Στιλιστικά λάθη, λιγότερη γοητεία

Πιστεύεις ότι τα σανδάλια με κάλτσες είναι στιλιστικό λάθος ή είσαι σαν τον Πρωταγόρα;

Η αλήθεια είναι ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που σε κάνει να 'περνάς' για καλοντυμένοςstyle icon ή γόης είναι η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις. Εννοείται ότι η ρουτίνα περιποίησης και grooming που ακολουθείς, το πόσο προσέχεις το σώμα σου και το πώς ντύνεσαι παίζουν ρόλο, αλλά από μόνα τους δεν σε μετατρέπουν σε 'στιλάτο'. Επίσης, πολλοί ξενερώνουν με κάποια πράγματα που διακρίνουν στην εμφάνιση των άλλων, χωρίς αυτό όντως να σημαίνει ότι πρόκειται για στιλιστικά λάθη. Ας τα δούμε ένα προς ένα για να τα κρίνουμε κατά πώς τους πρέπει, με τη βοήθεια του Πρωταγόρα (διάβασε την τελευταία πρόταση του άρθρου, για να δεις τι εννοούμε).

Το ντύσιμο που 'δεν ταιριάζει' με την ηλικία

Παρότι είναι ηλικιαστικό το να λες σε κάποιον να μη φοράει κάτι γιατί είναι 'για πιο νέους' ή, αντίθετα, επειδή μοιάζει 'γεροντίστικο', υπάρχουν άνθρωποι που είναι της άποψης ότι το στυλ έχει ηλικία. Αν θέλεις να λάβεις υπόψη σου τη γνώμη τους, κάτι που είναι στη δική σου διακριτική ευχέρεια, φρόντισε καθώς μεγαλώνεις τα ρούχα που φοράς να είναι όλο και πιο 'μαζεμένα'. Για παράδειγμα, τα τζην σου να μην έχουν πολλά ξεβάμματα ή σκισίματα και τα sneakers σου να έχουν μίνιμαλ σχεδιασμό.

Στιλιστικά λάθη, λιγότερη γοητείαGetty Images

Τα 'λάθος' εσώρουχα 

Το να είναι ορατό το λάστιχο του εσώρουχού σου, όσο ακριβό κι αν είναι, ως πρακτική, θεωρείται κακόγουστη. Το ίδιο και το να φοράς εσώρουχα κακής ποιότητας, που είναι εμφανώς φθαρμένα, που τα αγόρασες λευκά και πλέον έχουν κιτρινίσει από τον χρόνο ή που το λάστιχό τους έχει ξεχειλώσει.

Τα απεριποίητα παπούτσια

Η 'αστυνομία της μόδας' (που, προσωπικά, την έχω γραμμένη) θεωρεί ότι τα υποδήματα που έχουν 'σπάσει', που η επιφάνειά τους έχει γρατζουνιστεί ή ζαρώσει, που είναι βρώμικα ή που κάποιος σου τα πάτησε κατά λάθος και έχει μείνει ακόμη πάνω τους το αποτύπωμα από τη σόλα του 'καταπατητή', είναι κάτι το ξενερουά, όση αυτοπεποίθηση κι αν ακτινοβολείς.

Τα στενά ρούχα

Πολλοί καλογυμνασμένοι άντρες φορούν στενά ρούχα, ειδικά T-shirts και πουκάμισα, ως ένα μέσο για να αναδείξουν τα κάλλη τους. Παρόλα αυτά, κάποιοι άλλοι, που τους βλέπουν και νομίζουν ότι έχουν αυτόματα και το δικαίωμα να τους κρίνουν, πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη ενδυματολογική πρακτική είναι πολύ 'in your face'. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.

Τα γυαλιά ηλίου που δεν βγαίνουν ποτέ

Το να βρεις ένα γυαλί που να σου αρέσει και να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν σταρ του σινεμά σού δίνει πόντους γοητείας. Κάποιοι, όμως, θεωρούν faux pas το να συνεχίζεις να το φοράς σε εσωτερικούς χώρους, όπως π.χ. σε ένα ρεστοράν ή να μην τα βγάζεις μετά τη δύση του ηλίου.  

> Διάβασε ακόμα: Ποιος αποφασίζει τι ρούχα φοράμε; Εμείς, οι σχεδιαστές ή κάποιος αλγόριθμος;

Το 'κακό' χτένισμα ή κούρεμα

Υπάρχουν hairstyles που οι πολλοί θεωρούν ότι είναι παλιομοδίτικα ή πως ταιριάζουν μόνο σε συγκεκριμένα σχήματα προσώπου. 

STREET STYLEGetty Images

Η μανία με τα logo

Η logomania είναι τάση. Επίσης, το να ντύνεσαι από την κορυφή ως τα νύχια με ρούχα γεμάτα logo π.χ. του Versace μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο για να συμμετέχεις στη high fashion μαγεία και να επικοινωνείς στους άλλους την αγάπη σου για τη μόδα. Το ίδιο ισχύει με ρούχα ή παπούτσια που δεν είναι τόσο ακριβά, όπως π.χ. αυτά που φέρουν την υπογραφή της Nike και είναι γεμάτα swoosh. Πολλοί, όμως, θεωρούν την υπερβολή κακόγουστη και σηκώνουν φρύδι.

Το να σε φοράνε τα ρούχα σου

Αν φοράς κάτι που δεν σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, τότε αυτό φαίνεται στον τρόπο που κινείσαι και υπάρχεις στον χώρο, κλέβοντας κάτι από τη γοητεία σου. Βέβαια, κάποιες φορές η 'αδεξιότητα' μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της σαγήνης που μας ασκεί κάποιος.

> Διάβασε ακόμα: Η γκαρνταρόμπα του μέλλοντος

Οι λάθος κάλτσες

Οι λευκές κάλτσες με σκούρα παπούτσια, οι σπορ με επίσημα υποδήματα, οι αταίριαστες, οι φθαρμένες ή οι βρώμικες θεωρούνται στιλιστικό λάθος. Το ίδιο και το να φοράς κάλτσες με σανδάλια, κάτι που με βρίσκει ενάντιο γι' αυτό και και θα ήθελα, κλείνοντας αυτό το άρθρο, να αναφέρω μία φράση που αποδίδεται στον Πρωταγόρα: Πάντων χρημάτων μέτρο άνθρωπος. Άρα και κάθε υποκειμενική άποψη περί μοδός και στυλ έχει την αξία της.  

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.