Τρικ για sustainable ντουλάπα

Πέντε έξυπνοι τρόποι για να γίνεις ο πιο στιλάτος υποστηρικτής του κινήματος της βιώσιμης μόδας.

Η βιώσιμη μόδα δεν είναι ούτε trend ούτε κίνημα που απευθύνεται μόνο σε 'ταγάρια' (καιρός να επανοικειοποιηθούμε και αυτή τη λέξη). Είναι ένας πιο ηθικός τρόπος να ντύνεσαι -τη στιγμή που η βιομηχανία της μόδας είναι μία από τις πιο ρυπογόνες στον πλανήτη- και, μάλιστα, μπορεί να σε κάνει να αναβαθμίσεις την γκαρνταρόμπα σου. Σε μια ιδανική, μελλοντική κοινωνία, βέβαια, δεν θα μιλάμε για βιώσιμη μόδα αλλά για μόδα (που εννοείται ότι θα είναι βιώσιμη). Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, ας δούμε τους πέντε τρόπους που μπορούν να κάνουν την ντουλάπα σου 'sustainable'.

Μην αγοράζεις τίποτα

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνεις την ντουλάπα σου βιώσιμη είναι να την ανοίξεις και να δεις πόσα από τα ρούχα που έχεις και δεν φοράς μπορείς να τα μεταποιήσεις, π.χ. να αλλάξεις τον φθαρμένο γιακά ενός πουκαμίσου, να στενέψεις ένα παντελόνι ή να βάλεις νέες σόλες σε ένα ζευγάρι παπούτσια. Κοινώς, τα πιο 'βιώσιμα ρούχα' είναι αυτά που έχεις ήδη στην ντουλάπα σου.

Τρικ για sustainable ντουλάπα iStock

Φρόντισε, επιδιόρθωσε, φόρα ξανά 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 5,8 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων της βιομηχανίας της μόδας απορρίπτονται κάθε χρόνο, με μόνο το 1/4 εξ αυτών να παίρνει τον δρόμο της ανακύκλωσης. Αυτό το γεγονός αποτελεί λόγο επαρκή για να αρχίσεις να επενδύεις σε ρούχα υψηλής ποιότητας που, πέραν του ότι σου δίνουν στυλ, φθείρονται πιο αργά και μπορούν να επιδιορθωθούν για να φορεθούν ξανά.

Στην ίδια λογική, μπορείς να αρχίσεις να αγοράζεις ρούχα που η πατίνα του χρόνου γράφει πάνω τους με ωραίο τρόπο, όπως συμβαίνει με όσα είναι φτιαγμένα από ανθεκτικό -π.χ. ντένιμ- πανί. Εδώ βρίσκει εφαρμογή η ρήση ότι το 'ακριβό ρούχο' καταλήγει να συμφέρει οικονομικά, γιατί το φοράς για μεγαλύτερο διάστημα - ίσως και για μία ζωή.

Τέτοια κομμάτια είναι τα τζάκετ της Barbour, τα πουκάμισα που φτιάχνουν οι παλιοί ραφτάδες ή τα εικονικά υποδήματα της εγγλέζικης εταιρείας Church’s που, όταν φθαρούν οι σόλες τους, πηγαίνεις και στις αλλάζουν.

Αν τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν τέτοιες 'πολυτέλειες' ψάξε για τα ίδια κομμάτια σε thrift stores ή εξειδικευμένα sites, στα οποία μπορείς να τα εντοπίσεις σε χαμηλότερες τιμές. 

Νοίκιασε, δάνεισε, δανείσου, χάρισε και αντάλλαξε

Αν η οικονομική σου άνεση ή ο τρόπος που ζεις σου έχει επιτρέψει να χτίσεις μια πλούσια γκαρνταρόμπα, δείξε γενναιοδωρία. Δάνεισε σε κάποιον φίλο ή συγγενή σου με τον οποίο έχεις τον ίδιο σωματότυπο ένα κοστούμι που το χρειάζεται μόνο και μόνο για να παρευρεθεί σε ένα συγκεκριμένο event και δεν θα το βάλει ποτέ ξανά στη ζωή του. Μπορείς επίσης, αν εσύ χρειάζεσαι κάτι πολύ ειδικό, να προστρέξεις σε ένα γραφείο ενοικίασης luxury ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ.

Προσωπικά, έχω δανειστεί από φίλο μου designer υποδήματα για να πάω σε συνέντευξη για δουλειά που είχε να κάνει με τη μόδα (την πήρα τη δουλειά, για να μη σου μείνει η απορία). Επίσης, έχω χαρίσει σε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς μου ρούχα που, πλέον, δεν μου κάνουν ή έχουν σταματήσει να αντιπροσωπεύουν το ποιος είμαι. Αν εσύ δεν πιστεύεις, όπως κάνω εγώ, ότι η ζωή θα σου τα φέρει πίσω με κάποιον άλλο τρόπο, αντάλλαξέ τα. 

> Διάβασε ακόμα: Ποιος αποφασίζει τι ρούχα φοράμε; Εμείς, οι σχεδιαστές ή κάποιος αλγόριθμος;

Μάθε πώς να φροντίζεις τα ρούχα σου

Οι ίνες των ρούχων που είναι φτιαγμένα από συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και η Lycra, δεν μπορούν να αποσυντεθούν. Ειδικά με το πλύσιμο, αόρατα στο γυμνό μάτι μικροπλαστικά αποκολλώνται από την επιφάνειά τους και καταλήγουν στα ποτάμια και τους ωκεανούς. Αν δεν θέλεις, τουλάχιστον όχι ακόμη, να χρησιμοποιείς ρούχα που είναι φτιαγμένα μόνο από βιώσιμα πανιά, υπάρχουν κάποια tips 'φροντίδας' που μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των μικροπλαστικών που μολύνουν τα νερά του πλανήτη. 

- Αν αυτό που χρειάζεται το ρούχο είναι η αφαίρεση ενός λεκέ και μόνο, πλύνε το στο χέρι.

- Στο πλυντήριο, χρησιμοποίησε τα eco προγράμματα που, καθώς είναι πιο σύντομα, επιτρέπουν σε λιγότερα μικροπλαστικά να απελευθερωθούν στο νερό της πλύσης.

- Πλύνε τα ρούχα σου ομαδοποιημένα ανάλογα με το ύφασμά τους έτσι ώστε να αποφύγεις την τριβή των πιο μαλακών υφασμάτων την οποία προκαλεί η επαφή με τα πιο σκληρά.

- Κάποια ρούχα μπορούν να φορεθούν ξανά χωρίς να πλυθούν, με ένα απλό 'φρεσκάρισμα' στον καθερό αέρα.

- Πλένε πάντα τα ρούχα σου με γεμάτο τον κάδο, για να εξοικονομήσεις νερό αλλά και επειδή ο λιγότερος ελεύθερος χώρος εντός του κάδου δεν επιτρέπει την έντονη τριβή, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται λιγότερα μικροπλαστικά.

- Αναζήτησε τα εξειδικευμένα 'δίχτυα πλυσίματος' που αποτρέπουν την απελευθέρωση των μικροπλαστικών στο νερό της πλύσης.

> Διάβασε ακόμα: Η γκαρνταρόμπα του μέλλοντος

Απόρριψε τα ρούχα σου με υπεύθυνο τρόπο

Αν δεν σου αρέσει κάποιο ρούχο που έχεις στην κατοχή σου, δες αν μπορείς να το μεταποιήσεις με τρόπο που να απολαμβάνεις να το φοράς. Αν όχι, χάρισέ το, αντάλλαξέ το ή απόρριψέ το σε έναν ειδικό κάδο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.