμα πιο στενή επαφή με την καλλιτεχνική πλευρά της, φτιάχνοντας κοσμήματα αλλά και ρούχα για την ίδια, τον McLaren και το συγκρότημά του.

Το κίνημα της πανκ

Ανυπότακτη, ανατρεπτική και πάντα πρωτοπόρος, η Westwood ξεκίνησε τη δική της επανάσταση στη μόδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν άνοιξε στο 430 της οδού Kings στο Λονδίνο την πρώτη της μπουτίκ, μαζί με τον Malcolm McLaren.

ΒΙΒΙΑΝ ΓΟΥΕΣΤΓΟΥΝΤ 1Getty Images

Το κατάστημα ονομαζόταν αρχικά Let it Rock, μετά έγινε  Too Fast to Live, Too Young to Die, στη συνέχεια Sex και γενικά άλλαξε όνομα πέντε φορές -μια ένδειξη ότι η ίδια το έβλεπε σαν να ένα ζωντανό οργανισμό, σαν κάτι που βρίσκεται σε συνεχή ροή.

> Διάβασε ακόμη: Διαχρονικά κομμάτια που προλαβαίνεις ακόμα σε αυτές τις εκπτώσεις

Σύντομα έγινε σημείο αναφοράς για τους νέους που λάτρευαν το κίνημα της πανκ που είχε μόλις περάσει τον Ατλαντικό και γινόταν γνωστό στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αγγλία.

Η συνέχεια στο Madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.